Imam Tannoy System 12 DMT II zvučnike s kojima sam generalno zadovoljan osim činjenice da su bitno tamniji od ostalih zvučnika na koje sam navikao raditi. Al inaće vrlo su detaljni, sjajno definiran mid, sve super!
Za druge sam pak zvučnike (PMC AB2S) prije mjesec dana promijenio pojačalo. Prešao sam na Behringerov iNuke DSP od (olfo) 1000W - u stvarnosti jedva 200w rms po kanalu u 6 oma! Osim činjenice da se moram naviknuti na malo slabije pojačalo od onog na kojem sam prije radio, sjajno mi zvuči i super je to da u sebi ima kompletnu digitalnu kontrolu - DSP sa EQ-om i skretnicom. Jedno poduže popodne mjerenja i finog picajzliranja i uspio sam uštimati da mi zvučnici sviraju stvarno ravno u cijelom svom području i da malo anuliram neke rezonancije u prostoriji koje imam. Stvarno super.
Sad mi se krenulo motati po glavi da bi možda jednom mogao kupiti još jedno takvo isto pojačalo i postaviti po jedno za svaki Tannoy zvučnik. Time bi izvukao dovoljno snage da ih prosvira, jer Tannoyima ipak treba malo više snage nego za PMC. Ali onda bi probao pojačala postaviti u bi-amp režim, da svaki kanal tjera po jedan driver. Time bi potpuno zaobišao skretnicu u zvučniku i u potpunosti preuzeo kontrolu nad odnosima jednog i drugog drivera u zvučniku. I još na to mogu u drugom koraku EQ-om popraviti neravnine koje eventualno izmjerim.
- Prvo pitanje je da li je to sigurno za zvučnik? Mogu li oštetiti drivere ako preskočim skretnicu u zv. kutiji i idem sa signalom direktno iz pojačala u driver. Signal je naravno već "tretiran", dakle odrezan na crossover frekvenciji i sve to...
- A drugo... pa jel ima neki razlog zašto bi to bila loša ideja?
Cilj mi je dobiti maksimalno ravnu frek. krivulju odaziva po cijelom čujnom spektru. A trenutno kako sviraju Tannoyi to je daleko od ravnog. Sad imam dojam da već od 10K počinju lagano padati. Možda je to i do visokotonaca za koje pouzdano znam da su u svom životnom vijeku više puta premotavani. Makar mi je Senf, majstor koji ih je motao zadnji, rekao da to dobro svira i da su žica i namotaji identični originalu. Nemam kako nabaviti originalne (dakle nepremotavane) da probam čuti ima li eventualne razlike. Koaksijalni zvučnik star 20tak godina, nije baš u sferi popularnih hi-fi modela... mislim da je nemoguće to bilo gdje na internetu naći i kupiti!
Što mislite?
Luka