Skretnice - opcenita pitanja

Re: Skretnice - opcenita pitanja

PostPostao/la kiko » Čet svi 30, 2019 3:35 pm

Bepone napisao:Mladic uzmi za probu philips 9710 pa vidi ako ces dobit onu grbu, ima plus 15db na visokom.dijelu, to ces tesko simulirat, recimo nemoguce :mrgreen:

Pa sigurno da ću dobit. U stvari, ovo i nije odziv na temelju parametara već na temelju grafa proizvođača kojeg koristim samo da bih očitao osjetljivost za određenu frekvenciju (jer ona nije konstantna na svakoj frekvenciji). To je bliže stvarnosti nego koristiti istu cifru npr 90 dB/W/m. Toliko je kad pustiš pink noise..

Na osnovu parametara se samo izračunava impedancija i njezin fazni pomak kao bi se moglo točnije izračunati struju koja će ići kroz driver i njezin pomak, jer to se treba znati ako se želi izračunati koji će SPL taj driver dati u konačnici. Također, iz toga se dobiva i podatak koliki je električni fazni pomak među driverima.
Tko radi ... griješi!
kiko

PostPostao/la kiko » Čet svi 30, 2019 3:39 pm

Time alignment.jpg

Ovako bi se možda moglo izračunati fazni pomak drivera..
Ono acoustic center displ je tih nekih 3 cm koliko je woofer uvučen, tj. koliko je tweeter ispred njega, ako su montirani klasično na prednjoj ploči. Ne znam kad sam uopće vidio zvučnik sa baffle step-om... To nitko ne radi zapravo.

I sad, vidiš - ne znam reći o tih 0,11ms.. tko to može čuti? Je li to čujno? Nemam pojma. Toliko dakle woofer kasni za tweeterom, kad sviraju 2270 Hz. Na drugim frekvencijama se to mijenja, nije konstantno, ali je eto kažu, bitno kao rezne frekvencije da to bude što manja razlika.
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Tko radi ... griješi!
kiko

PostPostao/la kiko » Čet svi 30, 2019 4:06 pm

Viš, ako displacement ode u minus, tj. ako bi se tweeter uvukao za onih 3cm i ovaj minus - to bi bilo toliko kašnjenje koliko piše..

Time alignment #2.jpg

Elelectric delay je isti, 0,26ms samo sam kasnije formatirao na 3 decimale to polje.

A možda i griješim u predzancima. Razmišljam naglas: ako je struja u tweeter - 0,227 radijana, a u wooferu - 1,539 radijana, dakle oba u IV kvadrantu, onda bi to značilo da će zapravo woofer svirati ranije jer fazor "vrti" suprotno od kazaljke na satu, jel?

Hm, moram to još utanačiti..
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Tko radi ... griješi!
kiko

PostPostao/la kiko » Čet svi 30, 2019 4:27 pm

kiko napisao:A možda i griješim u predzancima. Razmišljam naglas: ako je struja u tweeter - 0,227 radijana, a u wooferu - 1,539 radijana, dakle oba u IV kvadrantu, onda bi to značilo da će zapravo woofer svirati ranije jer fazor "vrti" suprotno od kazaljke na satu, jel?

Ako je tako, to je bolje, woofer jako malo kasni za tweeterom, 61 mikrosekundu ! Pogledaj:

Time alignment #3.jpg

EDIT:

Sad sam prema tehničkom crtežu drivera u mjerilu odredio da bi kalota woofera bila uvučena za 23,93mm umjesto 30mm u odnosu na kalotu tweetera - pri klasičnoj montaži na prednju ploču.

To dodatno smanjuje gore izračunati time delay - sada znači woofer kasni 43,7 us !

BINGO!

Hey, Joe! What say You?
Zadnja izmjena: kiko; Čet svi 30, 2019 8:07 pm; ukupno mijenjano 1 put/a.
Tko radi ... griješi!
kiko

PostPostao/la yoke » Čet svi 30, 2019 6:09 pm

A akusticni centar drajvera
yoke

PostPostao/la kiko » Čet svi 30, 2019 6:15 pm

Pa to ne znam... još.

