VISATON FR 10HM BIB

VISATON FR 10HM BIB

PostPostao/la Zmajz » Čet tra 07, 2016 1:04 pm

Dakle, mislim da priča sa ovim VISATON FR 10HM zvučničkim jedinicama ovdje završava. I to, mogu reći, s punim uspjehom.
Nakon više pokušaja s upitnim uspjehom, napokon sam uspio ove jedinice ukutijati u sasvim slušljivu, što više, vrlo slušljivu konstrukciju. Obzirom na nisku cijenu jedinica, a materijala po izboru, mogu se izraditi vrlo dobri zvučnici za male novce, i to zvučnici koji se mogu zadržati u sistemu i dulje vremena.
Radi se o klasičnoj BIB konstrukciji (Bigger is Better ili Big is Beautiful, u osnovi je to TQWT - Voigt pipe/horna) a o tom principu ima puno materijala na mreži i raznim forumima pa ja ovdje neću o tome. Konstrukcija je vrlo jednostavna, ovisi o par parametara, lako se izračunavaju inicijalni podaci ali treba obratiti pažnju na nekoliko detalja kao što su smještaj zvučnika u prostoru i položaj zvučničke jedinice u odnosu na duljinu horne (od njezinog početka ili kraja, kakogod) te izboru i količini materijala za prigušenje unutar horne. Naravno, tu je i par standardnih principa kao kod svakog zvučnika u kutiji (sprečavanje refleksija unutar kutije, kvaliteta materijala za kutiju, sprečavanje vibracija same kutije itd.).
BIB je inicijalno predviđen da se postavlja uza zid, usta horne obično gledaju prema gore, ali meni je ta varijanta neprimjenjljiva u mojem prostoru pa sam se odlučio na prelomljenu varijaciju sa ustima horne prema podu. To donekle komplicira konstrukciju, ali ne previše, pa su i kutije nekako uobičajenije. I male su i velike, visine 70ak cm širine 22cm i dubine 35cm, što i nije veliko, a opet, gledajući na veličinu zv. jedinice prilično su voluminozne. Ali takva je jedinica i ona svojim karakteristikama diktira finalne dimenzije kutije.
Materijal s kojim radim u zadnje vrijeme su Kapa ploče (ne brkati s tenesicama i inim), pjenaste obostrano kaširane ploče (foam boards) i iako djeluju neozbiljno, vrlo je pogodan materijal za ovakve poslove. Malo pažnje u radu i dobiju se vrlo dobri rezultati. Za prototipove odlično, potom se može finalizirati kutija u materijalu po izboru.
U svakom slučaju, evo par slikica, a detaljnije mjere mogu (ili ću) objaviti ukoliko bude interesa.
1.jpg
2.jpg
3.jpg
4.jpg
5.jpg
6.jpg
7.jpg
8.jpg
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Zmajz - Z na kraju se ne čita i ne izgovara bez potrebe, to je nepostojano Z!
Zmajz

Re: VISATON FR 10HM BIB

PostPostao/la Pao Pepeo » Čet tra 07, 2016 3:27 pm

bravo zmajz neumoran si :clap:
ovakve tipove zvucnika odnosno kutija radio bi ih bez presavijanja nesto poput TERESONIC INGENIUM .Jedino postavio bi zvucnik sa suprotne strane a mozda bi trebao nesto dulji put horne zbog izostatka presavijanja.
Estetski dojam bi bio fin a zauzimale bi isto prostora...
Islo bi nesto vise materiala a kolko bi ovisilo kako bi se graditelj snasao za napravit prednju i straznju zakrivljenu stranicu.
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Pao Pepeo

PostPostao/la Schultz » Čet tra 07, 2016 4:53 pm

Sve u redu ali od ovog šarenila korištenog materijala ne kužim tko pije a tko plaća.... Kamo je ulaz, kamo je presjek, kamo je izlaz...

