Zvučnici-trebam savjet

Re: Zvučnici-trebam savjet

PostPostao/la joe dalton » Sub svi 07, 2016 12:16 am

Evo ti par korisnih linkova. Na prva dva imas i kalkulatore za razne stvari među ostalim i skretnice. Na trecem je gomila dobro opisanih projekata za samogradnju.

http://www.lautsprechershop.de
http://www.mh-audio.nl
http://www.troelsgravesen.dk/Diy_Loudspeaker_Projects.htm
joe dalton

PostPostao/la Edison » Sub svi 07, 2016 12:34 am

davidbraco napisao:I za kraj pitanje-zašto se frekvencije ne bi preklapale?
Jeli to provjereno u praksi kao loše pa zabranjeno?-hereza?
Recimo ovi fullranger od 50/80 Hz do recimo 7 000 Hz a ovi visokotonac od 2 000 Hz pa dokle ide?
Možda ispadam glup ali nije me sram pitati.

Nikad nije sramota pitati. Ne bi se trebali zvucnici preklapati u podrucju djelovanja, bar ne kad rade "punim plucima". Zvucni tlakovi se zbrajaju i tad bi imao na podrucju preklapanja veliko nadvisenje u frekvencijskoj karakteristici, tj. u tom podrucju bi sve bilo puno glasnije nego gdje preklapanja nema. Nije pametno ni odrezati oba zvucnika na istoj frekvenciji, recimo bas-srednji na 3kHz i visokotonac takodjer na 3kHz. Cak i kad bi bili idelani driveri, na 3kHz bi se pojavila kvrga nadvisenja (to se da vidjeti i matematicki na idealnim krivuljama reza skretnice). Nije lose ostaviti mali razmak, recimo donje rezati na oko 2,5kHz, a visoke na oko 3,5kHz. Zavisno od karakteristika drivera i strmine reza to se moze lijepo u praksi poravnati, bar u teoriji. A ima toga jos puno, i zato nije lako izbalansirati zvucnike i skretnicu da zvuce uravnotezeno. Treba dosta znati, probati u praksi, mjeriti... i imati i malo srece... Sto vise znas, i imas vise iskustva, manje ti je potrebna sreca...

Bas da ce pocetnik iz prve napraviti dobre zvucnuike... nece. Zato je jeftinije kupiti gotove kutije, ili kit i drzati se uputstava. Kad se stekne neko iskustvo, poja eksperimentiranja su siroka...
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

PostPostao/la SaWa » Sub svi 07, 2016 8:48 am

joe dalton napisao:Evo ti par korisnih linkova. Na prva dva imas i kalkulatore za razne stvari među ostalim i skretnice. Na trecem je gomila dobro opisanih projekata za samogradnju.

http://www.lautsprechershop.de
http://www.mh-audio.nl
http://www.troelsgravesen.dk/Diy_Loudspeaker_Projects.htm

Već par dana slinim na jedan kit sa ovog trećeg linka... :drool: ...http://www.troelsgravesen.dk/ScanSpeak-3W-Discovery.htm" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank
Sve je krenulo od TF-a.
Kažem ja ženi...moram ići gore vidjeti od koga mogu posuditi zvučnike da prezentiram svoje pojačalo.
Kaže ona- "pa jel si ti jedini koji nema zvučnike"?
ja-"izgleda"
ona-"pa moraš onda do sljedećeg TF-a napraviti neke....nećeš se valjda sramotiti". :lol: :lol: :lol:
tako to krene.. :doh: žena je posadila sjeme i sad lagano buja u mojoj glavi.
pošto sam totalni tumplek za zvučnike,ja se uhvatio za gotovi kit.
možda je malo "too much"(650€+dostava),ali postoji mogućnost da to financiski izguram.
nekad je povoljnije otići u restoran na ručak,nego kupiti sendvić u trgovini.. :lol:
da li netko ima komentar na ovaj kit...dobro bi mi došao za odluku.
SaWa

PostPostao/la Edison » Sub svi 07, 2016 9:37 am

SaWa napisao:da li netko ima komentar na ovaj kit...dobro bi mi došao za odluku.

