zvucne kutije - materijali

Re: zvucne kutije - materijali

PostPostao/la yoke » Uto svi 14, 2019 9:36 pm

pao
si gledao verziju mjesavine epoksida i kvarca ?
mislim se da to primjenim u nekom od slijedecih projekata
osnova da bude mdf ispunjen sa tim epoksidnim ''mortom''

budem malo ekspirementirao...
yoke

PostPostao/la Pao Pepeo » Sri svi 15, 2019 1:09 am

vidio sam da ljudi isprobavaju sve i svasta... dobar i provjeren zakljucak se od toga rijetko nađe a osobno probao sam jako malo
zvucnike koji su napravljeni da se ispunjuju ili ljevaju necime su rijetki , cesto ( jer je konstrukciski jednostavnije ) se vidi razne premaze za unutrasnjost kutije kojima ljudi ekspeimentiraju . Kod subwoofera i bas kutija je cesce.
Smijesa epoxia i nekog pijeska prvo sto mi zvucni je skupo... drugo moglo bi biti dobro... i lako se ljevat.
Samo bi rađe pokusao koristit vakum jer ako se dobro odradi posao , ispuna bila bi kvalitetnija . Njime se moze premazat uz deblji sloj unutrasnjost kutije ali nesto mi govori da bi ga ti koristi za drugo...?? :)
Za izradu kutija koje posjeduju neke obline samograditelji cesto koriste onaj MDF sa utorima - izreckan . Kasnije se osmilja cime ispunit one male praznine.. ( nas dacho zna nesto o tome )
Mozda ti zato treba ?
U svakom slucaju kako god da ispadne neces pogrijesiti , jer ces nesto naucit . Predlazem ti ako si u mogucnosti da napravis par kutija jednu od njih ispunis ton smjesom drugu ne , i izmjeris razlike...
ako nađes di jeftinu epoxi smolu javi na PM mozda se za malo i ja prikljucim

meni od nekih premaza koje sam vidio da se koriste u auto akustici najvise mi se dopalo smjesa nekog izolatora za bazene ( kao neka tekuca guma koja se kasnije stisne ) + pijesak
Pao Pepeo

PostPostao/la yoke » Sri svi 15, 2019 6:37 am

U velik kutijama sam koristio tekucu gumu, za premazivanje unutrasnjosti...
Ekipa je u to vrijeme koristila bitumen koji je isparavao i unistavao ovjes dok s gumom nema tih problema...

Sad se mislim probati varijantu epoksidnog morta ali njega bi morao ljevati unutar konstrukcije...
Imam vec nesto u glavi samo moram smislit cijelu konstrukciju zvucnika ;)...laganini...

Mislim da mogu dobiti ok cijene za epokside koji se koriste za podove i bazene
yoke

PostPostao/la tom_hifi » Sri svi 15, 2019 7:01 am

yoke napisao:U velik kutijama sam koristio tekucu gumu, za premazivanje unutrasnjosti...
Ekipa je u to vrijeme koristila bitumen koji je isparavao i unistavao ovjes dok s gumom nema tih problema...

Sad se mislim probati varijantu epoksidnog morta ali njega bi morao ljevati unutar konstrukcije...
Imam vec nesto u glavi samo moram smislit cijelu konstrukciju zvucnika ;)...laganini...

Mislim da mogu dobiti ok cijene za epokside koji se koriste za podove i bazene

Zanimljivo, pratim ovo. Nisam to još nigdje oko bitumena čuo, a masa ljudi ga koristila.
tom_hifi

PostPostao/la yoke » Sri svi 15, 2019 9:27 am

Bila je priča da bitumen prilikom sušenja isparava štetene tvari koje ''nagrizaju'' ovjes...
tako neka priča...
i da sušenje traje poprilično dugo, te da za to cijelo vrijeme isparava...
nisam previše ulazio u to, jer sam ga odmah prekrižio
jer osim tog je i malo zeknut za postavu, traljav :)

ovo je priča oko bitumena koji se tracka
ne onaj dajnamat, ili kako se već zove, što je samoljepljiv

meni je u to vrijeme trebalo nešto što se može mazati radi valova u unutrašnjosti kutije
yoke

PostPostao/la davorin » Sri svi 15, 2019 10:05 am

Za unutrašnje premaze razglasnih kutija sam svojevremeno koristio sredstva za zaštitu od korozije donjih površina automobila. Isprava COBIT koji se mogao razrijeđivati sa uobičajenim razređivačima i nanositi prskanjem, četkom ili valjkom. Razređivač bi ispario za par dana pa bi se toliko trebalo pričekati za montažu zvučnika, skretnica i svega ostalog što bi se smještalo u kutije. COBIT bi nekoliko godina ostao relativno elastičan, ali bi nakon ~5 (ili više!) godina postao krut i tamo gdje je bio nanešen u debljem sloju, počeo otpadati u komadima!
Zbog toga sam prešao na PLASTOBIT koji bi ostao trajno elastičan. On je imao "nezgodnu" osobinu da bi ostavljao tragove "na dodir" i nakon ~10 godina pa sam svježe PLASTOBIT-om tretine površine posipao kvarcnim pijeskom (nanese se veća količina pijeska, a višak bi jednostavno pokupi usisavačem!), ili prekrio krojačkom vatom (koja bi se uglavnom zalijepila za PLASTOBIT, a tek na nekoliko mjesta bi ju fiksirao tapetarskom klamaricom).
Takva zaštita od kondenzata pa i direktno prskane vode je bila vrlo efikasna, a i akustična svojstva su bila odlična.
Ne znak postoji li još uvijek PLASTOBIT, ali sam siguran da se slično sredstvo i dalje proizvodi pod nekim drugim imenom.
Napominjem da PLASTOBIT nema isparavanja koja su štetna za ovjese i membrane zvučnika i/ili ljepila koja se koriste pri tom.
davorin

