audio kutak napisao:Evo, da otvorim temu koja mene kopka jer sam ja tu na novom i skliskom terenu... i da ne spamamo
nepotrebno u drugim temama...
Što se tiče odnosa SS pojačala i zvučnika, tu mi je manje više jasno, a što se tiče cjevne tehnike... nije...
Ne bih ovdje o budžetu, sobi, što mi se sviđa... ovdje ima previše ljudi, ukusa i cjenovnog raspona, ovisi o pojedincu....
Mene zanima ono čisto sa tehničke strane, na koje parametre paziti, koji se zahtjevi stavljaju pred takve zvučnike?
Vidim da dosta ljudi kažu i pišu da za cjenva pojačala trebaju širokopojasni zvučnici jer imaju veću osjetljivost
Zažto? Koji je tu minimum? Također primjećujem da su tu većinom starinski zvučnici ili horne ili ogromne transmisije...
Također mi kažu da sa tim 2-6w pojačalom ne mogu ganjati zvučnike osjetljivosti 87, 88 dB. Zašto? U čemu je kvaka?
ps.molim admina da premjesti relevantne postove iz joe-ove teme ovdje..
Bojim se da tebi zapravo nista tu nije jasno, neovisno o vrsti pojacala.
Kakve pobogu veze ima dal je pojacalo ss ili cijevno ako je istih karakteristika?
bitno je samo u toliko sto su cijevna pojacala uglavnom manje snage od ss pa ces "gluplje" zvucnike teze potjerat. Pod gluplje mislim one manje osjetljivosti.
Prije nego pitas,zgodno je provjerit malo literaturu,a u njoj za pocetak pogledaj kako je osjetljivost zvucnika definirana/mjerena. Vjerujem da ces tada vec biti u stanju odgovoriti si na dio postavljenog pitanja.
prostor i sl su nazalost bitni,ne zbog dubine dzepa vec zbog daljine slusaoca od zvucnika te ,pojednostavljeno receno, volumena prostora koji treba napuniti zvukom.
Stari zvucnici su izmedju ostalog zgodni zbog papirne membrane, manje cijene naspram novih itd.. Ako vec.moramo generalizirati onda ce njihovom izboru u prilog ic cinjenica da ce laksu membranu biti lakse pomaknuti te ce zvucnik imati vecu osjetljivost.
Nije bas tako jednostavno jer ovisi i o ovjesu, magnetu itd,...ukratko,kompletnoj konstrukciji drivera
Slobodno ti ganjaj neosjetljive zvucnikeza 2 W..jos ako ih stavis u veliku prostoriju,stanes daleko od nih, pa poslusas. Imat ces uglavnom ponesto visokih,srednjih,tu i tamo nezto basa,opcenito bez neke kontrole velike.
Opet...generaliziram previse al sta je tu je.y