Aktivni dipol + kompresija

Aktivni dipol + kompresija

PostPostao/la m a r k o » Pet svi 01, 2015 12:34 pm

Otvoriti ću par tema o svom sistemu, što sa predstavljanjem dosad urađenog što sa pitanjima kako dalje.

Ovdje ću pisati o zvučnicima i njihovoj međusobnoj integraciji. Sistem je zamišljen kao dipolni glavni paneli koji sviraju od 120Hz naviše i subwoofer koji može pratiti visoki nivo glasnoće koji paneli postižu.

Projekt je počeo nabavkom 16 cm midbaseva Regent iz Dobrog zvuka. U dućanu su na sluh bili dobri, papirnata membrana, zaista veliki magnet i visoka osjetljivost. Bili su povoljni pa sam ih uzeo nek se nađe. Od drugih podataka o zvučniku nemam ništa osim izmjerene frek. krivulje i 94 dB osjetljivosti.

Zvučnici sami po sebi, slobodno u zraku imaju dobru ekstenziju nadolje i nakon nešto slušanja donio sam odluku staviti ih na tablu i upariti sa Monacor DT-119 visokotoncima koji su mi stajali sa strane. Radi se o 19mm soft-dome kaloti sa dvostrukim magnetom.

Dipolni midbas zvučnici trebaju eq za izravnati odziv zbog prirodnog pada u najnižoj korisnoj oktavi, određenoj širinom panela. Također potrebna je skretnica između subwoofera i midbasa i između midbasa i visokotonca. To iziskuje aktivno rješenje i tu se odlično uklopilo Behringer DCX2496. Radi se o uređaju sa tri analogna i digitalnim ulazom te 6 analognih izlaza. Od DSP funkcija u digitalnoj domeni ima sve što mi treba, skretnice varijabilne frekvencije i strmine, parametarski EQ sa puno mogućih bandova, delay i kontinuirano podešavanje faze.

U sadašnjoj konfiguraciji midbasevi sviraju od 130 do 3500Hz gdje preuzimaju visokotonci. Strmina rezova je 18 dB. Rezne frekvencije i strmine su odabrane na pola na uho a napola mjernim mikrofonom. Pošto nemam pasivnu skretnicu za koju sam ispljunuo parsto nečega ovo je podložn promjenama i tu i tamo isprobam neku drugu kombinaciju.

Subwoofer je 15" monstrum sa 98 dB osjetljivosit, ±10mm linearne ekskurzije i 700W RMS izdržljivosti. Radi se o Beyma 15LX60 po preporuci sa foruma čije-se-ime-ne-spominje :-D. U najnižoj oktavi je malo potpomognut sa EQ. Zanimljivo je da proguta 200-300W da bi se nosio sa dipolima pri "koncertnim" glasnoćama. Sustav to odrađuje bez muka i degradacije, djelomično zbog dobro raspoređene snage a djelommično zbog predampirane knauf-sobe. Važno je da sam u kući i nemam bliskih susjeda :mrgreen:

Važno je da sam zadovoljan driverima a ostalo polako unaprjeđujem...
Hvala na pažnji :)
m a r k o

Re: Aktivni dipol + kompresija

PostPostao/la davorin » Pet svi 01, 2015 12:59 pm

:text-worthless:
davorin

PostPostao/la audio kutak » Pet svi 01, 2015 3:10 pm

sve lijepo i krasna a nešto fali..... slike! Nabaci pokoju sliku da i mi ostali vidimo o čemu se radi...
We Are DIY-erz...
audio kutak

PostPostao/la m a r k o » Pet svi 01, 2015 8:15 pm

Sorry što ste čekali ali trebalo je otići na grah u Maksimir a i odspavati poslje :)

Ovako je počelo
Slika

SPH 250 KE bas je prvo bio u dipolu pa u kompresiji ali se nije mogao nositi sa ostatkom zvučnika ni distorzijom ni glasnoćom. Sada više nije u funkciji.
DSC_0663.jpg

DSC_0652.jpg

Ovdje se vidi stražnji visokotonac koji omogućuje dipolnu karakteristiku i u visokotonskom spektru.
DSC_0654.jpg

Bas je preuzeo subić od 40 kg, od toga driver 11kg.
DSC_0655.jpg

Slika
Slika
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Zadnja izmjena: m a r k o; Pet svi 01, 2015 8:27 pm; ukupno mijenjano 1 put/a.
m a r k o

PostPostao/la m a r k o » Pet svi 01, 2015 8:25 pm

Ovo je mjerenje midbasa na tabli, bez Eq i skretnice
Slika

Prvo mjerenje gotovog zvučnika, poslje je išlo n iteracija rezova i EQa. Nemam zadnja mjerenja ali situacija je bolja u odnosu na ovo
Slika
m a r k o

Vrati se na: Zvučnici