Postao/la Edison » Pon lis 26, 2015 10:36 pm
To je Hafler XL-280 pojacalo. U biti, jedino pojacalo na kojem sam radio refresh, radio sam i poravak jednog cjevasa, i to bi bilo sve s mojim popravljanjem/preradjivanjem audio elektronike, uglavnom radim sebi pojacala od nule. Bilo je to pred 2-3 godine, Johnny nije mogao naci nikog drugog lokalno. Stavljeni su novi filterski kondenzatori, minimalno visi od originalnih, stavljeni su jaci grecovi, promijenjeni svi elektroliti u pojacalu i nesto malih kondenzatora na plocicama pojacala. Promijenjen je i dio originalnog ozicenja, gdje mi se ucinilo da treba. Naime, pojacalo se prodavalo kao gotovo, i u kitu. Hafler bi polemio plocice i montirao ih s tranzistorima na hladnjake, a korisnik bi pospajao napajanje, ulaz, izlaz, i slicne sitnice da kompletira pojacalo u originalnoj kutiji. Tako je pojacalo ispadalo jeftinije, jer oni nisu radili ozicavanje i posao oko napajanja...
Sve je spojeno prema originalnoj shemi, nista nije mijenjano. Pojacalo je premjereno i podesena je mirna struja. Sve je bilo kako treba, i pojacalo je radilo kako treba. Trafo je ogromni EI, koji je malo brujao sam od sebe, ali nije se to culo kad se covjek udalji pola metra od pojacala. Moze se cuti nocu kad je tisina. Moj prijedlog je bila ugradnja zastite za zvucnike, ali u kucistu nije bilo mjesta za takvo sto, a steta je bilo mesariti pojacalo u originalnom stanju.
Trafo se mora grijati jer je potrosnja u "leru" 150VA prema datasheetu, a u piku moze povuci i 1.200VA. Johhny ima Dynadio zvucnike koji su 4 ohmski, realno padaju i nize, a pojaclao na 4 Ohma moze dati 200W po kanalu. Po meni grijanje trafoa nije pretjerano. Slusali smo to pojacalo vise puta i uvijek je sviralo dobro.
Ne znam sad napone na trafou, ali bili su dobri, tu nije problem. Mislim da sam nakon refresha Johnnyju predao i par rukom crtanih shema spajanja s oznacenim naponima. Johnnyjeva mjerenja su malo problematicna, mjerio je u radu, kad su naponi ispravljeni i pojacalo vuce svoje. Mislim da su naponi realno u redu +/- par volti. Problem je sto treba shvatiti to napajanje, a nije bas najjednostavnije slozeno.
Sto bi se moglo napraviti u cilju poboljsanja pojacala? Ako bi se islo na izmjenu transformatora, dobro bi bilo ici na dva toroida i napraviti potpuno dual-mono pojacalo. U tom slucaju, trebalo bi pojednostavniti i shemu napajanja. Bilo bi dobro staviti i zastitu za zvucnike. No vjerojatno bi to znacilo da to sve ne moze stati u postojece kuciste, ako bi se htjelo napraviti bas kako treba, a ne nekako nagurati samo da stane pa nek se grije i opet bruji... Znaci trebalo bi iskoristiti hladnjake, a ostatak kucista napraviti ponovo, ili mozda ici i na monoblokove. Po meni, samo pojacalo nije lose ni zamisljeno, ni izvedeno. Napajanje je to na kojem se ekonomiziralo. Tu bi se dao postici napredak, ali vjerojatno u drugom kucistu...
Dakle, prerada ne bi bila ni jednostavna, ni jeftina. Ne znam koliko se to ispalti, jer pojma nemam kako je s odrzavanjem tog pojacala na duze vrijeme. Naime, ne znam da li se jos uvijek mogu naci ulazni j-fetovi 2SK147 i 2SJ72, kao i izlazni TO-3 fetovi 2SK134 i 2SJ49. Nisam u tim krugovima pa ne znam kakva je situacija s tim. Drugo bi se naslo, ali ako su ovi problematicni, ja bih koristio pojacalo ovakvo kakvo je, pa dok izdrzi...
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!