PostPostao/la Pao Pepeo » Sri svi 15, 2019 11:24 am

yoke napisao:Bila je priča da bitumen prilikom sušenja isparava štetene tvari koje ''nagrizaju'' ovjes...
tako neka priča...
i da sušenje traje poprilično dugo, te da za to cijelo vrijeme isparava...
nisam previše ulazio u to, jer sam ga odmah prekrižio
jer osim tog je i malo zeknut za postavu, traljav

ovo je priča oko bitumena koji se tracka
ne onaj dajnamat, ili kako se već zove, što je samoljepljiv

meni je u to vrijeme trebalo nešto što se može mazati radi valova u unutrašnjosti kutije

tu imam nekog malog davnog iskustva
prvo to da dugo isparava nisu price... :mrgreen:
zapravo ako se koriste oni samoljepljivi plastevi ne vjerujem da to jako smrdi...
ja sam mazao neki subwoofer s onim tekucim i to nekih 10 tak ruku za dobit kojih 5-6 mm
prvih 2 tjedna miris-smrad bijo je intenzivan... nakon mjesec i po dana sam se vec navikao ... a znao se osjetit i nakon 2-3 mjeseca kad bi se subwoofer malo jace prosetao...
Kutija je bila BR , iduci puta to radim samo na zatvorenim...

Dali steti ovjersu neznam... taj je sub bio u mom vlasnistvu kojih 3 g. i radio ispravno

taj experiment s bitumenom nije bio los , vise jer sam nesto iz njega naucio..
nakon sto sam dao prvih par slojeva i poslusao nisam bio zadovoljan.. greskom ili bolje reci ne iskustvom
kutija za subwoofer nila je okrugla - sfera koja je imala izrazene stojne valove
sub je imao pik . odnosno na nekom visem dijelu zvonio
to se meni tad sviđalo... :mrgreen: i kad sam ga ublazio nisam bio zadovoljan
smanjenje unutarnjih rezonancija nije se desilo radi tih 3-4 mm bitumena ( tad sam ga samo pola nanio ) vec radi njegove nepravilne povrsine , jer se nanosio kistom , dosta je gust , i iz unutra suba povrsina je bila valovita
tada sam si bio napravio jedan mali rucni valjak s kojim sam ispeglao ( sjecam se da mi je trebalo cijelo popodne ) unutrasnjost kugle da mi se vrati to nepezaljeno ozvanjanje :mrgreen:
tako sam slusao kojih mjesec dana u kojima sam nesto i procitao i svatio sto sam zapravo ucinio... :mrgreen:
pa otisao u pefec po jos jednu kantu tekuceg bitumena , izvadio zvucnik i opet napravio nered iz unutra ;) mozda je i zato kuca tako dugo bazdila po kemiji..
tada sam vec razmisljao da u bitumen umjesam nesto poput smrvljenog stiropora ,na kraju nisa... volio bi to probati opet
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Pao Pepeo

PostPostao/la yoke » Pon stu 04, 2019 9:58 am

@ paopepeo
evo me ponovo
iako mi se cini da si rekao da nisi radio s epoksidom, rekoh idem pitat jos jednom...mozda si se susreo u medjuvremenu :D

ako se ide sa epoksidom, koji se ljeva u kalup...
dali imas ideju cime se premazuje kalup da se lako odljepi od epoksida ?

kao epoksidi se lako hvataju za sve...pa...a htio bi ga ipak na kraju odvojiti od kalupa...

vidio sam da ekipa radi kalupe od silikona...
nekako mi to djeluje nepraktično ako radim samostojeći zvučnik dimenzija 100x40x20cm

Ako bi radio neki kalup koji se nebi odvojio od kućišta...hmm...to bi onda bila senvić konstrukcija...
unutrašnjost nije toliki problem, koliko vanjski gdje želim da je epoksid završno...
i tako vrtim opcije...
yoke

PostPostao/la cappucino » Pon stu 04, 2019 10:42 am

@yoke, ja sam na barci radio kalupe sa epoxi smolom. kalup sam premazao vazelinom...
odvojili su se bez problema. kalup je bio od šper ploče.
ajmo sad vazelinirati... :D
cappucino

PostPostao/la yoke » Pon stu 04, 2019 10:53 am

:handgestures-thumbup:

daj mi link na taj ''vazelin'', jel ga ima u kantama ? :lol:
(mislim, da ne šetam po dućanima i tražim ''vazelin''...mogu mislit kakvi bi bili pogledi :lol: )

pa se poigram kad uhvatim vremena :mrgreen:
yoke

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Zvučnici