Saba Greencone OB

Saba Greencone OB

PostPostao/la deleted user » Uto lip 11, 2013 10:03 am

Jel netko slusao ove "zelene papire" u OB verziji? Npr.:

saba (Medium).jpg

Nije da imam namjeru radit tako nesto, samo me interesira...
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.

Re: Saba Greencone OB

PostPostao/la elvis » Uto lip 11, 2013 1:40 pm

Nešto malo iskustva sa sabama imam, pa i sa OB-om. Ono što mogu reći je da zadnji pečat karakteru zvuka daje zapravo sam saba green cone visokotonac. Vrlo je neobičan i teško ukrotiv. Sa određenim glazbenim materijalom jednostavno je fantastičan, dok sa drugim zvuči grozno. Znači imaš zvuk koji ide iz jedne u drugu krajnost, a to vremenom zna dobro iznervirati. Vrlo je osjetljiv i u principu traži attenuaciju. Kada ga prigušiš onda onaj prije spomenuti "neugodan" glazbeni materijal postane slušljiv, a ono što je prije zvučalo dobro više nije ni približno tako dobro, nema više spirita, dosadno i piskutavo. Da ne duljim to su igre bez granica sa tim visokotoncem, no naravno to ne znači da ga se mora otpisati, dapače DIY je igra i treba se pozabaviti sa istim, kombinacija je bezbroj.

Što se tiče bass/srednjotonskih drivera, imao sam ovale a ne okrugle kao na slici iznad. Slična je to stvar, no ne i potpuno ista. Što se tiče ovala, nisu me bacili sa nogu, jedan RIZ oval puno bolje zvuči od zelene sabe. Lukasz Fikus (lampizator) je dosta radio sa sabama, pa pogledaj njegovu stranicu, ima dosta "haiku" projekta sa tim driverima. Ukoliko nemaš veliku prostoriju, ali zbilja veliku, bolje se ne upuštati u takve projekte. Pored svih projekta koje je Lukasz napravio sa sabama, na kraju njegov referentni zvučnik nema saba drivere, već Isophone plus Raal plus Altec.
Ako neko baš insistira na Sabi GC, onda bi svakako trebalo pogledati njegov projekt Greenconus Maximus (projekt 25)... no kako nabaviti sve te drivere... sada su im cijene otišle u nebo, bez osnove, ali zakon ponude i potražnje je učinio svoje. Do prije jedno desetak godina ti su se driveri doslovno bacali u smeće.
elvis

PostPostao/la deleted user » Čet lip 13, 2013 3:15 pm

Hvala za opsezan info! Nisam imao prilike slusati Sabe ni u kakvom obliku, a i moja slusna iskustva sa OB-ima se svode na par slusanja. Svakako za zapamtiti.

PostPostao/la Dean » Čet lip 13, 2013 6:00 pm

Radio sam nekoliko Saba Reso kutija sa GreenCone-ovima. Imao sam prilike poslušati samo na kratko jedan par. Mislim da je Joe Dalton bio tada samnom. Zvučnici su dobro radili u srednjetonskom području. Basa nije bilo, ali za muziku koju smo slušali to je bilo u redu. Imam šablone , pa sam htio napraviti još jedan par, ali sa malim preinakama. Mislio sam staviti i 20 cm bas u doljnjem dijelu kutije. Sve sam zvučnike htio staviti na izmjenjuivu dasku, tako da se može experimentirati sa driverima. Sad vidim ovaj Maximus 25 projekt. Mislim da imam dovoljno zvučnika, pa mogu i to probati. :whistle:
...pipl mast trast as....
Dean

Vrati se na: Zvučnici