SaWa, meni se to cini dobro, ali ja bas nisam strucnjak u ovom podrucju. Dijelovi su dobri, autor je poznat i priznat...
Trebat ces dobrog stolara za napraviti kuciste kako ga je napravio autor, a ni sperploca nije bas jeftina. Na kraju ce to biti prilicno skupi zvucnici...
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

PostPostao/la Master of disaster » Sub svi 07, 2016 9:42 am

Izgleda to impresivno. Jedino kada gledam krivulje, očekivao sam da će takve kutije svirati dublje? Po krivuljama dole idu do 60Hz bez da im jako padne odaziv, nije li to malo "plitko" Osim tog detalja sve skupa mi izgleda za poželjeti. Kada bi ih se moglo čuti negdje...
Every speaker construction should start with a 15" bass driver! JBL knew this already in the mid Nineteen-forties.
Master of disaster

PostPostao/la davorin » Sub svi 07, 2016 10:33 am

Master of disaster napisao:Izgleda to impresivno. Jedino kada gledam krivulje, očekivao sam da će takve kutije svirati dublje? Po krivuljama dole idu do 60Hz bez da im jako padne odaziv, nije li to malo "plitko" Osim tog detalja sve skupa mi izgleda za poželjeti. Kada bi ih se moglo čuti negdje...

Zapravo je to kutija koja s donjom frekvencijom ide do ~70Hz, a na ~60Hz je tu pad od 3dB (na ~50Hz je već to -6dB, a na ~40Hz već strmih -18dB !; najdublji ton bas-gitare uobičajene kod današnje glazbe je ~40,8Hz pa ga se iz kutije uopće ne bi čulo, odnosno čuo bi se prvi harmonik na ~81.6Hz)! Čini mi se da je taj komplet predviđen da se koristi sa nekakvim dodatnim aktivnim ili pasivnim subwooferom koji bi trebao pokriti frekvencije niže od ~70Hz.
S druge strane nisam siguran niti u opteretivost kompleta u vatima, odnosno nominalna opteretivost cijelog sistema je na granici ili čak ispod nominalne snage pojačala koje si upravo završio (ono sa E235L). Zvučnici bi možda mogli izdržavati prosječnu upotrebu (koja zapravo nikad, ili vrlo rijetko doseže graničnu snagu pojačala!), ali bi vrlo često radili prilično opterećeni što sigurno ne bi doprinosilo ciljanim niskim izobličenjima.
Trebaju ti zvučnici (zvučne kutije) koji bi imali nominalnu opteretivost od ~100W koji bi mogli izdržavati sve udare iz pojačala pri eventualnoj prevelikoj pobudi na ulazu pojačala.
Uz trenutno podešeni režim rada tvoja pojačala imaju minimum ~40W trajne izlazne snage (RMS), a maksimalna snaga je sigurno dvostruka ili čak i veća (s obzirom da je napon napajanja stabiliziran!).
davorin

PostPostao/la Master of disaster » Sub svi 07, 2016 11:26 am

davorin napisao:
Master of disaster napisao:Izgleda to impresivno. Jedino kada gledam krivulje, očekivao sam da će takve kutije svirati dublje? Po krivuljama dole idu do 60Hz bez da im jako padne odaziv, nije li to malo "plitko" Osim tog detalja sve skupa mi izgleda za poželjeti. Kada bi ih se moglo čuti negdje...

