JBL K 130 sa krizom indentiteta

Re: JBL K 130 sa krizom indentiteta

PostPostao/la Master of disaster » Uto lis 09, 2018 9:34 am

Master of disaster napisao:...
U međuvremenu nakon dosta mozganja te uz veliku pomoć Zmajza i Pao Pepea došli smo do idejne horne: 40 litara komora, nastavak u hornu dužine 280 cm, grlo 902 cm2 i usta 7800 cm2.
Te podatke je Zmajz ubacio u simulator i rezultat je bio obećavajući pa sam počeo tu hornu natrpavati u Imperiala. To mi nije sasvim pošlo za rukom pa sam uspio izvuć hornu gornjih karakteristika, osim dužine; 2242mm MK1...

MoDIMPERIALMK1.1.jpg

MoDIMPERIALMK1.2.jpg

Malo si mislim; s obzirom da mislim reznu frekvenciju spustiti na 500 Hz (kada se za to stvore uvjeti, čitaj aktivna skretnica i dva pojačala, a na čemu se radi...recimo...) počeo sam se pitati da li je nužno koristiti BLH tip kutije. Pa mi je pao na pamet JBL Hartsfield toploader. To je front loaded horna, i sad se pitam; što kada što kada bi se gore spomenuti MoD Imperial prepravio na način da usta i sama horna ostanu isti a da se grlo prepravi na način da se stavi ploča sa otvorom sa nacta od samog top loadera hartsfilda te napravi kompresiona komora istog volumena? Treba napomenuti da je na hartsfildu rezna frekvencija također 500hz. Vjerujem da bi s obzirom na drugačiju hornu, trebala i kopresijska komora drugog volumena (većeg?).

DSCF0022.JPG

DSCF0081.JPG

[urlhttp://www.audioheritage.org/html/profiles/jbl/hartsfield.htm][/url]

Mišljenja?
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Every speaker construction should start with a 15" bass driver! JBL knew this already in the mid Nineteen-forties.
Master of disaster

PostPostao/la Zmajz » Uto lis 09, 2018 10:45 am

Drugim riječima, ti bi to pretvorio u front loaded??
Zmajz - Z na kraju se ne čita i ne izgovara bez potrebe, to je nepostojano Z!
Zmajz

PostPostao/la Master of disaster » Uto lis 09, 2018 10:58 am

Skupio sam većinu materijala da mogu napraviti jednu ovu kutiju. Tetsnu dakle. Kada nju premjerim i isprobam ovakva kakva je, zašto ju ne isčerečit i isprobat kao front loaded?
Every speaker construction should start with a 15" bass driver! JBL knew this already in the mid Nineteen-forties.
Master of disaster

PostPostao/la Zmajz » Uto lis 09, 2018 11:22 am

Navijam za tebe!
Zmajz

PostPostao/la Master of disaster » Uto lis 09, 2018 11:44 am

Jako mi je drago zbog toga! :D

Ali, što ti se čini ideja?
Master of disaster

PostPostao/la Pao Pepeo » Uto lis 09, 2018 12:51 pm

Navijam i ja za tebe !!! radis ono sto volis , eksperimentiras , radis razne probe zabavljas se ugl..
to u jednu ruku :mrgreen:
u drugu mislim da si ga zakomplicirao... i malo pao u vrtlog toga :?
sad mozda nije naj bolja moguca ali ona prva ideja o 4530 je mozda bila i naj prikladnija - ispravnija
visokotonce za uparit s time imas.. i dobio bi klasicnu kutiju-hornu koja ako ti i dosadi moozda bis je uspio i prodat za novce koje si u nju ulozio
sto je za nas koji prckamo po zvucnicima ogromno dostignuce :mrgreen:
Pao Pepeo

PostPostao/la Zmajz » Uto lis 09, 2018 12:55 pm

Mislim da bi to moglo funkcionirati, ali malo preračunati hornu...
Zmajz

PostPostao/la Master of disaster » Uto lis 09, 2018 1:34 pm

Pao Pepeo napisao:Navijam i ja za tebe !!! radis ono sto volis , eksperimentiras , radis razne probe zabavljas se ugl..
to u jednu ruku :mrgreen:
u drugu mislim da si ga zakomplicirao... i malo pao u vrtlog toga :?
sad mozda nije naj bolja moguca ali ona prva ideja o 4530 je mozda bila i naj prikladnija - ispravnija
visokotonce za uparit s time imas.. i dobio bi klasicnu kutiju-hornu koja ako ti i dosadi moozda bis je uspio i prodat za novce koje si u nju ulozio
sto je za nas koji prckamo po zvucnicima ogromno dostignuce :mrgreen:

Malo pao u vrtlog?!! Uvijek sam volio optimizam :lol: A čuj, rađe svakih par mjeseci potrošim 200 kn na ovako nešto nego svakih par dana popit pivu u kvartovskom kafiću uz ustaše-partizani-opljačkala nas đubrad podlogu.
A ovaj vikend se otvorila mogućnost za razmjenu dobara, koja bi mogla rezultirati sa dva JBL 2227 drivera. Danas popodene ću znat sa sigurnošću.

4530 sam i napravio. Međutim ta horna iako ono što radi, radi jako dobro, jednostavno ne može bez znatnijeg gubitka u odazivu ići ispod 75 Hz. Room gain tu malo spašava situaciju, ali zbilja me jako kopa doživjeti jednu veliku hornu koja ide ljepo do četrdestak herca.
Ovu veliku hornu radim od raznih iveralnih otpadnih ploča iz reciklažnog dvorišta (tako sam uostalom napravio i 4530 (komad me je koštao 200 kn :mrgreen: ) tako da ova velika neće biti skuplja od toga i neće ju biti šteta radikalno mjenjati.

@ zmajz preračunati... da, samo teško ću mjenjati usta i geometriju same horne, sa grlom i kompresijskom komorom zato neće biti problema.
Master of disaster

PostPostao/la Master of disaster » Ned lis 21, 2018 9:57 pm

Na kraju nisam stavio graf mjerenja kako sam na kraju podesio zvučnike. Treći red na basu 1000 Hz, prvi red na srednje/visokotoncu 1200 Hz, L pad 12dB premošten kondenzatorom od 2.7 kako bi pojačao visoke tonove s obzirom da ovaj driver počne dosta rano gubiti na odazivu.

velike horne rezovi 3red bas1000, 1red srednji1200hz, srednji minus 12dB.jpg

Radilo je to prlično dobro, i bio sam odlučio da to više neću dirati dok ne napravim druge (još veće :mrgreen: ) horne.
Međutim, :lol: :doh: morao sam iz furde iskopati neke dijelove za stari hemisferični tip motora od Alfa Romea, jer je uletila dobra zamjena (o tome naknadno) pa sam u tramaku hrpi koječega nabasao na staru Phonic aktivnu skretnicu i Allsound razglasni izlaz. Na skretnici je napajanje bilo nagoreno i devastirano nečijim pokušajem popravka/prepravka... valjda, a Allsound izlazu pati osnovna funkcija izlazng pojačala - ne pojačava. :lol:
Međutim Sonny je ovih dana bio raspoložen (hvala mu! ) i riješio je napajanje na skretnici (ispalo je da ima još problema ali otom-potom).
I tako, rekoh, probajmo aktivu... :doh:

9.jpg
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Master of disaster

PostPostao/la Edison » Ned lis 21, 2018 11:18 pm

Ne bi ni Grunf ovo bolje iskombinirao... ;)
Edison

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Zvučnici