zvučnici za cjevni amp 2-6 w, na što paziti, što odabrati

Re: zvučnici za cjevni amp 2-6 w, na što paziti, što odabrat

PostPostao/la davorin » Sub ožu 21, 2015 3:27 pm

Zmajz napisao:Evo ja ću sad poći u realizaciju nove verzije sa dva Westrina ovala u TQWT kutiji sa Fostex Fe103eN kao srednje/visokotoncem (varijacija na temu FAST). Čut će se rezultat na TFu u Sisaku.
Generalno, nemoj ganjati malim pojačalom "velike" zvučnike na veće glasnoće, natjerat ćeš pojačalce u kliping i onda se pozdravi s visokotoncima i inim drajverima u kutiji.
BTW, jel' netko mjerio te ovale da dobije kakve suvisle TS podatke??

Objavio ih je ELVIS već, ali evo ih opet:

Thiele-Small parameters:
Fs = 85.82 Hz
Re = 4.00 ohms[dc]
Le = 484.65 uH
L2 = 283.36 uH
R2 = 7.00 ohms
Qt = 0.97
Qes = 1.12
Qms = 7.09
Mms = 7.64 grams
Rms = 0.580368 kg/s
Cms = 0.000450 m/N
Vas = 28.92 liters
Sd= 213.82 cm^2
Bl = 3.828112 Tm
ETA = 1.56 %
SPL = 94dB
EBP=76,6 (podesnije za bassreflex)

viewtopic.php?f=38&t=1139&start=30" target="_blank" target="_blank
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
davorin

PostPostao/la gilhooley » Sub ožu 21, 2015 8:06 pm

Evo zvučnika za 2-6 W, ali i za više…recimo 11,78 W... :D :D :D

DSC01587.JPG

DSC01588.JPG
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Haba, haba, haba...
gilhooley

PostPostao/la Link » Sub ožu 21, 2015 8:57 pm

Ovo je koaksijalac ako se ne varam, izrada je na nivou. Može malo detalja, jer duže vrijeme ne pratim tržište!?
Sviđa mi se što je košara aluminij, te se ne treba upuštati driver u kutiju.Na trenutak sam pomislio fostex, ali ne.
Zadnja izmjena: Link; Sub ožu 21, 2015 8:59 pm; ukupno mijenjano 1 put/a.
Link

PostPostao/la joe dalton » Sub ožu 21, 2015 8:58 pm

Tannoy poznavajući Gila?
joe dalton

PostPostao/la gilhooley » Sub ožu 21, 2015 10:56 pm

To je jedan od najboljih drivera koje je Tannoy ikada napravio. Koliko se sjećam stavljali su ga u DMT15, DMT215, Churchill, nekako mirišem da su na tragu tog drivera napravili i Westminster makar je tu dosta raznih izvedbi s izmijenjenim gornjim centratorom...

Uglavnom to je 15'' Dual Concentric driver službene oznake 3833GG i dosta visoke osjetljivosti. Membrana je papir, gornji centrator je guma. Nešto može se vidjeti ovdje: http://www.hilberink.nl/codehans/dmt15.pdf

Visokotonac je u osi s posebnim magnetom. Neke Tannoy jedinice koriste isti magnet za oba radna dijela, ali ovdje je to odvojeno.

Uglavnom malo snage je potrebno da se soba ispuni zvukom. Ono što zaista ga razlikuje od svega ostalog što sam imao i što sam slušao, a vjerujem da je to dobrim dijelom i zasluga kutije je to da s malo snage iskazuje bass područje i ne mora se pojačalo "ložiti" da bi to uhu bilo ugodno. I na maloj snazi kutija daje osjećaj cjelovite zvučne slike, bez ikakve napetosti. Ekskurzija membrane je nezamjetna, a zvuka dovoljno.

Trenutačno slušam te kutije s SE EL34 što je oko 6 W po kanalu. Za slikovit prikaz - na recimo prvoj petini potenciometra to je dovoljno sounda u sobi, makar je to teško odrediti jer sve ovisi o vrsti izvora zvuka ili nivou snimke. Tu negdje je glasnoća.

Evo...to je to... ;)

Gill
Haba, haba, haba...
gilhooley

PostPostao/la joe dalton » Sub ožu 21, 2015 11:17 pm

Uopće ne sumnjam da su to odlični drajveri. Nadam se da ću imati prilike poslušati.
Ali nekako mi se čini da su van cjenovne kategorije koju Kutak traži. Ne znam zašto ..... :whistle:
joe dalton

PostPostao/la joe dalton » Sub ožu 21, 2015 11:23 pm

joe dalton

PostPostao/la audio kutak » Sub ožu 21, 2015 11:37 pm

to je definitivno van moje cjenovne kategorije! :lol:
We Are DIY-erz...
audio kutak

PostPostao/la Zmajz » Sub ožu 21, 2015 11:51 pm

Davorine hvala, našao sam u međuvremenu elvisova mjerenja, imam ih 4 komada pa ću ih sam premjeriti da vidim kako ih najbolje upotrebiti.
Zmajz - Z na kraju se ne čita i ne izgovara bez potrebe, to je nepostojano Z!
Zmajz

PostPostao/la elvis » Ned ožu 22, 2015 10:04 am

Ja nekako mislim da je to sa westra ovalima pomalo ispričana priča, no ako volja postoji onda OK. Očekivati od westra ovala nekakav iole ozbiljno definiran bass je nemoguća misija za bilo što, a naročito ispod 100Hz. Tako je i sa "desnim ekstremima" oliti visokima. Ako se već ima oval westri po policama onda ih eventualno upotrijebiti samo za srednje tonove, uz bass i visokotonski helper. Tada bi se moglo složiti nešto nadam se zanimljivo, no ne mogu smetnuti sa uma kako taj oval ipak značajno kolorira zvuk, a isto se ne može ispraviti nikakvim serijkim ili paralelnim filterom. Bez obzira na moje kritike, taj driver ipak može biti zabavan sa određenim tipovima glazbe, pa donekle ima smisla nešto sastaviti. Zapravo sam samo htio podsjetiti da smo u temi o westri spominjali one druge uvjetno rečeno FR drivere, sa njima bi možda trebalo nešto osraditi u TQWT-u ... u svakom slučaju igre bez granica. Temelj dobrog zvuka zapravo je u djelu od 40 do 200 Hz, a sa ovim driverima malo se toga u tom djelu može napraviti. Tko riješi na svojim diy zvučnicima ovaj dio koji spominjem može reći da je projekt uspio, a sve ostalo je puuuuno lakše. Sa westrama je to zapravo nerješivo.... tu je problem.
elvis

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Zvučnici