Proizvodilica (ne)potrebnih gadgeta

Re: Proizvodilica (ne)potrebnih gadgeta

PostPostao/la s@ki » Čet vel 15, 2018 10:17 am

sad kad se on ulovio Aye, sve me strah uopće razmišljati što sve još čeka :)
Aya je u pripremi, dijelovi iz GB vremena su tu, polemljeni SMDovi za :geek: i tu je stajalo i sad je opet došlo nazad. Imati će smisla tek kad upogonim player kojeg planiram napraviti sa raspberry-em, a tu planiram dosta printati pa sigurno neće doć na red prije :)
Tu se negdje mota : novi poklopac za trafo za Leach-a jer ovaj bruji pa ga treba napraviti od drva i sl, cijevni buffer za istog pa da završimo sagu, amp 807+g3, monoblokovi sa RS1003, kutija za gitarsko pojačalo, pregled novonabavljenih HP dedeka i potenacijalni refresh istih (RLC metar, generator funkcija, osciloskop, lab.ispravljač....), 3425 stvari svojih koje sam uopće zaboravio i poneka za kolege koji strpljivo čekaju :teasing-whipblue:
Ako sve to uopće ove godine izvedem bude dobro :D

No vratimo se na temu:
naravno da je realno gledano mala šansa da će se na ovom mom čudu često printati objekti 40x40x40 , u konačnici, taman i da ima potrebe toliko će trajati da će to biti jednom u 2 mjeseca :lol: , čak razmišljam o dvostrukoj radnoj površini, jednoj iznad druge i sl upravo iz razloga da se večinom printa na ovoj 20x20. U konačnici grijanje površine 40x40 nije tako jednostavan zadatak pa će isti vrlo vjerojatno morati biti rađen sa 220V grijačima dok su ovi "klasični" 12 ili 24V.
E sad, mislim da sam objasnio na početku ali evo opet:
ideja sa 400x400 je došla zbog mogučnosti montiranja pune veličine lokalno dobavljivih tiskanih pločica i bušenja i rezuckanja istih nekim "glodalica" alatom koji bih probao namontirati gore. I tu je naravno pretjerano jer je dvoljno 20x30.cm
Također, staviti laser pa se igrati s time, opet gledano da se sto manje ograničava radna površina.
U konačnici, lokacija gdje će strojče živjeti je 60cm široka i u te dimenzije se mora staviti ma šta god on radio. To ujedno odgovara i 400x400 radnoj površini printera, lasera tralala.
Koliko će se išta od toga koristiti je također upitno ali potrošili smo novce i na veće gluposti :D

Da se ne misli da se odustalo od bilo čega, kompletna nabavka dijelova će ići u 2 "šusa" po nemalo novaca (barem za moje pojmove) pa stoga i izgleda da sve stoji.
Limarija je u košarici i trebala bi biti naručena sutra prekosutra, ili početkom idućeg tjedna.Čeka se nešto "vremena" koje nedostaje :)

Taman će joj trebati par dana da stigne, još se dvoumim da li ostaviti natur ili dati plastificirati (vjerojatno budem) pa i dok se to riješi u međuvremenu bi se neki poslići trebali odraditi da se omogući nastavak nabavke dijelova početkom 3.mj. Dakle, nadam se ne previše nadobudan plan je dovršetak radova tamo negdje kroz mjesec dana :)
i šut u dupe je korak prema naprijed
s@ki

PostPostao/la josh » Pet vel 16, 2018 1:31 pm

s@ki napisao:E sad, mislim da sam objasnio na početku ali evo opet:
ideja sa 400x400 je došla zbog mogučnosti montiranja pune veličine lokalno dobavljivih tiskanih pločica i bušenja i rezuckanja istih nekim "glodalica" alatom koji bih probao namontirati gore. I tu je naravno pretjerano jer je dvoljno 20x30.cm

Vjerojatno ti je poznato da je prašina koja nastaje rezanjem / bušenjem FR materijala opasna za pluća, i da je krajnji rezulat azbestoza like. Pišeš da bi mašina bila smještena u dnevnom boravku, ispod nekog stola. Meni to ne ide jedno s drugim.
josh

