samogradnja suba - projekt u izradi

Re: samogradnja suba - projekt u izradi

PostPostao/la Master of disaster » Čet sij 26, 2017 8:45 pm

flega napisao:Elliott preporučuje upravo sub za auto:
I will not suggest drivers, and it is entirely up to you to find suitable components based on manufacturer's details. I suggest that you look at loudspeakers intended for car sound systems, as these usually have a reasonable efficiency and low Vas. The range is enormous, and there are many excellent drivers that will not cost the earth. There are also many other excellent drivers that will cost the earth - your choice.

Jel znaš otprilike kolika bi kutija trebala za ovaj driver da vidim hoću li ja uopće imati mjesta u sobi za tako nešto.
Usput našao sam i ovo:
http://www.njuskalo.hr/auto-zvucnici-po ... s-21351466" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank
http://www.njuskalo.hr/zvucnici/pojacal ... s-21273811" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank
http://www.njuskalo.hr/zvucnici/magnat- ... s-21518558" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank
http://www.njuskalo.hr/zvucnici/rto-300 ... s-21498718" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank
http://www.njuskalo.hr/zvucnici/subwoof ... s-20623598" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank
i http://www.njuskalo.hr/auto-zvucnici-po ... s-20284846" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank

Od svih Magnatovih zvučnika čije linkove si naveo mislim da je XTC najbolji zvučnik. Sa tim zvučnikom imam iskustva i samo najbolje mogu o njemu reć. O kutiji ti ne mogu puno reć jer je to bilo odavno i ne sjećam se detalja, radilo se je o bass reflex kutiji, trebalo bi naći TS parametre tog zvučnika pa malo računati, mislim da nebi došla jako velika kutija, doduše bila bi vjerojatno veća od najjeftinijih subova koji se prodaju ali koji se po meni i nebi trebali zvati subvuferima :mrgreen: ali bi to zato bio propisan sub.
S tim da ja to nebi radio sa XTC 1000 nego sa XTC 1500 zvučnikom. E to bi bio propisan sub. :mrgreen:
Every speaker construction should start with a 15" bass driver! JBL knew this already in the mid Nineteen-forties.
Master of disaster

PostPostao/la flega » Čet sij 26, 2017 9:56 pm

Master of disaster napisao: O kutiji ti ne mogu puno reć jer je to bilo odavno i ne sjećam se detalja, radilo se je o bass reflex kutiji, trebalo bi naći TS parametre tog zvučnika pa malo računati, mislim da nebi došla jako velika kutija, doduše bila bi vjerojatno veća od najjeftinijih subova koji se prodaju ali koji se po meni i nebi trebali zvati subvuferima :mrgreen: ali bi to zato bio propisan sub.

Mjesta imam za kutiju cca. 50x40x40cm, možda i koji cm više. Jel se može napraviti box tako da sub "gleda" u pod ili u zid uz koji bi kutija stajala?
flega

PostPostao/la Master of disaster » Čet sij 26, 2017 9:59 pm

Može naravno, s time da treba paziti na udaljenost zvučnika od poda ili zida.
Every speaker construction should start with a 15" bass driver! JBL knew this already in the mid Nineteen-forties.
Master of disaster

PostPostao/la Pao Pepeo » Čet sij 26, 2017 10:34 pm

evo jedna zgodna ideja :D
zvucnik gleda u pod
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Pao Pepeo

PostPostao/la Master of disaster » Čet sij 26, 2017 10:38 pm

:D fora!
Master of disaster

PostPostao/la flega » Čet sij 26, 2017 10:39 pm

Na takav neki oblik sam i mislio. Samo što bi ja oblozio tkaninom a na gornju plohu bi ubacio i spužvu tako da se može nešto staviti gore ili sjesti ili da mačka ima novo mjesto za spavanje :D
flega

PostPostao/la Pao Pepeo » Čet sij 26, 2017 11:17 pm

flega napisao:da mačka ima novo mjesto za spavanje

Onda predlazem pasivni radiator s gornje strane :mrgreen:
Pao Pepeo

PostPostao/la flega » Pon vel 27, 2017 12:43 pm

Nabavio sam driver za ovaj projekt...Infinity Reference 1250w.
Slika
Specifikacije su ovdje. U njima piše da mu treba kutija volumena 35.4 litara.
Imam mjesta u sobi za kutiju 40x40x40cm (64l). Kutiju bi napravio tako da zvučnik gleda prema podu a cijela kutija bi bila obložena tekstilom i gore bi se moglo sjesti (tabure). Pošto je kutija koju mogu napraviti veća od potrebite mislio sam elektroniku smjestiti iznad kutije zvučnika tako da je lakši prilaz zbog mogućnosti eksperimentanja a mislim i da će hlađenje biti bolje.
Materijal koji je meni dostupan je iveral 18mm, sve ostalo mi je jako komplicirano za dobaviti.
Naravno, trebam i pojačalo i napajanje za ovo, ja bi išao na neko D class pojačalo i SMPS napajanje. Naravno, signal bi se skretao sa Linwitz transformerom ili sa EAS-om
flega

PostPostao/la flega » Sri ožu 01, 2017 11:27 am

Da repliciram sam sebi...
Pojačalo naručeno. Pamook ima trafo sa sekundarom 2x 34V što bi trebalo biti dostatno.

Dok se to čeka trebam se pozabaviti kutijom. Dakle, zna li itko mogu li koristiti iveral (ono od čega se prave kuhinje) ili baš moram nabaviti mediapan?
flega

PostPostao/la Toma » Sri ožu 01, 2017 11:43 am

mislim da mozes bez problema,samo je bitno da ti je kutija cvrsta i mrtva .
Pitanje za tebe je znas li kako napravit predpojacalo za sub pa da se moze spojiti na klasicno stereo pojacalo ?Znaci trebao bi u njega ici LINE IN signal ali da taj isti signal se vraca nazad u stereo pojacalo.Jer ukoliko spojim ovako kao na tim schemama koje si postao onda cu imati samo zvuk na subwooferu :D
Zapravo meni treba neki uređaj sta ce mi uduplat line out signal
Toma

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Zvučnici