PCB bušilica

PCB bušilica

PostPostao/la Khadgar2007 » Sub lip 08, 2013 8:36 pm

Nakon par dana konstantnog rada iz podruma je izašlo novo pomagalo. Riječ je o "mini" stalku za bušilicu za bušenje tiskanih pločica. Već dugo vrijeme nemam neki stalak za mini bušilicu od kako mi je vrisnuo neki jeftino ćesme iz chipoteke i od onda bušenje se svodilo bušilica u ruku i udri, i nakon stotinjak rupa ruka u grču,boli za popizditit a nigdje neke masažerke da to zaliječi,ne treba joj čak niti ulje imam toga par litara u podrumu. :D

Projekt je krenuo tako da sam mislio iskoristiti višak linearnih ležajeva koji će mi samo stajati tko zna koliko. Nakon pretraživanja podruma u potrazi za nekom šipkom koja bi glumila vodilicu došao sam do zaključka da mogu zaboraviti na standardne Al šipke jer imaju žnj toleranciju. U tom trenutku je uletio Micro sa gotovom vodilicom sa ležajevima. Kada sam došao kući iz Splita lijepo me je čekao otvoren paketić(staroga je zanimalo koji đavo sam opet dobio :lol: ) i vidim ja bome dobre vodilice vidi se da nisu neke bezaveze.

Svi dijelovi na hrpi. Znači imamo ručicu za spuštanje bušilice,vodilice,motor(plan za kasnije),federe,ležajeve,od sipasa napravljen držač za bušilicu/sajlu i još par sitniša,
3.jpg

Pogled na rupu kroz koje će ići neko vreteno koje će pokretati bušilicu gore/dolje umjesto ručnog pogona,
6.jpg

Osvijetljenje, u igri je LED strip kojeg mi je Dean dao davnih dana i koji mi je stajao sve do sada neiskorišten,pa rekoh zašto ne baciti neko osvijetljenje. Mogu reći da je sasvim ok,svjetlo ne tuče u oči i lijepo osvijetli površinu.
10.jpg

Bušilica složena,podešena i u pogonu. Ne treba neki veliki trud da se pritisne poluga a ako se hoće ići na "tvrđe ili mekše" zato služe one rupe u polugama da se podesi krak i sila potrebna za pritisak,
11.jpg

LED montiran i u akciji,
13.jpg

Pogled odozgo
14.jpg

Krupni plan federa bez kojih ovo ne bi funkcioniralo i to je zapravo jedini trošak od prevelikih 18kn u cijeloj priči. Znači moto Žarulaša je bio u igri. Iskoristiti sve ča se ima na lageru,kod susjeda/e jer su krizna vremena.
15.jpg

Slika cijele mašinerije.
17.jpg

Jučer sam također vidio dok sam nešto rovao po ladicama jedan stari punjač/adapter od Alpha tools aku-bušilice koji bi mogao biti savršen sa pogon LEDica i kasnije elektronike i step motora. Jest da je na 18V a treba 12V i manje, ali kada je nas DIYere tako nešto omelo da krenemo u realizaciju onoga ča smo zamislili.

Za kraj se zahvaljujem Microu na donaciji glavnog dijela. Deanu na tome ča sam imao LED strip koji je zgodan dodatak bušilici i Grunfu(hebemu miša daj se malo javi na forum 8-) ) koji mi je na Triode Festivalu u Bjelovaru dao onaj mali step motor. Evo jedan ovogodišnji plan je izvršen,križamo ga na popisu i idemo dalje.

P.S.
Micro ne znam od kakvog je materijala onaj blok u kojemu su nabijene vodilice ali bome sam se dobrano pomučio da ga probušim,tvrd je za popizditi,ali dobro je da imam svoga majstora koji ima trofaznu stupnu bušilicu i zna naoštriti borere tako da se možeš brijati sa njima. :ugeek:
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

Re: PCB bušilica

PostPostao/la pamook » Sub lip 08, 2013 9:02 pm

Lijep posao Khad :clap: :handgestures-thumbsup:

sad malo visokog sjaja na drvenariju i to je to ;) :D
---- Samoukices fumo iuvat ----
pamook

PostPostao/la Dean » Sub lip 08, 2013 9:07 pm

Ajde da i ti nešto napraviš :mrgreen:
Primjedba bi bila da Einhel sa sajlom nije za opterećenja i dugotrajni rad. Pazi malo i svakih 100 rupa obavezno piva :D
...pipl mast trast as....
Dean

PostPostao/la Khadgar2007 » Sub lip 08, 2013 9:29 pm

Na MDF će se baciti malo onog kita za parkete da se zatvore "pore" a onda jedan ili dva sloja boje,malo ću robuve zagladiti da se ne kidaju i to bi bilo to.

