JBL K 130 sa krizom indentiteta

Re: JBL K 130 sa krizom indentiteta

PostPostao/la Master of disaster » Uto ruj 26, 2017 7:05 am

Ne ne, nisam mjerio u radu. Mjerio sam sa RLC metrom prije (i nakon) nego sam ih sastavio. Problem je u tome što zavojnice koje su stavljene u seriju nisu od jednako debele žice. Induktivitet na basu sam uspio dobiti od pristojnih kvadratura, koje sam u žurbi da što prije čujem kako svira složio tako da vjerojatno međudjeluju jedna na drugu. Zavojnica na srednje/visokotoncu je još gora, jer je jedna zavojnica od dvije, od vrlo tanke žice.
Kako znam da šetaju vrijednost? Pa, sad nije da znam, više predpostavljam, zbog toga što zvučnici sviraju prilično dobro i skladno, na manjim i srednjim glasnoćama, međutim kada se poželi "odviti" počnu se dešavati čudne stvari, imam dojam da se zvučnici preklapaju i da onda nastaje peak koji baš i nije blagotvoran za opći dojam. Nije to strašno ali se osjeti.
Trebaju mi induktiviteti od 1.8 mH i 2.2 mH, čija nabavka je u procesu.
Every speaker construction should start with a 15" bass driver! JBL knew this already in the mid Nineteen-forties.
Master of disaster

PostPostao/la tom_hifi » Uto ruj 26, 2017 7:44 pm

Jesi ti baš siguran da su zavojnice uzrok? Prije bih rekao da ti skretnica nije dobro ugođena na rezovima, nego da vrijednosti šetaju ...
tom_hifi

PostPostao/la Master of disaster » Uto ruj 26, 2017 8:13 pm

I to donekle. Preklapanje sigurno postoji, jer nisam na basu uspio navući točnu vrijednost koja mi treba. Ali onda bi se cijelo vrijeme trebalo osjetiti da nešto ne štima. Ovako stvari počnu kolabirat kad se već fino odvrne.
Čim dođu propisne vrijednosti i posložim skretnicu kako treba će se vidjeti.
Every speaker construction should start with a 15" bass driver! JBL knew this already in the mid Nineteen-forties.
Master of disaster

PostPostao/la tom_hifi » Uto ruj 26, 2017 8:21 pm

Master of disaster napisao:I to donekle. Preklapanje sigurno postoji, jer nisam na basu uspio navući točnu vrijednost koja mi treba. Ali onda bi se cijelo vrijeme trebalo osjetiti da nešto ne štima. Ovako stvari počnu kolabirat kad se već fino odvrne.
Čim dođu propisne vrijednosti i posložim skretnicu kako treba će se vidjeti.

E tu si malo u krivu. Na tiše se čuje, ali nije toliko osjetno. Kasnije kad pošteno odvrneš, osim što ti se to čuje, jače se pokaže loša interakcija zvučnik soba (nagurao si kutije skroz u kut). Imaš li kakve gumice, šiljke ispod kutija?

Kad odvrneš, dosta više toga ti se počne manifestirati/miješati nego na tiho.
tom_hifi

PostPostao/la Master of disaster » Uto ruj 26, 2017 9:03 pm

Da je ovo idealno mjesto - nije. Ali, i prije su tu bili, dok su visokotonci bili 075. osim problema koji su bili nisam primjetio probleme ovakvog tipa. Zvuk je na svim glasnoćama imao isti karakter. Da se sa glasnoćom razotkrivaju mane to se slažem. Moram složiti skretnicu kako treba da barem budem siguran da je sa te strane ok. Pa onda vidjeti. Vidjeti ću kada skretnica bude kako treba, da li još decibel - dva stišati srednjetonsku hornu... ili možda samo ima peakova za koje će trebati napraviti notch filter.
Ispod kutija nema ničega. Prevelike su i preglomazne a D 130 iovako nije bass monster :mrgreen: tako da kutija vibrira vrlo malo.
Master of disaster

