Postao/la midruzin » Ned pro 25, 2016 6:24 pm
Probaj isto napraviti što sam i ja. Naime, preko "Njuškala" sam kupio stare kompresione Philips-ove zvučne kutije KD-1043 od njihovog cijevnog stereo radia, nadajući se da će u njima biti legendarni Philipsovi 9710 breitbander-i. Međutim, na moje razočarenje u njima je bila nekakva njihova kopija bez oznaka (21 cm, 5 ohm), piše samo "Magnettfabrik" Dortmund. Poslije sam u podacima na netu vidio, da su stavljali originalne 9710 u te kutije 1965/66 g., a kopije 1967/68 g.
S tim dvostaznim kutijama sam se dosta mučio i sad ih dovršavam. Staru skretnicu 12/12 dB sam izbacio i stavio samo blok kond na visokotonca, znači sad je 0/6dB. Na žalost, 16 ohmski visokotonci su imali kreštav zvuk, tu nije bilo pomoći zbog starosti, pa su zamijenjeni sa Westrinim 4 ohm-skim. Kod ovakvog tipa skretnica 0/6dB, treba paziti da niskotonac mora imati blagi pad prema visokim tonovima, a visokotonac čim nižu rezonantnu frekvenciju (rez mora biti barem 4X viši od nje), kako bi se izbjegli oštri visoki tonovi i izobličenja.
Niskotonac, kod kojeg se čulo blago struganje zavojnice po magnetu, zaokrenuo sam za 180 stupnjeva i nakon nekog vremena sviranja, zvuk struganja je nestao. Probaj i ti isto napraviti.