Deane, jel misliš da ta eihellica sama po sebi nije za duži rad ili sajla ne podnosi duži rad? Već bušim neko vrijeme sa time i nakon 200njak rupa dremel se vrlo malo zagrije. Kada sa njome ispilim jedno pertinaksa u dužini 50cm onda se lijepo zagrije, nije baš ono vruća ko A klasa ali topla je.
Khadgar2007

PostPostao/la micro » Sub lip 08, 2013 9:52 pm

Moras imat apsolutno tocnu okomicu za busilicu jer ova tvrda karbidna svrdla ne trpe nikakva savijanja, pucaju.

Mislim da nije neki specijalni materijal, kvalitetnije materijale ne smes da pregrijes kod busenja, svrdlo mora biti ostro dobro pritisnes da svrdlo skida strugotinu, manja brzina , onda nema problema. Kada svrdlo ne skida strugotinu ono pregrijava rupu i onda nastaju problemi sa kvalitetnijim materijalima.
micro

PostPostao/la Dean » Sub lip 08, 2013 10:46 pm

Ringovi na svrdlima za PCB, osim za oznaku, služe za određivanje dubine prihvata na CNC-ima za bušenje pločica. Znači da su namjenjena za brzi prodor, nerijetko i više pločica odjednom.
To nikako ne znači da nisu dovoljno dobra za DIY :P
Mislim da sajla nije namjenjena za dugotrajni rad, ali poslužit će :mrgreen:
...pipl mast trast as....
Dean

PostPostao/la Khadgar2007 » Sub lip 08, 2013 10:55 pm

E viš vraga to sam se i ja uvijek pitak koji đavo služe ti ringovi. Znači u sajli je problem...ma ima sajli za sitne pare tako da kada ova rikne uzmem drugu. :mrgreen:

@Micro
Znam da ova svrdla pucaju. To sam naučio kada sam probao bušiti PCBe sa stolnom bušilicom i ona ima malo lufta i pobjegne kojih pola mm kada se spušta i svrdla su pucala. Koliko vidim tvoji ležajevi/vodilice nemaju lufta, kada uhvatim za kraj di je sipas za prihvat sajle i počnem mrdati lijevo/desno/gore/dolje sve stoji na mjestu ko ukopano tako da mi se čini da će ovo biti pun pogodak.
Khadgar2007

PostPostao/la Khadgar2007 » Ned lip 16, 2013 7:31 pm

Danas je ovaj stalak bio u igri. Bušio sam pločice sa Haasove projekte i mogu reći da je milina raditi sa ovim. Puuuuuno bolje nego onaj stalak iz chipoteke kojeg sam masno platio i kojemu je opruga zaribala veoma brzo. Niti jedno svrdlo mi nije puklo ča znači da lufta pri radu gotovo da i nema. Kada sam prvi puta umetnuo borer unutra i ušao u podlogu borer je stalno ulazio u rupu koju je prvi puta izbušio,znači opet zaključak lufta nema.
Primjedbe su sljedeće, treba se malo igrati sa dužinom federa jer svrdlo mi se treba spustiti skoro 1,5cm da dođe do pločice. Malo se igrati sa krakovima ručki tako da ima najmanje otpora pri podizanju i spuštanju bušilice.
Jedini malo veći nedostatak je onaj LED stip kojeg sam natrkeljio skoro točno iznad borera jer kada se svjetlo odbije od pcba vidim bananu,tako da ću možda morati staviti neki komadić folije u boji da prekrijem LED i ubijem ono bijelo svjetlo ili naći neko drugo mjesto za osvjetljenje.

Mogao bi i snimiti neki kratak filmić kako strojić radi ali za to mi treba pomagač jer nemam tri ruke. :lol:
Khadgar2007

PostPostao/la harkonen » Ned lip 16, 2013 7:45 pm

Khadgar2007 napisao:.....borer je stalno ulazio u rupu koju je prvi puta izbušio,znači opet zaključak lufta nema.

Precizan kao ...hmmm, kao Ron Jeremy?
Opus Diy
harkonen

PostPostao/la Khadgar2007 » Ned lip 16, 2013 7:56 pm

Mučki provokatoru. Ne javljaš se duže vrijeme pa sada provociraš. :lol: Baci nekaj konkretnoga;šemicu, DIY uradak,ideje,može i neki roštilj. :ugeek:
Khadgar2007

Sljedeće

Vrati se na: Pomagala