Aktivni sub - upomoć

Aktivni sub - upomoć

PostPostao/la BigGame » Ned ožu 15, 2015 2:05 pm

Poštovana Gospodo trebao bih Vašu pomoč za upuštanje u svoj prvi projekt.
Pošto mi je trenutno najpotrebniji aktivni sub koji bi se koristio u sustavu kučnog kina (a nemam nijednog) mislim da bi bilo ok za moj prvi projekt.
Što se tiče izrade same kutije tu nisam loš, dok je obrnuto po pitanju proračina volumena, drivera, ampa ....
Želja bi mi bila izraditi aktivni sub koji če se uklopiti zvukom i izgledom u ostatak sustava koji je i jednim dijelom stereo sustav.
Trenutna situacija je Yamaha DSP-A2 (u stereo kombinaciji na njeno mijesto je Mitsubishi DA-P20 preamp)kao reciver na njega je prikopčana Yamaha M2 da gura prednje zvučnike, a ostatak pogoni Yamaha DSP-A2.
Zvučnisi su trenutno SF Concertino koji su prednji tj, jedini u stereu, u skoroj budučnosti planiram kupnju SF cremona M koji če ih zamjeniti a oni dobiti ulogu stražnjih zvučnika ( za sada su neki sonyći tu kao zadnji), također centralni zvučnik je SF solo home center.
Potreban mi je svaki Vaš savjet jer neznam odakle počet.
Moje iskustvo sa subovima je malo, jedino što pamtim da su mi uvik bolje zvučale kompresije od bassreflexa.
Unaprid hvala
:doh:
BigGame

Re: Aktivni sub - upomoć

PostPostao/la Master of disaster » Ned ožu 15, 2015 3:26 pm

Ja za sub nebi išao na kompresionu kutiju.

Ima dosta gotovih projekata po internetu. Nije loše malo istražiti, možda dođeš na kakvu ideju. Prvo moraš vidjeti koji driver ćeš koristiti. Ja bi išao na driver sa što nižim Fs...
Every speaker construction should start with a 15" bass driver! JBL knew this already in the mid Nineteen-forties.
Master of disaster

PostPostao/la sonny » Ned ožu 15, 2015 3:57 pm

Ja bih malo pogledao i slijedeći tekst ;)

http://sound.westhost.com/project48.htm

Isprobao u cca 40 litara kompresiji, istina sub je bio 10 incha, ali radilo je to impresivno...
Uredno je zatresao sve staklene elemente u dnevnom boravku...
Na ne nekoj prevelikoj snazi pojačala (reda 50tak watti, ako i toliko)...
Drivere sam probao MBQuart iz auto programa (ne sjećam se modela više), kao i Phase Evolution (Linear) SX10 (također iz auto programa)...
Oba drivera za kompresiju, kao što je bila i kutija... Ovaj potonji nije nikad dobro radio u kompresiji u autu, ali uz ovakvu ekvalizaciju je prosvirao...

dsc 002.jpg

dsc 004.jpg

dsc 009.jpg

dsc 010.jpg

dsc 014.jpg

dsc 012.jpg
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Simple kind of man
sonny

PostPostao/la s@ki » Ned ožu 15, 2015 4:02 pm

Ako cemo generalizirati kompresija ce dati nesto precizniji i cvrsci bas dok je kod br dublji i muljaviji. No naravno sve ovisi do projekta.
Big game, puno ce ljudima pomoc u odgovoru ako das malo vise detalja.
Primjerice,postoji ki ogranicenje u dimenzijama? koji je planirani buđet? Mora li sve biti lokalno dobavljivo ili ne itd.
i šut u dupe je korak prema naprijed
s@ki

PostPostao/la BigGame » Ned ožu 15, 2015 4:52 pm

Hvala na pomoči
Ne mora biti sve lokalno dobavljivo, generalno ograničenje u dimenzijama nemam, za pojačalo bih izdvoio max 200e kao iz driver max200e ,kutiju ne bih racunao.
Usput trenutno imam RF P2 (12") driver i RF monoblock (moram vidit koji točno) koji su mi nekad svirali u autu, da li bi se to moglo iskoristiti?
BigGame

PostPostao/la s@ki » Ned ožu 15, 2015 5:15 pm

Rockforda, pogotovo Punch seriju il voliš il ne voliš.(ja ne volim).
Uvijek mi je koštao previše za ono što je nudio a fala bogu na ugrađivao sam ih se u hrpi kombinacija.
Ako je već tu a zvuk ti se dopada, zašto ne?

