Visaton FRS8/8 mini full ranger

Re: Visaton FRS8/8 mini full ranger

PostPostao/la denis_vz » Pon pro 05, 2016 4:09 pm

Zmajz napisao:Denis,
malo sam gledao i zavrtio neke simulacije s ovim maleckim kutijama i mislim da bi tu bolje pasao VISATON FRS 8 M jer mu je frekventna karakteristika u toj kutiji puno ravnija. Cijena je ista. Zavrtio sam simulacije i u WinISD i u Leonard Audio simulatorima i oba se slažu u tome. Standardni FRS 8/8 oma pravi grbu između 100 i 200 Hz i to se čini kao da ima više basa, ali FRS 8 M je puno realniji. Evo slikice simulacija:

Prva je slika sa FRS 8 M modelom
Visaton FRS8M in 2 lit.jpg

Druga je sa standardnim FRS 8_8 Ohm
Visaton FRS8-8 in 2 lit.jpg

Mojih 3 lipe, pa ti sam usporedi...

Puno fala za simulacije!

Ma gledam ja to, pa si bogme mislim da bih to mogao i probati: uzmem jedan par FRS8 i jedan par FRS8M, pa probam i jedno i drugo - makar velim, ovi FRS8 mi sviraju skroz OK, nema potrebe više čačkati :)

Je da bi vjerojatno Fountek FR88EX svirali bolje (ta kutija je za njih projektirana), ali su bogme i jedno 4 puta skuplji - pa će i Visatoni biti skroz OK.
Jedino još nisam savladao do kraja finiširanje medijapana - rekli bi Ameri "pain in the a**" - ukratko, koma.... Kitaj, struži, farbaj, struži, opet kitaj, opet farbaj, pa tako nekoliko puta....
I opet na kraju nisam zadovoljan....
Ništa, napraviti još nekoliko pari ovakvih, pa ću se valjda i usavršiti :)
denis_vz

PostPostao/la flega » Pon pro 05, 2016 6:04 pm

denis_vz napisao:Je da bi vjerojatno Fountek FR88EX svirali bolje (ta kutija je za njih projektirana), ali su bogme i jedno 4 puta skuplji - pa će i Visatoni biti skroz OK.
Jedino još nisam savladao do kraja finiširanje medijapana - rekli bi Ameri "pain in the a**" - ukratko, koma.... Kitaj, struži, farbaj, struži, opet kitaj, opet farbaj, pa tako nekoliko puta....
I opet na kraju nisam zadovoljan....
Ništa, napraviti još nekoliko pari ovakvih, pa ću se valjda i usavršiti :)

samo jedamput sam lakirao mediapan i ispalo je i više nego ok. Spojeve sam prekitao sa kitom za aute 1:5 ili tako nekakvim, dakle dvokomponentnim. Pošmirglao višak i sve prešpricao sa šprickitom u spreju. Ošmirglao sa 400 pa opet špricnuo pa sa 800. Ofarbao sa PU bojom na vodenoj bazi spužvastim valjkom i ispalo je ko staklo glatko.
flega

PostPostao/la Zmajz » Pon pro 05, 2016 8:14 pm

Evo ovdje je odgovor Flegi vezano za drajver VISATON FRS 8 M, zidna varijanta. Namjerava izraditi kutiju od lesonita i daščica 50 x 10 mm, dimenzije su vidljive na slici dolje. Lesonit obavezno kaširati izvana spužvastim pločama koje inače služe kao podloga za laminat (zelene, sive ili roze) debljine su od 3mm do 6mm (kod pijevca i sl.), iza samog zvučnika s unutarnje strane nalijepiti novu Vileda špužvaštu krpu, a istim materijalom oblijepiti unutarnje stranice daščica. Damping materijal prema želji lagana ispuna unutrašnjeg prostora, ali ne i bas refleks tunel.
VISATON FRS 8 M BR.jpg

Daščice se mogu nabaviti isto kod pijevca ili hausabauza....
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Zmajz - Z na kraju se ne čita i ne izgovara bez potrebe, to je nepostojano Z!
Zmajz

PostPostao/la denis_vz » Pon pro 05, 2016 8:23 pm

Po pitanju finiširanja medijapana... Evo par slikica u prilogu, drugi par istih zvučnika (po istom nacrtu), ali ovaj put u srebrnoj boji, da bolje pašu uz moje Hana-Lab komplete.
Još uvijek nisam 100% zadovoljan, može to i puno bolje, ali za nekakav kućni uradak recimo da može proći....
Moram probati špric kit, ovo sam sve radio kitom za drvo i špahtlom :(
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
denis_vz

PostPostao/la flega » Uto pro 06, 2016 11:50 am

Zmajz napisao:Evo ovdje je odgovor Flegi vezano za drajver VISATON FRS 8 M, zidna varijanta. Namjerava izraditi kutiju od lesonita i daščica 50 x 10 mm, dimenzije su vidljive na slici dolje. .