Dobro, rundu mogu platiti i ja, nije bed...
Malvazijski tigar
Schultz

PostPostao/la Zmajz » Čet tra 07, 2016 5:34 pm

Zato sam stavio više slika da se nekako vidi unutarnja konstrukcija. malo je možda nepregledno zbog šarenila, ali se vidi glavno. Izlaz (usta) su na dnu sa strane, na obadvije strane kutije. Ma vidi se!
Napravit ću skicu večeras, OK?
Zmajz

PostPostao/la Zmajz » Pet tra 08, 2016 5:00 pm

Kako rekoh, evo par skica, prva je osnovna skica koja se dobije izračunom za BIB kutiju:
FR10H_Shape.jpg

Slijedeća je primijenjeno rješenje, s time da sam otvore napravio sa obadvije strane kutije vodeći računa da površina otvora (usta) bude ukupno jednaka zadanoj vrijednosti. Otvori mogu biti i trokutasti, kao što je na jednoj skici, iako oblici nisu strogo zadani:
skica.jpg

I na kraju dobiveni rezultat, prema simulatoru. Moram priznati da to i u stvarnosti otprilike tako svira i mislim da mjerenja ne bi puno odstupala (dosad se simulator pokazao prilično preciznim):
FR10HM_BIB.jpg

Mjerenja, naravno, nisam radio, čini mi se suvišnim jer stvarno sviraju jako fino, nema mumljanja ni bumijanja, vokali vrlo dobri. Visoki, hm, možda bi trebalo malo poraditi po tom pitanju, ali koliko je vrijedno truda i gnjavaže vrlo je upitno.
Zmajz

PostPostao/la Edison » Pet tra 08, 2016 9:25 pm

Schultz napisao:Sve u redu ali od ovog šarenila korištenog materijala ne kužim tko pije a tko plaća.... Kamo je ulaz, kamo je presjek, kamo je izlaz...

To ti je pop art. Tako bi zvucnike napravio Andy Warhol... ;)
Edison

PostPostao/la Vulkanizer » Pet tra 08, 2016 9:40 pm

Edison napisao:
To ti je pop art.

To je neko ostao bez reklamnog panoa . :lol:
Inaće baš mi se sviđa kad autori ovako nesebično pokažu kompletnu konstrukciju , gledam i učim :clap:
Once there was a way to get back homeward
Vulkanizer

PostPostao/la Master of disaster » Pon svi 02, 2016 10:39 pm

:D Završili kod mene. Danas sam ih premještao po dnevnom boravku, i slušao. Radi to s obzirom na sve prilično dobro. Zmajz je napravio (odličan posao) horne koje od ovih drivera izvuku maksimum (ili tu negdje) Ovo je prvi put da se igram sa ovakvim tipom zvučnika i jako mi se sviđa zvuk kada ih se smjesti kako im odgovara. Bio je danas prijatelj i bio je :o :shock: i sada traži da ih dofuram njemu doma pa ako budu radili da bi napravio jedne, jer da mu sviraju brutalno i da mu bolje netreba. :)

Ovaj dio "kada ih se smjesti kako im odgovara" se je pokazao i najlošijom osobinom zvučnika, pokazali su mi se prilično osjetljivi na smještaj, kada ih stavim kraj kompjutera (i spojim na pojačalo od kompjuterskih zvučnika) zvuk je pun, jak, a basa ima iznenađujuće puno s obzirom na veličinu zvučnika (a i to samo u određenom položaju, pomakneš ih 20-30 centimetara dalje i već je razlika čujna) Međutim kada ih stavim ovako na glavni sistem, zvuk je i dalje dobar, ali bas zvuči puno tanje.

Nadam se da one horne koje pokušavam napraviti za JBL neće biti takve picazjle po pitanju detalja poput pozicioniranja ili nedaj bože veličine sobe. :lol:

DSCN4295.JPG
Every speaker construction should start with a 15" bass driver! JBL knew this already in the mid Nineteen-forties.
Master of disaster

PostPostao/la Pao Pepeo » Pon svi 02, 2016 11:10 pm

vidim da se horn zaraza polako siri.. drago mi je :D iako master jos ni ne slutis u sto si se uvalio :lol:
zvucnici su pravo iznenađenje i jos jednom cestitke zmajzu :clap:
na TF-u su par puta bile uzdignute s poda i meni su tad zvucale bolje,tako da ti savjetujem da probas ih podignut,stavi za probe knjige od ispod 15-20 cm pa slusaj
pozovi prijatelja da ti pomogne ipak nisu tako lake... :D
Pao Pepeo

PostPostao/la Master of disaster » Pon svi 02, 2016 11:21 pm

Uzdignute sam najprije probao. I nije mi se svidjelo. Bas nestade :o Znam da je netko na festivalu kada smo pričali o njima spominjao da malo bumijaju kada su direktno na podu. Kod mene doma taj dojam nisam stekao. Kada su uzdignuti zvuče tanko. E sad, to je bilo kada su stajali kraj kompjutera, moram ih probat uzdignut na ovoj poziciji.
Every speaker construction should start with a 15" bass driver! JBL knew this already in the mid Nineteen-forties.
Master of disaster

Vrati se na: Zvučnici