A ovo gore, ako netko kaže da bi se to moglo čuti tih 43us kašnjenja, sam skužio kako bi se moglo riješiti. Kada izbacim notch, onda računica pokazuje onih -178 stupnjeva pomak između struja na wooeru spram tweetera, znači skoro teretskih -180 stupnjeva. To znači da kad notch unese svoj impedancijski pomak, mijenja se kut struje na tweeteru što dovodi do te vremenske razlike. Eto tu ima mogućnosti da se "uštima" sustav bez da se radi glupi baffle step.
Tko radi ... griješi!
kiko

PostPostao/la kiko » Čet svi 30, 2019 6:25 pm

yoke napisao:A akusticni centar drajvera

Ti misliš na udaljenost centara drivera po vertikali..

A stvarno ne znam kako se to određuje.
Tko radi ... griješi!
kiko

PostPostao/la tom_hifi » Čet svi 30, 2019 7:46 pm

Zanimljivo to ti proučavaš. Ne znam koji ti je plan iz svega toga, ostati na teoriji ili?
tom_hifi

PostPostao/la kiko » Čet svi 30, 2019 8:05 pm

A tko zna što će na koncu biti... Ali svakako je bolje znati materiju ako ideš tako nešto praviti. Vidjet ćemo.

Troels Gravesen piše ovo:

"The question is whether we can make a crossover at all without measurements - and the answer is NO.
It cannot be done, and crossovers cannot be calculated.

We cannot use manufacturers' data sheets to simulate crossovers either, although I know some dealers do so. The frequency response data are most often taken from an "infinite" baffle that does not in any way resemble your cabinet. These data do not contain proper phase data, etc. We also need to measure the actual acoustic distance to drivers from an assumed listening point to get proper phase integration. This simply cannot me calculated, only careful measurements can tell."

U prijevodu, to bi značilo da sve matematičke računice predstavljaju samo neko polazište, da znaš šta možeš očekivati. Ali projektirati skretnicu za odabrane drivere i konkretnu kutiju - pretpostavlja nužno mjerenje konkretnih odziva s napravljenom kutijom, a ne odziva na testnom baffleu. Ali, opet ti to dođe na isto, samo što sada ne unosiš podatke koje je dao proizvođač već one koje koje izmjeriš i koji bi prema tome trebali biti sasvim precizni. To će samo značiti da će praktični rezultat biti sličniji projektiranome. To je ok.

Vidiš to s time delay-om... treba znati ocijeniti je li to ok ili nije. Možeš po sluhu ocjenjivati to, ali moraš znati što ćeš, kako i koliko mijenjati da se to popravi. Meni se ne sviđa takav scenarij.

Tako da treba imati neki mjerni sustav za to. Ja imam mikrofon klase 1. Samo trebam MLS software. Probao sam Artu, ali nije mi baš sve bistro, čudan mi je taj program.
Tko radi ... griješi!
kiko

PostPostao/la yoke » Čet svi 30, 2019 8:50 pm

kiko napisao:
yoke napisao:A akusticni centar drajvera

Ti misliš na udaljenost centara drivera po vertikali..

A stvarno ne znam kako se to određuje.

Ne, nego akusticni centar drajvera...
Ti si napisao da si na osnovu crteza dobio centar drajvera te na osnovu toga dobio pomak izmedju visokotonca i basa....a to nije ulazni podatak koji se ne uzima prilikom proracuna "skretnice"

Trazi se akusticni centar

https://www.diyaudio.com/forums/multi-w ... enter.html

tu imas primjer za 16P i 29
i napomena da ovisi o frekvenciji :mrgreen:
Zadnja izmjena: yoke; Čet svi 30, 2019 9:03 pm; ukupno mijenjano 1 put/a.
yoke

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Zvučnici