PostPostao/la tom_hifi » Sri ruj 27, 2017 6:23 am

Hehe, jest, bili su 075, ali si nakon njih dodao drukčiji driver i cijelu drugu hornu :mrgreen:
tom_hifi

PostPostao/la Master of disaster » Sri ruj 27, 2017 6:42 am

Pih, detalji. :lol: Da. Palo mi je to na pamet, ali se tješim. Boljoj polovici sam obećao napraviti novi namještaj u dnevnom boravku. I uredno me na to podsjeća svakih par godina, kao da to neću napraviti. :lol: Uglavnom tada će ići i nova komda (uža) pa će i zvučnici stajati bliže jedan drugome. Trebao bi se poigrati i sa akustikom te sobe jer je totalno blesavih dimenzija (5 x 4,5 x 3,4) iako je velika nije baš idealnih proporcija za hifi.
Master of disaster

PostPostao/la SaWa » Sri ruj 27, 2017 7:02 am

Bar ti mjesto na kojem slušaš blizu stražnjeg zida,pa ti zvuk može zvučati atraktivno..
Kod mene je stražnji zid 5metara iza mene,pa da vidiš kako se čuje kašnjenje.. :doh: kad pojačam malo glasnije dobiješ razna preklapanja i buku.
SaWa

PostPostao/la vilim » Sri ruj 27, 2017 8:45 am

Master, kada sam slagao svoje filterske skretnice tražio sam najbolje mjesto i položaj na kojem ću fiksirati zavojnice pojedini drajverskih jedinica kako bih izbjegao njihovo međuinduktivvno djelovanje. Da budem jasniji , ako imaš dvije strujne konture od kojih je jedna protjecana strujom i proizvodi magnetski tok može se dogoditi da dio toga toka obuhvaća i druga kontura (zavojnica). Promjenljiva struja u prvoj konturi izazvati će tada inducirani napon u drugoj čija je veličina je proporcionalna brzini promjene struje u prvoj di1/dt i jedne veličine koja se naziva koeficijent međusobne indukcije L12 = L21 = M i ovisi o veličini induktiviteta jedne i druge konture kao i faktora magnetskog uvezivanja. Faktor magnetskog uvezivanja "k" je podatak koji kaže koliko dio magnetskog toka prve konture zahvaća druga kontura i može biti iznosa 0-1. Ako je iznosa 0 znači da se druga kontura ne nalazi u polju prve i nema u njoj induciranog napona. Kod transformatora želimo da to bude upravo 1 što znači da sekundarni namotaj obuhvaća cjelokupni primarni magnetski tok ali nas u tome onemogućava onaj nesretni rasipni primarni tok koji nam tako lako ruši iznos gornje granične frekvencije. Razmještaj zavojnica kontrolirao sam preko slušalica tako da sam smještajni položaj zavojnica za srednje i visoko tonsko područje tražio osluškujući je li se nešto iz niskog područja prenosi u ostala dva kada su te skretnice električki isključene, dakle ostaje samo njihova međusobna magnetska veza. Iznenadio bi se koje su tu moguće kombinacije međusobnog ometanja u radu. Naravno da ovo ne mora biti i kod tebe ali evo i ovakva razmišljanja zatvaraju jednu cjelinu problema koji se javljaju prilikom montaže zvučničkih skretnica !!..
vilim

PostPostao/la Master of disaster » Sri ruj 27, 2017 12:03 pm

Kod mene sigurno ima utjecaja jer je sve nagomilano na hrpi, tako mi je lakše experimentirati sa skretnicom. Planirao sam da kada mi dođu "pravi" elementi i kada definiram skretnicu, rastaviti ju na dva dijela; što bliže svakom driveru staviti njegovu skretnicu, na taj način bi bile poprilično razmaknute.
Master of disaster

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Zvučnici