zvučnici za cjevni amp 2-6 w, na što paziti, što odabrati

zvučnici za cjevni amp 2-6 w, na što paziti, što odabrati

PostPostao/la audio kutak » Pet ožu 20, 2015 8:49 pm

Evo, da otvorim temu koja mene kopka jer sam ja tu na novom i skliskom terenu... i da ne spamamo
nepotrebno u drugim temama...

Što se tiče odnosa SS pojačala i zvučnika, tu mi je manje više jasno, a što se tiče cjevne tehnike... nije...

Ne bih ovdje o budžetu, sobi, što mi se sviđa... ovdje ima previše ljudi, ukusa i cjenovnog raspona, ovisi o pojedincu....

Mene zanima ono čisto sa tehničke strane, na koje parametre paziti, koji se zahtjevi stavljaju pred takve zvučnike?

Vidim da dosta ljudi kažu i pišu da za cjenva pojačala trebaju širokopojasni zvučnici jer imaju veću osjetljivost
Zažto? Koji je tu minimum? Također primjećujem da su tu većinom starinski zvučnici ili horne ili ogromne transmisije...

Također mi kažu da sa tim 2-6w pojačalom ne mogu ganjati zvučnike osjetljivosti 87, 88 dB. Zašto? U čemu je kvaka?

ps.molim admina da premjesti relevantne postove iz joe-ove teme ovdje..
We Are DIY-erz...
audio kutak

Re: zvučnici za cjevni amp 2-6 w, na što paziti, što odabrat

PostPostao/la s@ki » Pet ožu 20, 2015 10:34 pm

audio kutak napisao:Evo, da otvorim temu koja mene kopka jer sam ja tu na novom i skliskom terenu... i da ne spamamo
nepotrebno u drugim temama...

Što se tiče odnosa SS pojačala i zvučnika, tu mi je manje više jasno, a što se tiče cjevne tehnike... nije...

Ne bih ovdje o budžetu, sobi, što mi se sviđa... ovdje ima previše ljudi, ukusa i cjenovnog raspona, ovisi o pojedincu....

Mene zanima ono čisto sa tehničke strane, na koje parametre paziti, koji se zahtjevi stavljaju pred takve zvučnike?

Vidim da dosta ljudi kažu i pišu da za cjenva pojačala trebaju širokopojasni zvučnici jer imaju veću osjetljivost
Zažto? Koji je tu minimum? Također primjećujem da su tu većinom starinski zvučnici ili horne ili ogromne transmisije...

Također mi kažu da sa tim 2-6w pojačalom ne mogu ganjati zvučnike osjetljivosti 87, 88 dB. Zašto? U čemu je kvaka?

ps.molim admina da premjesti relevantne postove iz joe-ove teme ovdje..

Bojim se da tebi zapravo nista tu nije jasno, neovisno o vrsti pojacala.
Kakve pobogu veze ima dal je pojacalo ss ili cijevno ako je istih karakteristika?

bitno je samo u toliko sto su cijevna pojacala uglavnom manje snage od ss pa ces "gluplje" zvucnike teze potjerat. Pod gluplje mislim one manje osjetljivosti.

Prije nego pitas,zgodno je provjerit malo literaturu,a u njoj za pocetak pogledaj kako je osjetljivost zvucnika definirana/mjerena. Vjerujem da ces tada vec biti u stanju odgovoriti si na dio postavljenog pitanja.

prostor i sl su nazalost bitni,ne zbog dubine dzepa vec zbog daljine slusaoca od zvucnika te ,pojednostavljeno receno, volumena prostora koji treba napuniti zvukom.

Stari zvucnici su izmedju ostalog zgodni zbog papirne membrane, manje cijene naspram novih itd.. Ako vec.moramo generalizirati onda ce njihovom izboru u prilog ic cinjenica da ce laksu membranu biti lakse pomaknuti te ce zvucnik imati vecu osjetljivost.
Nije bas tako jednostavno jer ovisi i o ovjesu, magnetu itd,...ukratko,kompletnoj konstrukciji drivera

Slobodno ti ganjaj neosjetljive zvucnikeza 2 W..jos ako ih stavis u veliku prostoriju,stanes daleko od nih, pa poslusas. Imat ces uglavnom ponesto visokih,srednjih,tu i tamo nezto basa,opcenito bez neke kontrole velike.

