Philps AD7063 i prim brojevi

Philps AD7063 i prim brojevi

PostPostao/la Zmajz » Čet kol 11, 2016 11:02 pm

Trebao mi je pod hitno zamjenski par zvučnika za frendai na raspolaganju sam imao od Davorina dobivene Philips AD7063/xxx, te nešto materijala za kutije. To su širokopojasni zvučnici stare škole (moglo ni se reć vintiđ) ali neznam koja je to inkarnacija jer se ne vidi pročitati na magnetima. Zato i jeste ono xxx (da nebi netko nešto pomislio drugo...) ali mislim da bi Davorin tu mogao precizirati jer on ima više primjeraka i zasigurno se da pročitati na nekome. Kako god, Philips preporuka je zatvorena kutija cca 25 litara i to samo po sebi nije problem iskonstruirati i napravit, ali je problem ako si ograničen materijalom kao u mojem slučaju. Naime, komadi pločevine raznih vrsta koje sam imao pri ruci (HDF 10mm, iveral 19mm itd) nisu mi dopuštali moju standardnu proceduru određivanja dimenzija i proporcija kutije po principu zlatnog reza pa sam primijenio drugu metodu.
Zašto zlatni rez? zapitaste se svi u isti glas. Zato. Ja to jednostavno volim. Odnos stranica prema zlatnom rezu apriori smanjuje efekt stojnih valova unutar kutije (ne ukida stojne valove ali pomaže, da sad ne idem u detalje) jer su odnosi ircionalni brojevi. Ima o tome jako puno na netu, ista je stvar sa stojnim valovima u sobi samo su dimenzije veće pa su frekvencije stojnih valova niže i uhu neugodnije. U kutiji su frekvencije stojnih valova puno više (cca 250Hz pa naviše) te ih je lakše suzbiti damping materijalima. Naravo da se može ista stvar izvesti neparalelnim izvođenjem stranica (trokuti, tetrapaki, piramide i razni poliedri) ali to nije po mojem ukusu - ja sam malo zaostao u razvoju pa više volim klasiku.
Dakle, umjesto zlatnog reza postoji i mogućnost određivanja odnosa dimenzija stranica i po principu primarnih (prim, kraće) brojeva jer su odnosi među njima isto iracionalni brojevi (nisam ih detaljno provjeravao, alu tu su negdje). Prim brojevi znamo što jesu, to su oni koji se mogu samo sa samim sobom ili sa jedinicom (dijeliti, naravno, a što drugo) a to su 0, 1, 2, 3, 5, 7, 11, 13, 17, 19, 23 itd. Ako primjenimo odnose dužina stranica kutije po principu prim brojeva postižemo sličan učinak kao kod primjene zlatnog reza. Lako se izračunaju i čvorovi stojnih valova od interesa i oda možemo primjeniti odgovarajuću metodu suzbijanja istih.
Odnos stranica prema prim brojevima se lako izračunava iz volumena kutija, ima formula koju neću sad ovdje razvijati, ali da odmah naglasim da 0 nije interesantna jer kutija s dimenzijom stranice 0 nije kutija, ali niti kombinacija 1, 2.
Najčešće kombinacije odnosa dužina, širina, visina su:
2,3,5 3,5,7 5,7,11
2,3,7 3,5,11 5,7,13
2,3,11 3,5,13 5,7,17
Dalje znate sami.... (BTW, odnos 3,5,7 je preporučeni odnos prema M. Collomsu)
Dakle, ja sam prema raspoloživom materijalu odabrao odnos 11,13,19 odnosno za 25 litarsku kutiju dimenzije širine, dubine i visine (interno) su: 23,1 - 27,2 - 39,8 cm. No letvice za spajanje i ukrudbu stranica su mi ukrale cca 3 litre (o čemu nisam razmišljao u startu) pa je neto volumen kutije cca 22 litre, što je ipak u granicama preporuke proizvođača. To je sasvim dovoljno za ovaj zvučnik i on svira sasvim pristojno, čak milozvučno. Onako, po starinski, Philips je znao napraviti vrlo dobre zvučnike.
Evo nešto sličica proizvodnog procesa (trebalo mi je dva dana, morao sam šetati pesa, prekopati dvije gredice i pomoći kuhati paradajz...):
Pogled iznutra.jpg

tek da se vidi inventivnost u odabiru materijala
Pogled iznutra i izvana.jpg

slično kao i gore, samo da se vidi i broj šarafova koje sam morao koristiti
Dampiranje desnog zvučnika.jpg

Koristi se priručni pomno odabrani materijal
Dampiran desni zvučnik.jpg

Ide to meni
Spremno za furniranje i montažu 2.jpg

Kao što rekoh - Ide to meni..
I na kraju finale:
Finale od napred.jpg
Furnir deLuhe.jpg
I još jednom.jpg

Korišten je furnir 1.A klase, Offertissima, 10kn 2 metra. I to još i samoljepljiv.
Sutra možemo o tim prim brojevima i stojnim valovima, ako koga interesira detaljnije.
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Zmajz - Z na kraju se ne čita i ne izgovara bez potrebe, to je nepostojano Z!
Zmajz

