okrugli zvucnici

Re: okrugli zvucnici

PostPostao/la Dean » Pet vel 24, 2017 8:34 am

Za "igranje i experimente" stakloplastika je fora. No mislim da je za ozbiljnu upotrebu treba jako dampirati. Odnosno ukrutiti jer je prilično " zvonka"...
...pipl mast trast as....
Dean

Re: okrugli zvucnici

PostPostao/la Pao Pepeo » Pet vel 24, 2017 10:58 am

Toma napisao:imam jos jedno pitanje a to je koliko debel sloj je pozeljno da se nanese?Sada cu to ostaviti na 3-4 sloja vlakana i mislim da ce biti dovoljno jer ne ocekujem da ce ovi driveri u ovakvoj kutiji svirati ispod 150HZ.U slucaju da idem raditi vece kutije(15-20L) od stakloplastike koliko je pozeljno da bude debelo a da kvaliteta zvuka ne pati.

za ovo sto sad radis mislim da sloj od 5-6 mm mogao bi zadovoljit . Tu uzimam u obzir da komora nije velika i da se vec sastoji od jednog drugog materijala odnosno gume od bove . Iako guma nije kruta kombinacija dvaju materijala je uvijek bolja nego koristenje samo jednog kod takvih stvari.Jedino se nadam da se ne ce odlijepit jedno od drugog vremenom..

Ako budes isao radit nesto vece sa snaznijim zvucnikom trebalo bi nesto deblja stjenka i ukrute bi dobro dosle... dali iz unutra ili iz vana ako ti oku ne budu neugodne.
Isto ako ti zbog nepravilnog oblika kutije ne bude tesko za koristit savjetovao bi ti da koristis roving ( ona pletena vuna ) umjesto ove klasicne.
Kod ove klasicne ide od skoro 2kg smole na 1 kg vune, a kad koristis pletenu ide ti od prilike 1 na 1 tako da dobijes vise vlakna po istoj debljini stjenke. Predmete koji nemaju previse krivina ili ako su one vece s rovingom nije ih tesko radit , i kad stavljas slojeve stavljaj ih unakrsno.

Ukrute se mogu radit na vise nacina i s vise lako dobavljivih materiala samo treba prije sve malo promislit...
Budes li se navuko na smolu :D i krenuo u izradu novih zvucnika otvori prvo temu :whistle:

Dean napisao:Za "igranje i experimente" stakloplastika je fora. No mislim da je za ozbiljnu upotrebu treba jako dampirati. Odnosno ukrutiti jer je prilično " zvonka"...

e sad moglo bi se o ovome dugo.. moje misljenje je da vecina materijala ako ih se nepravilno koristi moze biti nazovimo zvonjavi. Treba sprijecit rezonantnu frekvenciju materijala da dođe do izrazaja.
Tesko je neke pute ustanovit dali problem lezi u materijalu "kutije" ili u njenom obliku,putu itd.
Ali slazem se da za pocetno igranje stakloplastika je fora :D daje mogucnost izrade raznoraznih oblika koji drugim materialima se ne bi dali tako lako napravit...
Za "ozbiljnije" gradnje mislim isto da je dobra ali tad se treba i ozbiljnije prici cjeloj problematici.. Od koristenja vise raznih kompozitnik materiala za napravit sendvic koji ce kasnije postati stijenka. Na to mislim dodatak karbona ili kevlara.
Ne bi bilo niti lose dodavat između slojeva plastije nesto sto nije kruto.. recimo neku pjenu, stiropor , pluto...
Oblici samih kutija , horna , TL-a ili cega vec bi trebali biti promisljeni da u startu ne dovode cijelu strukturu i rezonanciju. Kod horna ( a vjerujem i TL-a iako manje ) se ne pravilan rast i smjestaj zavoja moze lako zamjeniti sa losim materijalom stjenke.
Vjerujem da da se naprave dvije identicne kutije jedna od spere breza 18mm i druga od 18mm stakloplastike utjecaj ove druge na zvuk bio bi manji nego prve. I ako bi imala koji pik-uzvisenje bio bi manji ali na visoj frekvenciji . Mozda je i zato razlog da se kaze da stakloplastika zvoni.. al nadam se da se to moze sprijeciti..

Toma nemoj pretjerano da te ovo obeshrabri.. pricam na glas... ti samo naprijed ;)

P.S.
gledao sam neki dan kako prave jedrenjak u nekom norveskom brodogradilistu 60m lameliran mahagoni !!! ali iz vana plstificiran. Jarbole su dali izradit u nekoj firmi u italiji a radili su ih od karbona koji je kasnije lameliran drvom da bi izgledali kao pravi. Radi se o stupovima dugackim također 50tak metara koji se rade na ovaj nacin radi ustede na tezini i povecanje krutosti. Nacin na koji ih rade drze pod tajnom i to mi je razumljivo... jer kako su napravili neke stvari mi ne ide u glavu... a pravljenje takvih stupova je pravi inzenjerski pothvat
Pao Pepeo

Prethodni

Vrati se na: Zvučnici