Master of disaster napisao:...
U međuvremenu nakon dosta mozganja te uz veliku pomoć Zmajza i Pao Pepea došli smo do idejne horne: 40 litara komora, nastavak u hornu dužine 280 cm, grlo 902 cm2 i usta 7800 cm2.
Te podatke je Zmajz ubacio u simulator i rezultat je bio obećavajući pa sam počeo tu hornu natrpavati u Imperiala. To mi nije sasvim pošlo za rukom pa sam uspio izvuć hornu gornjih karakteristika, osim dužine; 2242mm MK1...
Malo si mislim; s obzirom da mislim reznu frekvenciju spustiti na 500 Hz (kada se za to stvore uvjeti, čitaj aktivna skretnica i dva pojačala, a na čemu se radi...recimo...) počeo sam se pitati da li je nužno koristiti BLH tip kutije. Pa mi je pao na pamet JBL Hartsfield toploader. To je front loaded horna, i sad se pitam; što kada što kada bi se gore spomenuti MoD Imperial prepravio na način da usta i sama horna ostanu isti a da se grlo prepravi na način da se stavi ploča sa otvorom sa nacta od samog top loadera hartsfilda te napravi kompresiona komora istog volumena? Treba napomenuti da je na hartsfildu rezna frekvencija također 500hz. Vjerujem da bi s obzirom na drugačiju hornu, trebala i kopresijska komora drugog volumena (većeg?).
[urlhttp://www.audioheritage.org/html/profiles/jbl/hartsfield.htm][/url]
Mišljenja?

morao sam iz furde iskopati neke dijelove za stari hemisferični tip motora od Alfa Romea, jer je uletila dobra zamjena (o tome naknadno) pa sam u tramaku hrpi koječega nabasao na staru Phonic aktivnu skretnicu i Allsound razglasni izlaz. Na skretnici je napajanje bilo nagoreno i devastirano nečijim pokušajem popravka/prepravka... valjda, a Allsound izlazu pati osnovna funkcija izlazng pojačala - ne pojačava.