Opet...generaliziram previse al sta je tu je.y
i šut u dupe je korak prema naprijed
s@ki

PostPostao/la Link » Pet ožu 20, 2015 10:38 pm

Nekako najšture bih ti mogao "reči" da za svaka 3db trebaš poduplati snagu pojačala (logoritamski).
Npr. imaš zvučnike osjetljivosti 86dB pri 1W, za 89dB trebaš 2 watta, za 92dB trebaš 4W, za 95dB trebaš 8W "i tako unedogled", dokle god ne zadovoljiš razinu "buke" u prostoru.
E sad pitanje je kolika je tebi glasnoča dovoljna, te na kolikoj udaljenosti slušaš zvučnike (jer ako se ne varam svakim metrom gubiš 3dB, nisam siguran).
Primjera radi pojačalo snage 32W s zvučnicima od 88dB je ekvivalent pojačalu snage 4W s zvučnicima osjetljivosti 97dB.
Malo je šturo, ali mislim da si shvatio generalnu sliku.
Pitaš se zašto stariji driveri, nekad je sve bilo od papira(mislim na membrane baseva,...), a papir je lagan, pa shodno tome membrana od papira je lagana i ne predstavlja velik teret za zavojnicu (tj. "motor drivera"), ulogu uvelike i igra ovjes drivera koji je davnih dana bio rađen od tipa spužve, gdje je danas uglavnom guma.

Malo me admin preduhitrio, te kao što je napisao ima literature na webu.
Zadnja izmjena: Link; Pet ožu 20, 2015 10:42 pm; ukupno mijenjano 1 put/a.
Link

PostPostao/la pamook » Pet ožu 20, 2015 10:41 pm

...ionako se vecinu vremena slusa na "normalnim" glasnocama, pa tih 5-6W i nije nesto bas malo, a ako ces cesto odvrtat volume na max (kao recimo Schultz cim cuje Knopflera :mrgreen: ) onda se okani cijevi ili barem ovih mini-mići ideja i napravi onaj 50W amp po Davorinovoj shemi :P

za normalno slusanje po sobi, dnevnoj, primaćoj, jebaćoj i na lođi srednje velicine, nadjes neke zvulje od 92 dB/m i Bosch te veseli... uzivas, a mozes i pojacat dovoljno... za boomboom u zeludac potraziti ipak nesto drugo :P
---- Samoukices fumo iuvat ----
pamook

PostPostao/la Master of disaster » Pet ožu 20, 2015 10:43 pm

Dakle, s obzirom na relativno skromnu snagu pojačala, gledaj u smjeru osjetljivijih drivera, međutim pazi se onih izvorno namjenjenih za razglase, iako su često deklarirani visokom osjetljivost, najčešće im treba i nešto vati da prosviraju kako treba.
Every speaker construction should start with a 15" bass driver! JBL knew this already in the mid Nineteen-forties.
Master of disaster

PostPostao/la Link » Pet ožu 20, 2015 10:47 pm

Treba paziti i na impedancijski odziv drivera.
Link

PostPostao/la Dean » Pet ožu 20, 2015 10:50 pm

..ja izbrisao.....
Zadnja izmjena: Dean; Sub ožu 21, 2015 6:14 am; ukupno mijenjano 1 put/a.
...pipl mast trast as....
Dean

PostPostao/la pamook » Pet ožu 20, 2015 10:57 pm

ti si mu preporucio BG20, evo ga na popustu

http://www.parts-express.com/visaton-bg ... m--292-548" target="_blank

/edit - :doh: zaeeb, ja zabrijao da je to TME, a ono - nije :shifty:
---- Samoukices fumo iuvat ----
pamook

PostPostao/la sonny » Pet ožu 20, 2015 11:14 pm

Majku mu, bezbroj pitanja...
U prilog, Monacori deklarirani na 89 dB, ali u praksi i kako bi Edison rekao "na uho" blize 85 dB...
Sasvim uredno i glasno sviraju na "forumskom" 13DR7 PP ampu...
I za blues i za plingplong i za FM i za nocno lagano slusanje u prostoriji od cca 20 kvadrata...
Pa sad ne znam sto vise treba od toga da se konacno nesto pocne GRADITI a ne samo pretakati iz supljeg u prazno...
Vec i na ovom forumu ima dovoljno projekata za pocetak (da ne kazem i jeftinih)...
image.jpg
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Simple kind of man
sonny

PostPostao/la s@ki » Pet ožu 20, 2015 11:24 pm

A treba...vremena.
i šut u dupe je korak prema naprijed
s@ki

Sljedeće

Vrati se na: Zvučnici