U teoriji se auto pojačalo da iskoristiti, tim više što ćeš na njemu imati i gain kontrolu, eventualno okretanje faze te skretnicu.
Problem je u isplativosti konverzije 220 na 12 pa onda u pojačalu opet na neki xy napon na kojem amp radi.

Iznimke su tu kod pojačala koje interno imaju odvojeno napajanje od samog pojačala pa se zapravo iskoristi taj dio a ispravljač napravi novi.
s@ki

PostPostao/la BigGame » Ned ožu 15, 2015 7:36 pm

S@ky molio bih te da podjelis iskustva vezana za ovaj driver.
Moje iskustvo je jedino iz gepeka auta koje je neuračunjivo.
Molio bih te za mišljenje kako svira u kompresiji i da li je puno mumljav u BR, te koliko volumena preporučate za kutiju?
BigGame

PostPostao/la s@ki » Ned ožu 15, 2015 8:43 pm

jedna od meni dražih instalacija, koju sam radio frendu...hmm..tribute to RF :)
SlikaDSCF3229 by saki_zg, on Flickr
SlikaDSCF3230 by saki_zg, on Flickr
pa slična varijanta, drugi auto, dosta starija pojačala, 15" rokiji, nažalost izgubio sam slike finaliziranog
Slika252cf by saki_zg, on Flickr

Također imam iskustva s tim subovima samo u auto sferi pa se nebih smatrao nešto povjerljivim izvorom informacija za upotrebu doma :)
Nekako se iz tog doba jedino sjećam bum tras instalacija s RFom koje gotovo i nisu imale veze s mozgom :)
Stara RF pojačala su već nešto što se isplatilo imati dok im subovi meni nikad nisu sjeli.

Koliko me sjećanje služi kompresija od kakvih 30l te br od 50ak bi im trebala sasvim fino odgovarati. Problem je što su oni meni ubijek bili nekako previše "američki", bučni a bez nekog pokrića.(moguće samo moj doživljaj), te bi se uvijek odlučio za nešto drugo u autu..pa tako i doma.

Primjerice, u tom cjenovom rangu se tada dao uredno nabaviti peerless XLS (ili rebrandiran od strane xetec-a, VDO itd, u tim slučajevima i jeftiniji) koji je daleko lijepše svirao.Vjerujem da danas cijena tog drivera nebi smjela prelaziti 500kn.
s@ki

PostPostao/la Pao Pepeo » Ned ožu 15, 2015 10:02 pm

pogledaj si malo ako uspijes si nabavit kakavo polovno pojacalo od kakvih aktivnih subova basova jer imaju kontrolu glasnoce i skretnicu na kojoj mozes sam regulirat gornju frekvenciju suba.Bio je jedan koji je meni zapeo za oko do nedavno na njuskalu ali steta nema ga vise...(provjerio sam) vani nisu niti novi jako skupi ali postarina te kasnije dode kolko i samo pojacalo posto znaju bit dosta teska... mislim da su nekih 200W neki minimum iako moze se i s maje ako nades neki osjetljiviji driver i ides na BR kutiju.
Za subove mozes slobodno nac neki koji bi mogo i u auto,jasno nemoze svaki bas dobro radit u zatvorenoj ili BR kutiji ali ja bi gledao na neke 12inch ne drivere,doma imam jednu 8micu u BR koja odraduje svoj posao korektno ali da sad opet nesto izmisljam :mrgreen: isao bi na 12ticu u zatvorenoj kutiji...
vidi na netu ako nades neki projekt koji ti se svida pokazi ga ovdije pa da vidimo :D
Pao Pepeo

PostPostao/la Master of disaster » Ned ožu 15, 2015 10:39 pm

Magnat Agressor 5000, a kutiju iskopirati od Magnat Omega 530 suba. :mrgreen: Nije kompresijski i nije 12" driver. Pojačalo po volji :lol:
Every speaker construction should start with a 15" bass driver! JBL knew this already in the mid Nineteen-forties.
Master of disaster

Sljedeće

Vrati se na: Zvučnici