zvučnici za cjevni amp 2-6 w, na što paziti, što odabrati

Re: zvučnici za cjevni amp 2-6 w, na što paziti, što odabrat

PostPostao/la pamook » Pet ožu 20, 2015 11:28 pm

:P pa ima vremena, tek je 22.10 na zvucniku a i sutra je subota
---- Samoukices fumo iuvat ----
pamook

PostPostao/la s@ki » Pet ožu 20, 2015 11:30 pm

Odoh lemit...i bit ozbiljan :)
i šut u dupe je korak prema naprijed
s@ki

PostPostao/la Link » Pet ožu 20, 2015 11:30 pm

s@ki napisao:A treba...vremena.

I novca.... :D
Link

PostPostao/la sonny » Pet ožu 20, 2015 11:37 pm

Naravno ali nista se ne napravi preko noci, pogotovo ako novca nema... Doticni zvucnici su se "gradili" 8 godina... Tannoyi u kutu fotografije prilicno krace, ali toliko se novaca moze sakupiti kroz neko vrijeme i uz minimalna odricanja, ako se zeli nesto sagraditi.. NHF
Simple kind of man
sonny

PostPostao/la joe dalton » Sub ožu 21, 2015 12:02 am

audio kutak napisao:Evo, da otvorim temu koja mene kopka jer sam ja tu na novom i skliskom terenu... i da ne spamamo
nepotrebno u drugim temama...

Što se tiče odnosa SS pojačala i zvučnika, tu mi je manje više jasno, a što se tiče cjevne tehnike... nije...

Ne bih ovdje o budžetu, sobi, što mi se sviđa... ovdje ima previše ljudi, ukusa i cjenovnog raspona, ovisi o pojedincu....

Mene zanima ono čisto sa tehničke strane, na koje parametre paziti, koji se zahtjevi stavljaju pred takve zvučnike?

Vidim da dosta ljudi kažu i pišu da za cjenva pojačala trebaju širokopojasni zvučnici jer imaju veću osjetljivost
Zažto? Koji je tu minimum? Također primjećujem da su tu većinom starinski zvučnici ili horne ili ogromne transmisije...

Također mi kažu da sa tim 2-6w pojačalom ne mogu ganjati zvučnike osjetljivosti 87, 88 dB. Zašto? U čemu je kvaka?

ps.molim admina da premjesti relevantne postove iz joe-ove teme ovdje..

A gle nije da ne možeš ganjati zvučnike 88dB sa 3W, samo nećeš moći postići neke veće glasnoće. To ovisi i o veličini prostorije.
Već je nešto napisano o odnosu efikasnosti zvučnika, glasnoće i snage pojačala.
Ima još toga što je još bitno da bi zvučnici bili pogodni za cijevna pojačala kao npr. težina kretnog mehanizma (što manji Mms), stabilnost impedancije (što ravnija krivulja ovisnosti impedancije o frekvenciji), dobar damping faktor (odnos impedancije zvučnika i izlaznog otpora pojačala, ovisi i o pojačalu a kod cjevaša je u pravilu nešto viši, ovisno o izlaznim cijevima i konstrukciji). Sve je to međusobno vezano pa ako su recimo svi drugi uvjeti osim efikasnost zadovoljeni sustav će raditi dobro samo neće moći postići velike glasnoće, što u manjim prostorijama i ovisno o vrsti glazbe ne mora doći do izražaja.
I tako nema baš jednoznačnog odgovora niti formule. Sigurno je da ti pojačalo od 5W ne daje baš široke mogućnosti izbora zvučnika....
Ima na netu dosta članaka o tome, proguglaj "tube friendly loudspeaker" i čitaj s razumjevanjem.
joe dalton

PostPostao/la audio kutak » Sub ožu 21, 2015 2:19 am

zahvaljujem svima na odgovorima, od svakog pomalo za uzeti....
sada otprilike mogu krenuti sa nekim razmišljanjima koje drivere uzeti u obzir počevši od papirnih membrana....

Ideja je da ti zvučnici budu snage bar 40, 60w sinusa tako da na njima mogu slušati STUDIO pojačalo i malo jače glasnoće...

Nemam još nikakve favorite, budem malo pročitao i vidio što se nudi pa mogu dalje...
We Are DIY-erz...
audio kutak

PostPostao/la davorin » Sub ožu 21, 2015 9:40 am

Moja preporuka koja bi objedinila zahtjev za niskom cijenom, solidnim frekventnim odzivom, relativno dobrom linearnosti, jednostavnom izvedbom (nema skretnice), dosta visokom osjetljivosti (~93-94dB) i mogućnosti nadogradnje, bi bila izrada kutije sa 2 komada zvučnika "Westra KF 610-934" (4 OHMA, 20-50 W, 60-20000 Hz, 90-92 dB). Radi manjih dimenzija bih preporučio izradu kompresione kutije (~45-50 dm3/lit.), ali ukoliko veće dimenzije nisu problem onda bas-refleks kutija podešena na ~45Hz.
Serijski spoj 2 zvučnika od 4 Ohma bi osigurao 8 Ohmsku nominalnu impedanciju, a dodavanje eventualnog super-visokotonca sa jednim kondenzatorom (ili čak mala skretnica sa 12dB/oct. samo za visokotonac koja ne bi bila skupa zbog visoke rezne frekvencije!) bi bilo vrlo jednostavno napraviti čak i naknadno.
Iz iskustva mogu reći da je ton s tim zvučnicima vrlo ugodan i jako podsjeća na vrlo popularne PHILIPSove zvučnike sa papirnatim membranama/ovjesima kakvi su se proizvodili '50-ih i '60-ih godina prošlog stoljeća.
davorin

PostPostao/la Zmajz » Sub ožu 21, 2015 1:25 pm

Evo ja ću sad poći u realizaciju nove verzije sa dva Westrina ovala u TQWT kutiji sa Fostex Fe103eN kao srednje/visokotoncem (varijacija na temu FAST). Čut će se rezultat na TFu u Sisaku.
Generalno, nemoj ganjati malim pojačalom "velike" zvučnike na veće glasnoće, natjerat ćeš pojačalce u kliping i onda se pozdravi s visokotoncima i inim drajverima u kutiji.
BTW, jel' netko mjerio te ovale da dobije kakve suvisle TS podatke??
Zmajz - Z na kraju se ne čita i ne izgovara bez potrebe, to je nepostojano Z!
Zmajz

PostPostao/la davorin » Sub ožu 21, 2015 1:38 pm

Imam sigurno negdje rezultate mjerenja, ali moram tek istražiti na kojem su računalu! Računaj na njih čim ih nađem!
davorin

PostPostao/la s@ki » Sub ožu 21, 2015 3:17 pm

Za dan dva mi dodje zvucna pa cu se krenut igrati sa mjerkanjem...ako nis drugo metrom pa.... :)
i šut u dupe je korak prema naprijed
s@ki

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Zvučnici