Malo da pomaknemo forum od TF-a a u svrhu priprema za isti, trebaju mi smjernice, savjeti i pomoći u svezi naslova (ono gore, "subject").
Dakle, ovo je tema, boljerečeno sklop, o kojoj se vrlo malo piše i raspravlja na ovomforumu, a da nekakve projekte niti ne spominjem. Naime, duže vrijeme krajičkom mozga mozgam (jer nije bilo niti pravo razmišljanje) o izradi neke aktivne skretnice, kao krajnjeg riješenja pri izradi zvučničkih kombinacija, naročito probnih varijanti. Kudikamo je lakše s njima nego li sa pasivnim varijantama raditi neke eksperimente. To je jasno samo po sebi - jedna aktivna skretnica s mogućnošću izbora više reznih frekvencija, strmina i prigušenja (Q faktor) zamijenit će hrpu probnih zavojnica, kondića, otpora, atenuatora (pegelreglera) i tinola, a da o vremenu i ne pričam.
Dakle, malo sam istraživao po netu, ima svega (i svačega) i jednostavno je teško samostalno donijeti odluku. Nemam nikakvog praktičnog ii osobnog iskustva s njima pa će mi svaki savjet dobro doći. Naravno da sam dosta pročitao o nekim primjenama i rješenjima itd. i sve mi se na neki način dopadnu, pa onda neka nova varijanta još više i tako u krug.
Prvo ono što bi me zadovoljilo (nije poredano prema prioritetu ili važnosti):
Jednostavnost u izradi
Dvostazna za početak (kasnije proširiva na trostaznu)
Izbor strmine 12dB ili 24dB (može i 6,12,18 i 24db po oktavi)
Izbor više reznih frekvencija (prekidač, pot ili štogod drugo)
Cijena što bliža nuli....
Ograničenja po pitanju tehnologije nema, može od kremenog pijeska u oba oblika - kristaliziranog između stonogica ili u obliku boce u kojoj nema zraka.
Što mi se ne sviđa: kupiti gotovu onu koja mi se sviđa (npr. behriger) jer nemam para.
Može i DSP ako je izvediva u nekoj samogradnji a da nije u startu skupa (ala DACT).
Najbliža mi je trenutno je Moxtonova verzija, malo sam ju skužio, malo i nisam, kako bira strminu?!
Dakle, imate li kakva iskustva, razmišljanja, kakav savjet? Možda ste naletili na nešto što ja nisam (vrlo vjerojatno) ili ste negdje nekad ozbiljno razmišljali o istom projektu i zastali....
Slušam pozorno.