JBL K 130 sa krizom indentiteta

Re: JBL K 130 sa krizom indentiteta

PostPostao/la Master of disaster » Čet ruj 29, 2016 9:59 pm

MoD's Imperial MK2
Viša kutija, i duža horna, ostalo isto kao i MK1

MoDIMPERIALMK2.1.jpg

MoDIMPERIALMK2.2.jpg

MK240.jpeg

MK265.jpeg

MK2100.jpeg
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Every speaker construction should start with a 15" bass driver! JBL knew this already in the mid Nineteen-forties.
Master of disaster

PostPostao/la Master of disaster » Čet ruj 29, 2016 10:28 pm

Dakle, kao što sam rekao zanimljivi rezultati, ispada da je za obje verzije bolja manja spojna komora, duža horna pak ne benefecira od tih cca 35 cm, što je čak u jednu ruku olakšavajuća okolnost.
Na MK1 sa spojnom komorom od 40l odaziv je - 3 dB na 50 Hz, a na 40Hz je još uvijek preko 95 dB što je znatan napredak naspram 4530.

Zmajz se je igrao i sa hornom koja je nastala polovici JBL 4520, pa jedošao do sljedeće horne (horna 280cm (parabolična horna), komora 57 litara, grlo horne 900cm2 a usta 7800cm2) Uspio je odaziv dobiti gotovo do 30 Hz, Pitanje je kako to skutijati :doh:

pola 4520.jpeg
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Every speaker construction should start with a 15" bass driver! JBL knew this already in the mid Nineteen-forties.
Master of disaster

PostPostao/la tom_hifi » Čet ruj 29, 2016 10:35 pm

Master of disaster napisao:komora 57 litara, grlo horne 900cm2 a usta 7800cm2) Uspio je odaziv dobiti gotovo do 30 Hz, Pitanje je kako to skutijati :doh:

Jako teško. To je ogromno!!
tom_hifi

PostPostao/la Master of disaster » Uto lis 25, 2016 9:39 am

tom_hifi napisao:
Master of disaster napisao:komora 57 litara, grlo horne 900cm2 a usta 7800cm2) Uspio je odaziv dobiti gotovo do 30 Hz, Pitanje je kako to skutijati :doh:

Jako teško. To je ogromno!!

Da zato sam odlučio napraviti jednu ovu kutiju (40L spojna komora) . Mislim sa filcom obložiti deflektore na 180 stupnjeva lomovima horne te u spojnoj kutiji stražnju i bočne stjenke.

Tako da to neće biti baš tako velika kutija....... :mrgreen:

Master of disaster napisao:Dakle, MoD's Imperial MK1:
Simulacije su za istu hornu ali sa različitim spojnim komorama; 40l, 65l, 100l.

MoDIMPERIALMK1.1.jpg

MoDIMPERIALMK1.2.jpg

MK140.jpeg

MK165.jpeg

MK1100.jpeg
Master of disaster

PostPostao/la Master of disaster » Čet lis 27, 2016 4:24 pm

U međuvremenu... :mrgreen:
Dosadašnje tweakanje skretnice je došlo do kraja, Ne radi to loše ali nisam zadovoljan sa visokotonskim dijelom. Radi se o tome da 075 visokotonac ima prilično izražen dio oko 6kHz pa do cca 12kHz, zatim kako tako do 14 kHz a zatim lagano nizbrdo. To je za posljedicu imalo "čudan" :lol: zvuk, visokih je bilo ali, nešto je falilo...
Nakon što sam eliminirao skretnicu trećeg reda, stavio sam prvog reda, ali sa dosta višom reznom frekvencijom. E to je upalilo. Sad je visokotonsko područje ok, još se mislim malo poigrati sa strminom reza na D130 (tamo je skretnica drugog reda na 3500 Hz) te malo sa atenuacijom visokotonca.
Ali sada sam već skoro potpuno zadovoljan, da moram pustiti ovako mogao bih sa tim živjeti.