Prvo ću napraviti ovaj BR koji je na slici od kapa ploče, kao i zvučnik koji je Denis napravio. Ondak ću imati tri kutije sa FRS8M (imam otprije Zmajzov TL uradak) pa mogu upoređivati, a što mi se svidi radim od drugih materijala. Za ove tanke zidne će ići lesonit a za stolne najvjerojatnije OSB ploča. A obavezno ide i kompresijska kutijica koja će u kombinaciji sa bas kutijom činiti gotovo nevidljiv zvučni setup za moju trpezariju i kuhinju.
flega

PostPostao/la flega » Uto pro 06, 2016 12:01 pm

denis_vz napisao:Po pitanju finiširanja medijapana... Evo par slikica u prilogu, drugi par istih zvučnika (po istom nacrtu), ali ovaj put u srebrnoj boji, da bolje pašu uz moje Hana-Lab komplete.
Još uvijek nisam 100% zadovoljan, može to i puno bolje, ali za nekakav kućni uradak recimo da može proći....
Moram probati špric kit, ovo sam sve radio kitom za drvo i špahtlom :(

Par frendova je nosilo uratke od mediapana kod autolakirera da im špricne sa fillerom kad šprica neki auto. Pa ako imaš nekog poznatog možeš probati...
A ako želiš malo drugačiji izgled probaj kupiti ovo i spužvastim valjkom obojati. To je gusta boja pa nećeš morati ni ići sa kitanjem, samo prvi sloj jače razrijedi i pusti da se osuši. Ta boja ti je hrapava na dodir i ne vide ti se neravnine ispod. Ako ti je ok da bude hrapavo ostavi tako a ako nije možeš preći sa lakom preko pa dobiješ zanimljiv efekt. Ja sam tako obojao termopeć ali sam još dodao srebrne šljokice prije laka. Koristio sam prozirni lak na vodenoj bazi koji ne smrdi i suh je za 20tak minuta. Jedino što nije baš sjajan, polu-mat je.
flega

PostPostao/la Pao Pepeo » Uto pro 06, 2016 11:09 pm

podloga kod farbanja ti je naj vaznija. Kod kutija od mediapana kitom za drvo prvo prođem rubove odnosno mjesta di je mdf rezan. On ti tamo naj vise upija tako da ga kit zatvori i kasnije kad se osmirgla bude super. Nakon toga bi bilo dobro sve proc s rukom-dvije spric kita pa brusit finim papitom od oko 800. Tebi su kutije sitne mozda bi ti i bio dosta samo jedan spric kit u spreju. Bilo ga je kod nas za 50 kn ... mislim da ti je jedan dosta. Ali ako nesto cesce radis bolje ti je uzet kanticu od kile,kosta oko 100 kn al imas ga 4x vise...
Njega neke pute nanosim i kistom... i ovako kasnije ga smirglas ;)
kad se podloga dovede u red ide zavrsna farba koja kolko god puta da sam je nanosio neke pute mi uspije neke ne... i to je zanat sam za sebe..
Pao Pepeo

PostPostao/la Zmajz » Uto pro 06, 2016 11:26 pm

Bolje ti je okaniti se medijapana i upotrebiti neki drugi materijal, npr. šper od 10-12mm. Nije tako otrovan. Ili idi na neku varijaciju okrugle cijevi, kanalizacijska, pa ju ušminkati. To ti je i bila prvotna nakana, ako se dobro sjećam. Imam ideju kako, ali mi se ovaj čas neće crtati po kompu...
Zmajz - Z na kraju se ne čita i ne izgovara bez potrebe, to je nepostojano Z!
Zmajz

PostPostao/la denis_vz » Sri pro 07, 2016 12:13 am

Zmajz napisao:Bolje ti je okaniti se medijapana i upotrebiti neki drugi materijal, npr. šper od 10-12mm. Nije tako otrovan. Ili idi na neku varijaciju okrugle cijevi, kanalizacijska, pa ju ušminkati. To ti je i bila prvotna nakana, ako se dobro sjećam. Imam ideju kako, ali mi se ovaj čas neće crtati po kompu...

Ma probao sam s dvije varijante u alu cijevima različitih profila, ali mi se nekako nije svidjelo (vizualno). Inače u cijevima npr. oni Aura driveri sviraju OK - za desktop namjenu, pa čak i kao "sobni" zvučnici.... Možda probam još malo te cijevi preoblikovati... U svakom slučaju je s njima finiširanje PUNO lakše :)
denis_vz

Prethodni

Vrati se na: Zvučnici