PostPostao/la s@ki » Pet vel 16, 2018 2:35 pm

sve štima, opreza nikad dosta, ali s druge strane, želiš reći da nisi nikad bušio doma štampanu pločicu? Nekako ne vjerujem da svi samograditelji imaju poseban prostor, garažu, radionu itd.
Naravno, treba biti svijestan i činjenice da će se raditi o tipa pločici dve mjesečno a ne 20 dnevno ;)
U konačnici će dotični strojček biti vrlo vjerjatno oklopljen pa će bježanje prašine okolo biti svedeno na minimum no otom potom.
s@ki

PostPostao/la tubeman » Sub vel 17, 2018 7:48 pm

Bušiti ili ne bušiti ? pitanje je sad.
Mislim da je to pitanje za neko buduće nesvršeno vrijeme.
Tek kada se ovo čudo napravi, vidjeti će se hoće li biti upotrebljivo za to :) :)

Uglavnom, posao pomalo napreduje.....
Da sam znao koliko kila plastike treba potrošiti sa pripadajućim potrošenim vremenom, ne znam bih li se uopće u ovo upuštao ( u stvari, sigurno ne bih) :) :)
Daklem, ili će se printer napraviti (ja očekujem samo 3d printanje) u razumnom vremenu ili će biti plaćenih assassina...... Najozbiljnije. Šta košta da košta :(

Danas su se isprintale još četiri pozicije (od 50+ :) ), dakle ukupno jedanaest.
najgore i najveće tek slijede .....

Ovo je tek izašlo iz pećnice. Rohbau i neobrađeno, mada mislim da ne treba baš ništa na tome popravljati.
Smanjio sam infill na 65% tako da ipak sve skupa bude gotovo do ljeta :)
I to je možda previše, ali kad je bal nek je maskenbal :)

Slika
Ništa ne bacam. Sve mi treba.......
tubeman

PostPostao/la pamook » Sub vel 17, 2018 7:52 pm

...ovo dobro izgleda :P ... ja vecinom (na netu) viđene uratke gledam blago ispod oka jer mi se cini da im je upotrebna vrijednost jednaka koži od štakora koju sam jutros našao ispred vrata (valjda poklon-mito Bogu Hranitelju :lol: ) pa mi se ovo cini maltene industrijski brizgano... utoliko više - respect :P
---- Samoukices fumo iuvat ----
pamook

PostPostao/la sonny » Sub vel 17, 2018 8:17 pm

Apsolutno...
Ovo baš izgleda dobro :clap:
Nego, kad god se spomene 3D print i ostale điđe :mrgreen: na pamet mi padne poznanik koji od tehnologija laserskog skeniranja, obrade, termovizije i na kraju u suradnji s drugima u 3D printu, u Hrvatskoj može i zarađivati i živjeti... A krenulo je koliko se sjećam više kao nekakvo snimanje kamerama i go-proima za "zabavu" i amaterski/rekreativno... Jedan od uradaka koji se nedavno vrtio fejsbukom je projekt skeniranja šibenske katedrale dronovima i print prvo probno u plastici (ili što li već)...

Slika

...a onda i SLA tehnikom "u staklu"... Meni je to fascinantno i prefantastično...

Slika
Simple kind of man
sonny

PostPostao/la s@ki » Ned vel 18, 2018 11:37 am

Nisi valjda pucao 100%infill? Slobodno drasticno smanjih, nemam sad pristup netu pa mi je tesko provjeriti ali mislim da su ovi radili sa tipa 25-35%i dobili upotrebljive komade
s@ki

PostPostao/la tubeman » Ned vel 18, 2018 12:04 pm

Nadam se da će se tema preseliti u neku "ozbiljniju" kategoriju.
a sada ispada da (pogotovo ja) zagađujemo temu, ali mislim da je sve to konstruktivno i pridonijeti će promišljanjima svih ostalih koji se bave idejom izgradnje 3Dprintera, CNC- ili laserskog nešto-nešto :)

