okrugli zvucnici

okrugli zvucnici

PostPostao/la Toma » Čet vel 23, 2017 2:59 pm

Opet ja sa zvucnicima, :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: .Jbg još jako jako malo vremena mi je ostalo do pocetka sezone pa pokušavam šta više gluposti napravit.Kad sezona pocne onda se radi 12sati + bez slobodnog dana pa neznam koliko ce mi se dat išta drugo raditi.
Zadnjih par dana sam razmislja kako napravit okrugle zvucnike i pala mi je ideja jedna na pamet.Sad koliko je dobra vidit cu tokom gradnje,ali zabavno je bez obzira na krajnji rezultat.Imam ne iskorištene visaton bg13p i mislia sam napravit dva satelita od njih,kako mali kockasti nisu nešto za vidit odlucia sam napraviti male okrugle.
Prvo sam kineskim ducanima bacia oko ako imaju koji jeftini balun od 20-25cm ali jebiga nisu imali pa sam uzea bovu od 20cm :D :D :D :D :D :D
Mislim da je na kraju cak bolje ispalo šta se radi o bovi jer je tvrđa i stabilnija za raditi.

Za pocetak trebalo je napraviti prstenove koji se stave na bovu.Prvo sam ih pricvrstia sa duck tape i onda sa vrucim lipilom ih fiksira da se ne mrdaju.Oko prstenova sam stavia krep traku jer je papir i on bi trebao upiti smolu bez problema.Iduca faza je mazanje smolom i stavljanje staklene vune.Jedina stvar je šta ova smola jako brzo stiska.Znaci imate 10min za rad normalni i onda stiskanje.Zeznia sam se šta sam oda litru zamiša ali ova je smola jeftina pa ništa strašno.Sutra cu nastaviti još,sad sam mora stat da mogu rucak skuhat.

Slika

Slika
Slika
Toma

Re: okrugli zvucnici

PostPostao/la Toma » Čet vel 23, 2017 3:01 pm

Postolje di radim mi je od daske kojoj sam uzea krugove,oblozeno je sa duck tape jer se na nju ne vata smola
Toma

PostPostao/la Dean » Čet vel 23, 2017 4:32 pm

Jesi odma smislio kako će ih pričvrstiti na zid ili nešto ?...
...pipl mast trast as....
Dean

PostPostao/la Toma » Čet vel 23, 2017 5:27 pm

ima vise opcija ,nebi trebalo bit problema
Toma

PostPostao/la Pao Pepeo » Čet vel 23, 2017 5:48 pm

Prvo dobra ideja i svaka cast na volji :clap:
Toma napisao:Jedina stvar je šta ova smola jako brzo stiska.Znaci imate 10min za rad normalni i onda stiskanje.

stavljaj manje katalizatora i kad mjesas nemoj vise od pol kile smjese si napravit. Kad to potrosis napravis si jos...
Bilo bi bolje da si neki drugi oblik izabrao nego kuglu al proci ce i ovo, trebat ces dobro dampirat unutrasnjost al kad dodes do toga budem ti dao jedan savjet
samo naprijed :handgestures-thumbupleft:
Pao Pepeo

PostPostao/la Toma » Čet vel 23, 2017 10:13 pm

Sad sam stavia manje katalizatora i nadam se da ce se to stisnit kako treba.
Zašto mislis da kugla nije dobar oblik,cita sam o tome i neki kazu da je za zvuk to najbolji oblik.Ali višem radim kuglu zato šta mi je fora nekako :D
Toma

PostPostao/la Pao Pepeo » Čet vel 23, 2017 10:57 pm

Katalizatora i ako se stavi jako malo ugl stisne... brzina susenja najvise ovisi o temperaturi okoline. Sto je toplije to se brze osusi i obrnuto i time se ravnas kolko treba stavit katalizatora. Ali to se najbolje nauci iz prakse... par ruku i bit ces majstor :D

okrugla komora ima vise nedostataka nego prednosti al nemoj da te to sad brine vec kad si krenuo. Naj gora stvar je u tome sto u kugli sve stranice tako reci imaju svoju paralelnu i stojni valovi su veliki. Desi ti se da na nekim frekvencijama ( oko 160 Hz ) imas jako uzvisenje i ako imas osjetljivu membranu to se lijepo osjeti. Ugl desi ti se pojava kao kad bacis u pod losu kosarkasku loptu... zvoni
Ja sam okrugle komore vec radio i taj sam problem donekle rijesio nepravilinim dampiranjem komore i postavljanjem nekog tuljka na zadnjoj strani kugleznaci iza magneta. Ja sam ih radio od drva ali moze se i od stiropora ili sl.

Iduceg puta uzmi neku plasticnu damizanu ( prvo popiti vino !! ) i zeznut ces bowerse s bottles-onom ;)
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Pao Pepeo

PostPostao/la Toma » Čet vel 23, 2017 11:08 pm

hvala ti,kad ove završim tko zna sta ce mi sljedece pasti na pamet.Zabavno mi je sa smolom raditi samo šta smrdi u PM.Do sada sam uvik epoksidnu koristio ali skupa je previše za ovo,2L ode ka ništa a poliesterska košta ni blizu
Toma

PostPostao/la Pao Pepeo » Čet vel 23, 2017 11:18 pm

Toma napisao:Zabavno mi je sa smolom raditi samo šta smrdi u PM

s vremenom se naviknes pa ti bude lijepo... :lol:
Pao Pepeo

PostPostao/la Toma » Pet vel 24, 2017 12:18 am

imam jos jedno pitanje a to je koliko debel sloj je pozeljno da se nanese?Sada cu to ostaviti na 3-4 sloja vlakana i mislim da ce biti dovoljno jer ne ocekujem da ce ovi driveri u ovakvoj kutiji svirati ispod 150HZ.U slucaju da idem raditi vece kutije(15-20L) od stakloplastike koliko je pozeljno da bude debelo a da kvaliteta zvuka ne pati.
Toma

Sljedeće

Vrati se na: Zvučnici