Skretnice - opcenita pitanja

Re: Skretnice - opcenita pitanja

PostPostao/la kiko » Sri svi 29, 2019 11:34 pm

Upravo tako. I to ne na osnovu općenitog podatka o osjetljivosti drivera nego na osnovu osjetljivosti za svaku pojedinu računatu frekvenciju (20 frekvencija na apscisi, može ih biti koliko hoćeš, ali nema potrebe za više).

Jedino što su oni "sfušali" pa napisali isti Le i za 4 i za 8-omsku verziju, a ja mislim da to ne može biti - čitaj ranije postove...

Još mi nisu odgovorili, a prije sam ih bio pitao zašto su za Aru Be projektirali notch na 740Hz kad TW29BN ima rezonantnu na 650 ili 600 - ne sjećam se, a oni su rekli da to nema veze jer je širok broadband notcha i to se ne može čuti. To preko njihovog facebooka.

Excel ne može apscisu prikazivati logaritamski, samo ordinatu. U stvari ja koristim Open office-ov Calc. Možda MIcrosoftov Excel može, ne sjećam se više.

Onaj Seas Trym na stranici prije nije toliko "ispeglan", a oni pišu o "smooth transition"-u preko crossover područja. Živo me zanima kako bi ovo bilo čuti..
Tko radi ... griješi!
kiko

PostPostao/la kiko » Sri svi 29, 2019 11:52 pm

U pravu je Joe Dalton - ne isplati se baš igrati sa skupim driverima. To mora biti projektirano kako Bog zapovijeda inače džaba ga sve.

Zato kažem, moram još poraditi na tom phase shiftu, ući u srž i pohvatati konce. Za sada još ne znam je li bitan pomak struja kroz drivere ili pomak snaga na njima.. nije svejedno.
Tko radi ... griješi!
kiko

PostPostao/la Bepone » Čet svi 30, 2019 12:12 am

bo :?
ja kroz praksu sam dosao do dijametralno suprotnog zakljucka.. ne isplati se igrat ja JEFTINIM driverima jer zvuce nikako -vecina i samo covjek zivce, vrijeme , zivot gubi za nis... cim skuplje treba, koliko para toliko muzike, ovdje vrijedi
Bepone

PostPostao/la yoke » Čet svi 30, 2019 5:13 am

Sorry meni ovo i nema smisla...
Za referentni proracun si uzeo sbacoustics koji je u stvarnosti jedan od najlinearnijih visokotonaca i vjerujem da ti se samo radi tog naizgled poklapaju "racunati" te mjereni FRovi.

Nekako sam skeptican da bi takve rezultate dobio da si koristion neki drugi visokotonac koji u stvarnosti nije linearan.

Vjerujem da bi se tu vidjela greska racunalnog modela i da bi bio neprimjenjiv u stvarnom svijetu.

Sto se tice isplativosti skupljih drajvera, te dali se to cuje...
Da cuje se, dali se isplati to je subjektivno...

Sbacoustics ima i jeftine, jako dobre visokotonce, i vecina ekipe koja je radila s njim je postavljala to pitanje, ali nacelno, da, skuplji BE svia bolje, ali je pitanje dali opravdava 5x vecu cijenu.
Sa ovim jeftinijim bi 90% ljudi bilo vise nego zadovoljno.

Opet, nemam pojma o pasivi, s aktivom, kao laiku je puno jednostavnije u zivotu. Ali znam da je izrada zvucnika jakobzeknut proces. I nekako sumnjam da se FRovi drajvera mogu dobiti samo na osnovu matematickog izracuna ( ustvari nevjerujem nit malo da je to moguce :lol: )

Ako je to ono sto ti radis ?
(Jer citajuci postove ja K ne kuzim sta radis :mrgreen:
Ali te podrzavam da to i dalje radis :lol: )
yoke

PostPostao/la kiko » Čet svi 30, 2019 8:32 am

yoke napisao:Sorry meni ovo i nema smisla...
Za referentni proracun si uzeo sbacoustics koji je u stvarnosti jedan od najlinearnijih visokotonaca i vjerujem da ti se samo radi tog naizgled poklapaju "racunati" te mjereni FRovi.