Re: Philps AD7063 i prim brojevi

PostPostao/la joe dalton » Pet kol 12, 2016 12:06 am

:handgestures-thumbupleft: Najs.
Nego nema baš puno dampinga?
I čemu služi ona letvica horizontalna na sredini prednje ploče ispod rupe za drajver? Ukruta?
joe dalton

PostPostao/la davorin » Pet kol 12, 2016 7:10 am

Puna oznaka zvučnika je AD7063W8, a koja je čitljiva na nekim primjercima zvučnika. Na većini je sa stražnje strane, upravo preko oznake tipa na magnetu, bila zaljepljena pjenasta guma pomoću koje je strašnja stranica oriinalne Philipsove kutija pritiskala zvučnik prema prednjoj ploči (ukrućenje). Preporučene dimenzije kutije za ovaj zvučnik (od strane Philipsa) su ~20-30 dm2, a mjerenja su radili na kutiji od ~25 dm2 (netto).
davorin

PostPostao/la Zmajz » Pet kol 12, 2016 2:28 pm

Da, letvica je mala ukrudba prednje stranice, sasvim dovoljna za ovu dimenziju a i snage i glasnoće koje ovaj zvučnik proizvodi nisu na nivou za pokretanje čujnih vibracija. Dammpinga ima dovoljno, mislim da bi dodatni nepotrebno prigušio z učnik. Korištena je poliesterska vuna by Naš dom, i spožvasta guma za kupaonice i kade. Moram jedan dan skoknuti u Eurospužvu po onu piramidalnu ili jajastu pa da više ne majmuniram...
Zmajz - Z na kraju se ne čita i ne izgovara bez potrebe, to je nepostojano Z!
Zmajz

PostPostao/la beboni » Ned kol 14, 2016 2:41 pm

http://s424.photobucket.com/user/beboni ... f.jpg.html" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank

Slika

Slika

najbolji philips driver je bez kutije,koristiš zlatni rez svoje slušaonice :whistle:
Tko rano poludi,život mu prođe u veselju.
beboni

PostPostao/la Pao Pepeo » Pet kol 19, 2016 3:20 pm

jel se mogu ovi Philipsi usporedit kao nesto slicno Audax HT170a2
http://docs-europe.electrocomponents.co ... 02c44b.pdf
imam doma jedan par i nesto bi napravio s njima... vrti mi se TL uz dodatak nekog visokotonca,fali...
zatvorena kutija tesko..
Pao Pepeo

PostPostao/la davorin » Pet kol 19, 2016 7:12 pm

Navedeni AUDAX je efikasniji (~94dB/W/m) i izgleda namjenjen za srednjetonski-visokotonski dio spektra u sistemu koji ima i dodatni zvučnik za niske frekvencije (<80-100Hz) sudeći po nešto višoj rezonantnoj frekvenciji.
PHILIPS AD7063-M8 je manje efikasan (~91dB/W/m), ali je namjenjen da radi kao pravi širokopojasni zvučnik bez dodatnog zvučnika za niske frekvencije.
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
davorin

PostPostao/la Pao Pepeo » Pet kol 19, 2016 8:31 pm

davorin napisao:PHILIPS AD7063-M8 je manje efikasan (~91dB/W/m), ali je namjenjen da radi kao pravi širokopojasni zvučnik bez dodatnog zvučnika za niske frekvencije.

ovjes Philipsa mi je dao naslucivat da bolje radi niske tonove,i zato vidim da bi mogao i lijepo radit i u zatvorenoj kutiji :handgestures-thumbupright: jedino bi mozda masteru falilo malo basa... :mrgreen:
Audaxe sam koristio kao probu na zelenim hornama iz zadra,povrsina jednog Audaxa je jednaka kao dvije fostexa 126fe,osjetljivost koj decibel manja,Fs gotovo isti ,Qts nesto veci 0.46
Jedino sto mi se sa francuzima vise sviđalo je nesto dublji bass,to mi se zbilja sviđalo... ostalo srednji visoki i opca neka definicija nije za mjerit,fostexi su bili puno cisci i muzikalni,kad se uho navikne onda je gotovo... :D

tako da nađe li se malo MDF-a radit ce se neke transmisije,i probat cemo kako se snalazi neko piskutalo s njima..
ne vjerujem da ce bit zvucnik za medalju al igra ce bit sigurno dobra ;) i bit ce i nova tema naravno
Pao Pepeo

PostPostao/la Edison » Pet kol 19, 2016 9:56 pm

Pao, ako ne budu dobri zvucnici, mogle bi skatule postati luksuzne kucice za ptice... ;)
Edison

PostPostao/la Pao Pepeo » Sub kol 20, 2016 1:23 am

To uvijek :mrgreen: al mislio sam rađe neki tabure ili recimo stolic za na terasu napraviti... Rode nek se same snađu :D
Pao Pepeo

Sljedeće

Vrati se na: Zvučnici