Zapravo je to kutija koja s donjom frekvencijom ide do ~70Hz, a na ~60Hz je tu pad od 3dB (na ~50Hz je već to -6dB, a na ~40Hz već strmih -18dB !; najdublji ton bas-gitare uobičajene kod današnje glazbe je ~40,8Hz pa ga se iz kutije uopće ne bi čulo, odnosno čuo bi se prvi harmonik na ~81.6Hz)! Čini mi se da je taj komplet predviđen da se koristi sa nekakvim dodatnim aktivnim ili pasivnim subwooferom koji bi trebao pokriti frekvencije niže od ~70Hz.
S druge strane nisam siguran niti u opteretivost kompleta u vatima, odnosno nominalna opteretivost cijelog sistema je na granici ili čak ispod nominalne snage pojačala koje si upravo završio (ono sa E235L). Zvučnici bi možda mogli izdržavati prosječnu upotrebu (koja zapravo nikad, ili vrlo rijetko doseže graničnu snagu pojačala!), ali bi vrlo često radili prilično opterećeni što sigurno ne bi doprinosilo ciljanim niskim izobličenjima.
Trebaju ti zvučnici (zvučne kutije) koji bi imali nominalnu opteretivost od ~100W koji bi mogli izdržavati sve udare iz pojačala pri eventualnoj prevelikoj pobudi na ulazu pojačala.
Uz trenutno podešeni režim rada tvoja pojačala imaju minimum ~40W trajne izlazne snage (RMS), a maksimalna snaga je sigurno dvostruka ili čak i veća (s obzirom da je napon napajanja stabiliziran!).

E to, u članku autor spominje room gain, ali baš mi je palo na pamet kada sam čitao, što će to room gain "pojačati" kada nejde praktički ništa van.
Nisam siguran što je pjesnik htio reć sa ovom konstrukcijom? Ja ne vidim smisao u konstrukciji trosistemaca kojima onda još treba subwoofer. Možda to u konačnici ne zvuči plitko. Kada se gledaju mjerenja Zmajzovih horni sa Visatonom 10hm, te kutije idu do 75 Hz, pa ipak to ne zvuči tako loše (dapače, količina basa iz tih zvučnika me je iznenadila) kako se čini na papiru. Međutim, da psihoakustiku :lol: pustimo sa strane dubokog basa nema. E sad, to je jeftini 10 cm širokopojasni zvučnik u relativno maloj horni i ni nije za očekivati da bude istinski fullrange, međutim ova konstrukcija je trostazna sa skupim i valjda dobrim driverima i po meni bi to trebao biti kompletan zvučnik.
Every speaker construction should start with a 15" bass driver! JBL knew this already in the mid Nineteen-forties.
Master of disaster

PostPostao/la Master of disaster » Sub svi 07, 2016 11:39 am

Kad smo već kod filozofije; da nisam uletio (prije nego sam uletio) u cijelu priču sa JBL-om, razmatrao sam da napravim zvučnike koji bi imali po jedan Ciare HX 205 koaksijalac, i u odvojenoj komori po dva HW 250 drivera. Ni to ne bi bio jeftin projekt, ali po meni takva kombinacija bi morala jaako dobro raditi i još biti "user frendly" što se tiče smještaja u prostoru jer su oba drivera napravljena za rad u kompresijskim kutijama...

http://www.ciare.com/pdf/catalogo2014/home_ciare2014.pdf
Master of disaster

PostPostao/la SaWa » Sub svi 07, 2016 11:48 am

Tako nešto sam i ja uočio,ali nisam bio siguran,mislim na doljnji spektar.
Problem kod tih zvučnika je "što su tako zgodni". :lol:
A nekako mi je i idealnih dimenzija,zbog vozanja u autu,eventualno.
Da li netko zna za koji primjer zvučnika tih dimenzija a da može ići barem do 40Hz i naravno da je neki provjereni kit.
SaWa

PostPostao/la SaWa » Sub svi 07, 2016 1:23 pm

Master of disaster napisao:Kad smo već kod filozofije; da nisam uletio (prije nego sam uletio) u cijelu priču sa JBL-om, razmatrao sam da napravim zvučnike koji bi imali po jedan Ciare HX 205 koaksijalac, i u odvojenoj komori po dva HW 250 drivera. Ni to ne bi bio jeftin projekt, ali po meni takva kombinacija bi morala jaako dobro raditi i još biti "user frendly" što se tiče smještaja u prostoru jer su oba drivera napravljena za rad u kompresijskim kutijama...

http://www.ciare.com/pdf/catalogo2014/home_ciare2014.pdf

http://www.ebay.com/itm/CIARE-CASSA-AUD ... 6cNQQniUsw" target="_blank" target="_blank

no comment.. :lol:
SaWa

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Zvučnici