DSCN4393.JPG
Master of disaster

PostPostao/la the_bebe » Uto stu 01, 2016 9:55 am

I tako sam jucer ulovio malo vremena pa sam se zaletio poslusat i premjerit malo te zvucnike da vidim sta je to MOD slozio i kad ono katastrofa...
Zvuk taman bez visokih i muljav u srednji tonovima...
Nazalost nisam snimio graf koji sam izmjerio kad sam dosao...bas steta...uglavnom od 3kHz pa prema gore skoro da niceg nije bilo...10kHz je bilo na -25dB u odnosu na bass...
I onda smo krenuli sa rasturanjem skretnica i nakon par pokusaja dobili smo nesto sta jos uvjek nije savrseno ali je slusljivo...uz lagano dodavanje basa na ton blendama zvucnici pocinju pokazivati pravo lice i postaje cak i gust slusat...
Uglavnom nakon modifikacija graf izgleda ovako:

Slika

Uglavnom meni sad to zvuci dosta dobro...
Evo i video ali nemojte zaboravit da je snimano mobitelom...

https://drive.google.com/file/d/0B_Y0dm ... p=drivesdk
the_bebe

PostPostao/la tom_hifi » Uto stu 01, 2016 10:33 am

MoD sretan kao malo dijete. :dance:

A ribica izgleda isto uživa :lol:
tom_hifi

PostPostao/la Dean » Uto stu 01, 2016 7:32 pm

Sad sam se zabrinuo za MoD-a. On je i prije bio zadovoljan ? :think:
...pipl mast trast as....
Dean

PostPostao/la Master of disaster » Uto stu 01, 2016 10:19 pm

Ae, Mod je počeo eksperimentirati sa ovim zvučnicima još dok su isti bili u bas reflex kutijama i sa Motorolinim visokotoncima. Odmah se je vidjelo da to ima puno potencijala. Tu je MoD napravio grešku jer je istrčao pred rudu i nabavio je skretnice. Međutim dolaskom horni umjesto očekivanog dobio sam nekakav "mrtav" zvuk. Tada sam treći red na visokotoncu smanjio na drugi a na basu sa drugog reda smanjio na prvi, Pa je bilo bolje. Neznam kako se nisam sjetio početne postave koja je u bas refleks kutiji djelovala obečavjuće a to je bilo D130 fullrange a na visokotoincu prvi red.
Frustracije su rasle :lol: kao i prtljanje po atenuaciji i rezu (i dalje drugog reda) koje poprimalo epske razmjere. Bilo je napretka, ali... Tu je onda uletila autosugestija i tako to... :lol: :lol:
Jučer je došao the_bebe sa mjernom opremom i dijelovi skretnice su ubrzo počeli letjeti. I eto nas na početku; D130 fullrange, visokotonac odrezan prvim redom 2.2mF. Khm, atenuacije na visokotoncu nema :-)
Zvuk? Ne, nije "audiofilski" :mrgreen: driveri ne mogu sakriti godinu konstrukcije, ima grubosti, i na nekim snimkama sibiliranja, ali sve u svemu, jak energičan zvuk sa dosta detalja, e da i malo basa. :mrgreen: Sve u svemu ja sam jaako zadovoljan.
Što reć, nego the_bebe svaka ti dala, I puno ti hvala. :clap: :bow-yellow: :bow-yellow:

Sad ne preostaje nego napraviti MoD's Imperial mk1.
Master of disaster

PostPostao/la Master of disaster » Ned sij 29, 2017 1:54 pm

Da...
Ima tu još jedan detalj; kada sam napravio prvu 4530 hornu isprobao sam ju bez ikakvog dampinga. Kako zvučnik u njoj radi pokriva vrlo širiko frekventno područje bile su čujne koloracije (poput jeke koja se javljala na nekim frekvencijama) otprilike (recimo) u prijelazu iz basa u srednjetonsko područje.
Zato sam kada sam napravio i drugu kutiju i finiširao ih ubacio sam vunu iz doniranu iz nekog rashodovanog povećeg kompresijskog zvučnika.

4530damping1.jpg

To se ipak nije pokazalo kao dobro riješenje; iako su koloracije nestale, vuna stvara efekt kao da je spojna komora veća i izgleda da je utjecalo na "pritisak" u grlu horne sa tom izolacijom horna je zvučala "mrtvo" naspram onog prije.
Nedavno sam na svom lo-fi buvljaku našao poveći komad filca pa sam jučer malo krojio a danas ljepio. Polažem velike nade u ovaj tweak, nadam se da će se vratiti izgubljeno sa vunom a da se koloracije neće vratiti. Stavio sam i komad filca u prvo koljeno horne da smanjim refleksije unutar horne, vidićemo...

4530damping2.jpg
Master of disaster

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Zvučnici