Po pitanju ovog što je Sonny napisao mogu reči da je odlično kada ljudi NA VRIJEME skuže neku novu tehnologiju je time mogu upasti na na što raniji vlak prema mogućem "biznisu" ili da budu prepoznati kao poželjan kadar.
Naravno, sve je to povezano i s određenim troškovima koji u danom trenutku uglavnom nisu mali i potrebno je imati puno vjere u sebe da se na to odluče.
Jako često (kod nas u pravilu) sve kreće od entuzijazma koji jako ovisi i o DIY-erskim preferencijama jer se gotovo uvijek mora puno improvizirati budući su gotova rješenja uvijek vrlo skupa.
A pogađate, ta rješenja su napravili oni koji su uhvatili "prethodni vlak" i pokušavaju unovčiti svoju poziciju.
Neki uspijevaju a neki ne. Naravno, kada se u igru uključe veliki, onda moramo početi s novim idejama.
Kod nas je (srećom) sve uspavano pa se jako često glorificiraju "postignuća informatičkih genijalaca i inovatora" koji su svoju ideju (razrađenu do detalja, s uputama) skinuli s Neta i to, naravno, prešutjeli :) :)

Tehnologija kojom je ovo gore napravljeno danas nije više ni nova ni posebno "napredna".
Jasno da treba duboko poštivati ideju i one koji su to prvi implementirali.
Danas već postoje aplikacije na mobitelu ( a prošla je tek koja godina od inovacije) koja "panoramsku" sliku objekta može pretvoriti u 3D objekt kojeg je poslije lako obraditi.
Tu se postavlja pitanje kvalitete, ali srećom, još uvijek vrijedi ona "koliko para toliko muzike" :)

Ja sam ti dospio tek do neke rudimentarne faze ručnog 3D skenera s kojim se može koješta, ali do određenih granica.
Za njega sam previdio rotirajuću ploču i odavno imam (poput svih onih koji već imaju stepere iz printera i vodilice i već vide gotov CNC :) ) gramofonski tanjur i motor koji bi trebali za to poslužiti :) :)
Zanimljivi su mi mali objekti za koje ovo može biti vrlo upotrebljivo.

Slika

Nakon početnog testiranja i oduševljenja vraćen je u kutiju i gleda nas s police čekajuć podobno vrijeme :)
Najvjerojatnije će se uskoro pojaviti nešto puno bolje s odgovarajućom cijenom pa će ovo nadalje stajati na polici :) :)

Da ne zaboravim....
I za taj skener kao i za bilo kakavo ozbiljnije korištenje 3D programa potrebno je i odgovarajuće računalo.
Tako i ovaj "Gadget" traži barem I5 s podosta memorije :) :)
Ništa ne bacam. Sve mi treba.......
tubeman

PostPostao/la s@ki » Ned vel 18, 2018 2:37 pm

Skener je dugorocni plan i meni, no mislim da do toga treba jos dosta zganaca pojesti,barem takav dojam ostavljaju trenutna diy rijesenja. Nemam osobnog iskustva ali prema proucenom ispadne da dok ti obradis skenirano da bi dobio nesto upotrebljivo vec si mogao sam nacrtati..donekle.
Sla je naravno prica za sebe i trenutni mnogima nedostupna. Meni je i ova topiica vise nego dovoljna a eventualno cu ju dograditi drugim ekstrudenom i to vise manje iskljucivo radi upotrebe pva ili nekog u tom momentu vodotopivog materijala kao support.no i to je tamo negdje jednom.

Tubeman, potegnuo si vrhunski, hvala i jos jednom i jos uviejk ocekujem racun iako se boris protiv toga :)

Ako smatrate potrebu za seljenje teme samo recite gdje ju zelite, a kad dodje dio sastavljanja ionako planiram napraviti dodatni tutorijal oko svega, a mozemo i odvojiti ovu temu.kako god pase,meni je trenutno i ovdje ovako ok
s@ki

PostPostao/la Bepone » Ned vel 18, 2018 4:51 pm

tubeman napisao:
Sve skupa ima preko 40 dijelova koje treba isprintati pa bih molio da se to na kraju ne stavi u ladicu ili mijenja za kutiju za AYA DAC ( :) ).

na kraju kad budes gotov, ce ti ko pepel rec, ma kupit cu ja to na ebayu :lol: :lol: :lol:
Bepone

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Brbljaonica