Toroid na toroid?

Toroid na toroid?

PostPostao/la Edison » Pon vel 02, 2015 10:47 pm

Namjera mi je graditi dual mono pojacalo. Imam dva oveca toroida i, sto se prostora tice, najekonomicnije bi mi ih bilo staviti jedan na drugi, visine imam dovoljno. Isla bi gumena podloga, prvi toroid, gumena podloga, limeni disk, gumena podloga, drugi toroid, opet podloga i limeni disk. Kroz sve bi prolazio jedan vijak, samo trebam naci neki M6 od 120mm duzine.

Pitanje: je li ovo u redu sto se tice medjuutjecaja ta dva transformatora? Ima li kakvih stetnih posljedica pri ovakvoj montazi?
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

Re: Toroid na toroid?

PostPostao/la audio kutak » Uto vel 03, 2015 1:03 am

ako to rade u komercijalnim uredjajima, ne vidim razloga da i ti tako ne napraviš.... ima hrpa skupih
hajenderskih pojačala koja su tako napravljena...
Zadnja izmjena: audio kutak; Uto vel 03, 2015 9:28 am; ukupno mijenjano 1 put/a.
We Are DIY-erz...
audio kutak

PostPostao/la ilimzn » Uto vel 03, 2015 1:07 am

Izbaci srednji lim osim ako ga mozes neovisno pritegnuti.
Nemas nikakvih problema tu, cak moze biti i prednosti ako se toroidi kontra faziraju, tada ce se rasipno polje vecim dijelom ponistiti.
ilimzn

PostPostao/la deleted user » Uto vel 03, 2015 9:37 am

Ako su od istog motaca i identicno motani, onda nema filozofije, jedan na drugi, zrcalno okrenuti. Mozes provjeriti i s jednim namotajem zice kroz oba trafa. Ako nema napona (u slucaju da su trafi u "dlaku" isti) ili je napon priblizno 0V to je to. Ako pak ima neki napon, okreni jednog pa vidi jel veci ili manji. U ovom slucaju, manje je bolje. :mrgreen:

PostPostao/la Edison » Uto vel 03, 2015 9:52 am

ilimzn napisao:Izbaci srednji lim osim ako ga mozes neovisno pritegnuti.
Nemas nikakvih problema tu, cak moze biti i prednosti ako se toroidi kontra faziraju, tada ce se rasipno polje vecim dijelom ponistiti.

Hvla ilimzn. Srednji lim ide van, uvijek takvih fali i dobro ce doci negdje drugdje... ;)
Edison

PostPostao/la deleted user » Uto vel 03, 2015 9:59 am

Napomena. Navedeno u mom postu prije vrijedi naravno ukoliko su razlicito oznaceni izvodi primara. Ukoliko su pak izvodi primara iste boje, u tom slucaju svakako izvesti "test" s namotajem zice i mjerenjem napona.

PostPostao/la Edison » Uto vel 03, 2015 9:59 am

LesFaul napisao:Ako su od istog motaca i identicno motani, onda nema filozofije, jedan na drugi, zrcalno okrenuti. Mozes provjeriti i s jednim namotajem zice kroz oba trafa. Ako nema napona (u slucaju da su trafi u "dlaku" isti) ili je napon priblizno 0V to je to. Ako pak ima neki napon, okreni jednog pa vidi jel veci ili manji. U ovom slucaju, manje je bolje. :mrgreen:

Trafoi su motani u Ceskoj, tvrtka Talema. Isti su i imaju isto obojane izvode. Je li dovoljno kontra povezati primare, ili treba i fizicki kontra okrenuti trafoe?
U stvari, namotat cu dva zavoja izolirane zice kroz oba toroida i probati razne kombinacije... Hvala Les.
Edison

PostPostao/la deleted user » Uto vel 03, 2015 10:02 am

Naravno da se mogu sloziti jedan na drugi bez okretanja ali bi im u tom slucaju uz provjeru mjerenjem trebalo kontrafazirati primare.

PostPostao/la Edison » Sri vel 25, 2015 12:13 am

Veceras napravljene probe s toroidima. Posto su tvornicki, svi su izvodi jednoobrazno "obojeni".

Prvo sam oko jednog toroida namotao tri namotaja zice i izmjerio, cisto da vidim kako radi, napon je 0,65V.

Onda sam postavio toroid na toroid, namotao ona tri namotaja, i spojio primare po pravilima: plavu na plavu, smedju na smedju oba toroida. Napon je 1,3V. Onda sam na jednom toroidu zamijenio izvode primara, i napon je nula. Onda sam fizicki okrenuo jedan toroid, a primare spojio normalno, i napon je opet nula. Za ponistavanje dovoljno je okrenuti prikljucke jednog primara, ili okrenuti jedan toroid.

Hvala ilimzn, hvala Les. :)
Edison

PostPostao/la yoke » Pet tra 17, 2015 8:57 pm

jel ovo funkcionira i s tri identicna transforamtora, jedan iznad drugog ?
u tom slucaju bi mogao okrenuti izvode primara srednjem transformatoru ? (u odnosu na ovg povise i spod njega)
yoke

Sljedeće

Vrati se na: Tranzistorska tehnika