Nekako sam skeptican da bi takve rezultate dobio da si koristion neki drugi visokotonac koji u stvarnosti nije linearan.

Probat ću ja i druge, samo unesem njihove podatke. Pa daj shemu skretnice toga što si sad zadnje pravio da provjerimo. Ja ću izračunati a ti izmjeri pa ćemo usporediti i vidjeti točno je li to to.

Čitao sam sinoć kod Roda eliota o phase shiftu.. Svašta je on tamo nadrobio, moram vidjeti kako ću s tim izaći na kraj.
Tko radi ... griješi!
kiko

PostPostao/la kiko » Čet svi 30, 2019 9:04 am

Satori, bez notcha i atenuacije.jpg

Evo, isključio sam notch i atenuaciju. I sad sam računao phase shift između struja koje idu kroz tweeter i woofer. Fazni pomak struje kroz trošilo se računa kao fazni pomak napona na trošilu minus fazni pomak impedancije samog trošila. I sad se vidi da je taj pomak skoro 180 stupnjeva koliko teoretski skretnica i unosi. Znači, treba računati pomak struja a ne snaga. Jer, kad gledam, struja je ono što tjera membranu drivera da se pokreće, znači koliko ona kasni toliko će kasnije i driver svirati. Samo još treba uračunavati i koliko fizičke mjere, udaljenost drivera utječu na to.
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Tko radi ... griješi!
kiko

PostPostao/la kiko » Čet svi 30, 2019 9:28 am

Satori, odziv bez notcha i att.jpg

Evo kako izgleda graf za taj slučaj iz gornje tablice.
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Tko radi ... griješi!
kiko

PostPostao/la Bepone » Čet svi 30, 2019 1:11 pm

Da ne kvarim zabavu ali..Kako zvucnik ne svira u zraku i kriticno se ponasa s okolinom, tj s obzirom na sobu, kutiju, dasku kamo je montiran..ni po meni nema smisla nista simulirat pogotovo samo sa parametrima? A postoje i tolernacije, tu su i manufakturne greske svako toliko..Zv izmjeris i to je to?
Bepone

PostPostao/la Bepone » Čet svi 30, 2019 1:13 pm

Mladic uzmi za probu philips 9710 pa vidi ako ces dobit onu grbu, ima plus 15db na visokom.dijelu, to ces tesko simulirat, recimo nemoguce :mrgreen:
Bepone

PostPostao/la kiko » Čet svi 30, 2019 1:59 pm

Bepone napisao:Da ne kvarim zabavu ali..Kako zvucnik ne svira u zraku i kriticno se ponasa s okolinom, tj s obzirom na sobu, kutiju, dasku kamo je montiran..ni po meni nema smisla nista simulirat pogotovo samo sa parametrima? A postoje i tolernacije, tu su i manufakturne greske svako toliko..Zv izmjeris i to je to?

Čuj, to je odziv kakav sam 2-way zvučnik proizvodi - bez utjecaja prostorije. Takvo bi trebalo biti i kad bi ga mjerio u gluhoj komori ili MLS mjerenjem.
Znači, prvo treba znati što 2-way zvučnik (u kutiji) proizvodi pa onda gledati kako će on se ponašati u prostoriji ali to je već druga priča.

Može se izmjeriti impedancija pa s time računati skretnica, ali ne znam kako bi se izmjerili fazni otkloni a to je potrebno znati za izračun glasnoće e da bi znao jesi li "pogodio" atenuaciju. Inače, moraš prepostavljati, pa korigirati pa provjeravati.
Tko radi ... griješi!
kiko

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Zvučnici