Zvučnici-trebam savjet

Zvučnici-trebam savjet

PostPostao/la davidbraco » Čet svi 05, 2016 1:55 pm

Imam neke iverice u garaži pa sam je mislio upotrijebiti za gradnju malih bookshelf zvučnika.
Ovo malih je uvjetno-nemam neke konkretne dimenzije trenutno.
Nisam se zapravo ni odlučio jeli da budu kompresione ili bas-refleks,2 ili 3 sistemski.

Malo sam konzultirao literaturu (Ivan Jelenčić-ZVUČNICI-Školska knjiga Zagreb-1991.).

Ispada da kvalitetni zvučnici često koriste frekvencijske skretnice 3. reda i da je
bolje uložiti u dobru skretnicu pa je onda i izbor parametara zvučnika lakši.

Evo par slikica iz knjige:
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
davidbraco

Re: Zvučnici-trebam savjet

PostPostao/la davidbraco » Čet svi 05, 2016 2:04 pm

Zanima me da li netko od kolega sa foruma ima neke konkretne sheme sa vrijednostima skretnice.
Nešto što je provjereno u praksi.

Skretnice bih sam radio.
U stvari planiram napraviti duplu zadnju stranicu da mogu eksperimentirati sa promjenom
elemenata u skretnici bez da moram rastavljati zvučnik.

Što se tiče kvalitete-cijene samih zvučnika(basova,visokotonaca,srednjotonaca etc)
ne bih išao sa nekim ezoterijama-računam otprilike do cca 300-500 za bas(kuna naravno)
odnosno otprilike do recimo cca. 2000 tisuće kuna za sve zvučnike-4 ili 6 komada-ovisno jesu li
2 ili 3 sistemci.

Naravno volio bih proći što jeftinije-primam i donacije ili trampu ako je netko zainteresiran.

Ovo planiram raditi iz gušta i ne žuri mi se.

Pojačalo koje će ganjati zvučnike je 2 puta 40 w sinusa.
davidbraco

PostPostao/la yoke » Čet svi 05, 2016 3:45 pm

meni recimo na uho bolje zvuce skretnice 2reda
imam aktivnu skretnicu pa je sve puno jednostavnije za isporbavati...

ukoliko radis prvi put zvucnike, mozda je pametnije da uzmes neki kit koplet
dvosistemce (radije nego trosistemce)
i onda kroz njih ucis o svemu...

puno jednostavnije nego da pocenes od nule...pogotovo u pasivi gdje ne mozes tako jednostavni promjeniti postavke

ako se mislis ''ozbiljnije'' baviti zvucnicima, baci pogled na oglas od imagina gdje prodaje pola onog sto ti je potrebno za pocetak
mini DSP, mislim da ima i mjerni mikrofon...
viewtopic.php?f=33&t=2864

znam da vecina krene samo s izradom, bez mjerenja...sve na uho...ali bez mjerenja ne mozes znati sto i kako ti se promjenilo kad si napravio neku izmjenu...

pogledaj neke od kitova na
http://meniscusaudio.com/overnight-sens ... -1243.html

pa vidi dali mozes kupiti samo skretnicu a drajvere nabavis negdje u EU da ne placas visoki PDV i postarinu iz USA...znaci drajvere u EU a skretnicu od njih...
pa se pocnes lagano igrati...
yoke

PostPostao/la davidbraco » Čet svi 05, 2016 6:00 pm

Yoke svjestan sam koliko je to područje samogradnje zvučnika neizvjestan put.
Nekako si razmišljam da mi je nekako sigurnije ići raditi dvosistemce i to kompresione.
Mislim si da mogu manje fulati nego s bas refleksom.
Malo sam kopao po internetu i naletio na jednu onak-ozbiljnu firmu iz Varaždina.
Neću ih imenovati nego ću samo pokazati par slikica.
informacije tipa šifra artikla i dr sam izrezao.

Ovo je vulgaris metoda -isprintaj-uzmi škare i slikaj ali meni najpraktičnija.
Zanima me mišljenje svekolikog pučanstva o ovim driverima:
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
davidbraco

PostPostao/la davidbraco » Čet svi 05, 2016 6:10 pm

A imam i još par slikica zanimljivih drivera.
Mislim da su im cijene razumne-a i ovi Westrini srednjotonci nisu skupi.
Za visokotonac tipa truba nemam baš nikakvo iskustvo.
Ako primjećujete birao sam 8 omske drivere sa preko 90 decibela osjetljivosti.

Nekak si razmišljam da osim što trebaju manju pobudu vjerojatno imaju lakšu membranu i brži odziv.
davidbraco

PostPostao/la davidbraco » Čet svi 05, 2016 6:17 pm

Po knjigama ne preporučuje se rez skretnice oko 1000-2000 hertza jer je tu uho najosjetljivije.

Što se tiče završne obrade kutija razmatram da ih na kraju jednostavno tapeciram-neka tkanina ili neki skaj i sl.
To mi je nekak najjednostavnije a dobio bih pristojan izgled.
Naravno više od izgleda zanima me dobar zvuk.

