Mogu li se popraviti(obnoviti) stari alnico 6,5" zvucnici

Mogu li se popraviti(obnoviti) stari alnico 6,5" zvucnici

PostPostao/la Toma » Ned pro 25, 2016 12:21 am

pise u naslovu,znaci mogu li se popraviti stari alnico 6,5" zvucnici.Dva ova spojena su iz nikola tesla 59a radio aparata a ovaj drugi je iz ingelen 53w.
Membrane su im izgubile na masi dosta i struzu nekako dok sviraju,brzo distorziraju a DC otpor je ok.

www.igreklik.com/slike/images/13669254987572763250.jpg
www.igreklik.com/slike/images/78224602889228346992.jpg
Toma

Re: Mogu li se popraviti(obnoviti) stari alnico 6,5" zvucnic

PostPostao/la Zmajz » Ned pro 25, 2016 1:23 am

Po čemu znaš da su membrane izgubile na masi?
Sve se da popraviti, samo je pitanje isplativosti. Struganje je najvjerojatnije posljedica izvitoperenosti membrana (vlaga i godine), stoga sumnjam u mogućnost popravljanja.
Zmajz - Z na kraju se ne čita i ne izgovara bez potrebe, to je nepostojano Z!
Zmajz

PostPostao/la ilimzn » Ned pro 25, 2016 3:00 am

Koji mehanizam zamisljas da je s vremenom doveo do gubitka mase?
Struganje je radi toga sto sus e membrane decentrirale, bilo radi vitoperenja od temperatura i vlage, bilo radi jako dugog stajanja koje je otvrdnulo doni centrator nejednoliko i nategnulo zavojnicu na jednu stranu. Porast rezonantne frekvencije je radi otvrdnjavanja ovjesa.
Inace se to moze donekle popraviti alio zahtijeva odljepljivanje membrane nitro razredjivacem, sto moze dovesti do rastapanja ostatka impregnacije, sto opet povlaci ponovnu impregnaciju, nakon cega karakteristike nikad nece biti iste. Procedura popravka je ista bez obzira na vrstu magneta. Inace su to relativno efikasni zvucnici ali s malim hodom membrane, sto znaci da se ne moze ocekivati neka velika glasnoca prije distorzije.
ilimzn

PostPostao/la Toma » Ned pro 25, 2016 10:51 am

Nemam pojma valjda rasušivanjem, nekako mi se čini da nebi trebale biti debljine WC papira.
Ok ako nema smisla popravljati baciti cu ih u kantu da ne skupljam jos i stare zvučnike.
Hvala momci
Toma

PostPostao/la midruzin » Ned pro 25, 2016 6:24 pm

Probaj isto napraviti što sam i ja. Naime, preko "Njuškala" sam kupio stare kompresione Philips-ove zvučne kutije KD-1043 od njihovog cijevnog stereo radia, nadajući se da će u njima biti legendarni Philipsovi 9710 breitbander-i. Međutim, na moje razočarenje u njima je bila nekakva njihova kopija bez oznaka (21 cm, 5 ohm), piše samo "Magnettfabrik" Dortmund. Poslije sam u podacima na netu vidio, da su stavljali originalne 9710 u te kutije 1965/66 g., a kopije 1967/68 g.
S tim dvostaznim kutijama sam se dosta mučio i sad ih dovršavam. Staru skretnicu 12/12 dB sam izbacio i stavio samo blok kond na visokotonca, znači sad je 0/6dB. Na žalost, 16 ohmski visokotonci su imali kreštav zvuk, tu nije bilo pomoći zbog starosti, pa su zamijenjeni sa Westrinim 4 ohm-skim. Kod ovakvog tipa skretnica 0/6dB, treba paziti da niskotonac mora imati blagi pad prema visokim tonovima, a visokotonac čim nižu rezonantnu frekvenciju (rez mora biti barem 4X viši od nje), kako bi se izbjegli oštri visoki tonovi i izobličenja.
Niskotonac, kod kojeg se čulo blago struganje zavojnice po magnetu, zaokrenuo sam za 180 stupnjeva i nakon nekog vremena sviranja, zvuk struganja je nestao. Probaj i ti isto napraviti.
midruzin

Vrati se na: Zvučnici