Meni osobno nekak je najbitnije bas i srednjotonsko područje-na desno uho ionak ne čujem iznad 8 kilohertza.
davidbraco

PostPostao/la yoke » Čet svi 05, 2016 8:08 pm

ja te bas ne pratim
spominjes samogradnju od 2000kn a gledas drajvere od 100-200kn
nemam iskustva s niti jednim od navedenih drajvera,
s druge strane sve to sta si stavio ne govori nista o drajveru
dali ima osjetljivost od 100 ili 90 ili 45decibela i snagu od 50 ili 500w opet ti nista ne znaci

onako generalno i na prvu, prvo gledaj frekvencijku krivulju te kako bi se ona preklapala izmedju dva drajvera, odnosno kako bi se nadopunjavali
a onda tek parametri

ne trebas se ogranicavati na ono sto je dostupno u hrvatskoj, jer smo u EU i sve sto se naruci iz EU dolazi na kucnu adresu kroz 4-5dana...nema ekstra poreza, postarina je malo veca oko 20-30eura...ali i cijene su obicno bolje nego kod nas...

40W je dovoljno i za zvucnike od 80db pa se ne trebas opterecivati osjetljivosti (karikiram)

uglavnom to je zafrkan proces

ako je za igru i pocetak, par stotina kuna nije strasno
ako ces ulagati 2000kn onda je po meni bolji izbor nekakav kit, bez previse lutanja mozes steci nekakve osnove i osjecaj sto se iz cega moze dobiti
yoke

PostPostao/la davidbraco » Čet svi 05, 2016 8:49 pm

Pa onak par stotina kuna lako naraste prek tisući-200+200+150+150
ili 300 +300+150+150+150+150

A di je skretnica

drvenariju nit ne računam

Tvoj prijedlog je dobar-kitovi su svakako dobro rješenje ali ja još lutam
i ništa nije konačno.

Na kraju krajeva ovo i je forum samograditelja-najbitnije je da uživamo u svome hobiju.

Otvoren sam za sve sugestije.
davidbraco

PostPostao/la Master of disaster » Čet svi 05, 2016 9:25 pm

Otvoren za sugestije? Evo: http://www.diy-audio.com.hr/viewtopic.php?f=38&t=2861 , ovi su završili kod mene, slušam ih već par dana i ne vjerujem. Ne, nisu najbolji zvučnici koje sam čuo (ni izbliza) ALI imaju vrlo ozbiljan zvuk ako ih se smjesti na NJIMA odgovarajuće mjesto, tada naprosto zasjaju. I sviraju tako da bi čovjek mogao i dugoročno funkcionirtati sa njima vrlo sretno. Ono što je kod njih posebno za istaknuti je omjer uloženo - dobiveno koji je među najvećimaza koje znam.

Također tu negdje su cheap trick zvučnici...
Every speaker construction should start with a 15" bass driver! JBL knew this already in the mid Nineteen-forties.
Master of disaster

PostPostao/la joe dalton » Čet svi 05, 2016 10:38 pm

@ davidbraco - Moram priznati da ni meni nisi baš jasan. Za početak krenuo si totalno krivo. Nisi još odabrao drajvere niti tip kutije, a pričaš o redu skretnice i frekvenciji reza. Pozivaš se na knjige (ne znam koje) ali baš mi ne izgleda kao da si ih pročitao?
Par savjeta prije nego kreneš. Prouči neku dobru knjigu, recimo "Loudspeakers Design Cookbook" od Vancea Dickasona. Ima i na netu a i na ovom forumu puno članaka na temu. Prouči što su Thiele-Small (T/S) parametri. Vidjet ćeš da se pomoću njih može predvidjeti ponašanje drajvera u pojedinoj kutiji. Zatim skini sa neta neki simulator zvučnih kutija. Preporučam WinISD. Onda se malo poigraj sa simulacijom kutija sa drajverima koji te zanimaju pa vidi što možeš dobiti. Ovako nabadanjem ćeš teško doći do nekog rezultata, a uz današnje mogućnosti i dostupne informacije se uz malo truda može puno naučiti i postići pristojan rezultat. Čak i od prve.
Kad sve malo proučiš vidjet ćeš da to što ti je visokotonac npr. 4 Ohma, a midbas 8 ne mora ništa značiti (naprotiv može ti i odgovarati u određenom slučaju). I vidjet ćeš na što i koje parametre trebaš obratiti pažnju kad gledaš drajvere za pojedini tip kutije. Kad simulacijom nađeš midbas koji ti odgovara i odrediš parametre kutije, možeš potražiti visokotonac (to je lakši način nego obrnuto) i odlučiti o frekvenciji i strmini reza za svaki pojedini drajver.
Napomena da iole ozbiljan rezultat nećeš postići bez mjerenja. Danas je to daleko jednostavnije nego je bilo prije desetak godina. Već se i pametnim telefonom može nešto suvislo izmeriti. Nije jako precizno, ali je bolje od ničega. A ima i jefinih mjernih mikrofona.
Pri svemu tome možeš računati da će se uvijek naći neko na forumu da ti pomogne i odgovori na pitanja.

Ili nađeš na webu neki dobro opisan projekt i složiš. :mrgreen:
Zadnja izmjena: joe dalton; Čet svi 05, 2016 10:40 pm; ukupno mijenjano 1 put/a.
joe dalton

Sljedeće

Vrati se na: Zvučnici