Skretnice - opcenita pitanja

Re: Skretnice - opcenita pitanja

PostPostao/la kiko » Čet lip 13, 2019 6:01 pm

Da, da ... izgleda da sam nekako uspio.

Ovo je odziv kako se tweeter se kod skretnice 2. reda spaja obrnuto, i to je taj odziv:

SPL 1.jpg

A napravio sam mogućnost da odaberem ako želim vidjeti odziv ako sam spojio tweeter kako ne treba. I to je ovo:

SPL 2.jpg

To vjerojatno nije još sasvim sve točno. Još ću napraviti i graf faze, da vidim..

Ostaje pitanje određivanja nominalne impedancije kompletnog zvučnika. Ako se računa da je Znom = 1,15 * Zmin onda ispada da je osjetljivost 86,05 dB/W/m.
Ja ne znam kako su došli do tih 1,15 ... vjerojatno empirijski. Rod kaže da to kod nekog zvučnika može biti tako, a kod drugoga drugačije.
A ako bih pustio pink noise, mjerio napon i struju kroz zvučnik, mogao bih izračunati snagu koju troši pa onda iz P = U2 / Znom ...
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Tko radi ... griješi!
kiko

PostPostao/la kiko » Pet lip 14, 2019 10:03 am

To su bili odzivi kada se računa sa faznim pomacima snaga na driverima. Kada se odabere da računa sa pomacima napona na driverima, onda ta razlika oko rezne frekvencije ne bude tolika, bude manja. A i totalni akustički ofset među drverima ima drugi iznos tada. Zato je bitno znati što se u stvarnosti događa po tom pitanju. Izgleda da u praksi to nitko živ ne računa nego svi mjere, pa prema dobivenoj vrijednosti rade baffle step, nagib ili all-pass.

Vidim da X-Sim može prikazati graf Group delay za zadanu skretnicu i drivere..

Za sada imam samo frd & zma fileove za woofer. Brzinska provjera iznosa napona / otklona na wooferu i zavojnici low passa pokazuje skoro iste vrijednosti kao i one dobivene XSim-om (koji pokazuje Vpeak, ne Veff). Razlike pripisujem greškama pri očitanju s grafa isprintanog XSimom.

Voila!!
Tko radi ... griješi!
kiko

PostPostao/la Master of disaster » Pet lip 14, 2019 12:24 pm

Kako misliš da promjena snage na driveru utječe (ako utječe) na fazne pomake?
Every speaker construction should start with a 15" bass driver! JBL knew this already in the mid Nineteen-forties.
Master of disaster

PostPostao/la kiko » Pet lip 14, 2019 1:01 pm

Pa zato što razmišljam ovako: skretnica unosi 180 deg faznog pomaka što se odnosi na napon. Zvučnici su reaktivni pa struja koja poteče kroz zvučnik ima fazni otklon u odnosu na spomenuti napon. Ali, koliko vidim po računici, fazni pomak među strujama jednog i drugog drivera je otprilike malo veći nego kad gledaš napone (kokretno 193,9 deg na reznoj). Ali, pošto ja moram koristiti podatak o snazi koju driver svira da bih izračunao podatak koliko je to decibela, onda mi je najlogičnije da trebam uzimati i podatak o stvarnom vremenskom isječku tj. pomaku u kojem te snage (tj. SPLS-ovi) djeluju - a to je fazni pomak među snagama jednog spram drugog drivera. Taj vremenski isječak rezultira zbrojem tj. razinom SPL-a koja, normalno, niža nego da su koherentni tj. da su akustički u fazi.

Zar nije to logično?

Mislim - to bi sigurno znao netko koga je baš isto to zanimalo pa je išao provjeravati. A ovako, teorijski... mislim da bi se i neki doktor elektrotehnike lako zbunio oko toga.. :lol:

Isto kao i ono s računanjem tangensa u excellu. Sad sam lijepo uzeo olovku i papir i utvrdio: I kvadrant, dobro izračuna. II i III kvadrant, izračuna dijametralno suprotni kut. IV kvadrant, izračuna negativan kut (što je ok). Konačno rješenje koje funkcionira u svim slučajevima je da se postavi uvjet: ako je X vrijednost (apscisa) za izračunavanje kuta putem TAN funkcije negativna, dodaj pi() radijana, a ako su i X i Y negativni oduzmi 2*pi() radijana.
Zadnja izmjena: kiko; Pet lip 21, 2019 5:59 pm; ukupno mijenjano 1 put/a.
Tko radi ... griješi!
kiko

PostPostao/la kiko » Pet lip 14, 2019 1:35 pm

Vidiš, ovo je s računatim pomakom snaga:

Pomak snaga.jpg

A ovo je s računatim pomakom napona:
Pomak napona.jpg

I sad, to je značajna razlika. Jer u slučaju s naponima - mora se ići na filter 3. reda na basu da bi se ublažio taj peak oko 4 - 5 kHz budući da je woofer maltene širokopojasni i to povećane osljetljivosti na tim frekcencijama. Tako su radili u SB Acousticsu uostalom - na bas su stavili filter 3. reda.. Ali, imaju rješenje samo za 4-omske verzije tih drivera.

I opet naglašavam: nije to pitanje moje odluke ili ukusa š čime ću ja računati, već je to tehničko pitanje koje ima svoj egzaktan, fizikalno ispravan odgovor do kojeg nekako treba doći. Evo, Nelson je rekao da mu pošaljem mail pa će vidjeti što može.. 8-)

Isto tako, značajna je i razlika u vremenskoj domeni ... trebam li projektirati all-pass filter za 28 us ili za 189 us ? Nije svejedno, ne? A ne pušim metodu pokušaja i pogrešaka. :naughty:

Idem dodati još jednu zavojnicu na bas, da vidim šta će biti.
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Tko radi ... griješi!
kiko

PostPostao/la kiko » Pet lip 14, 2019 8:50 pm

Ha ! Nelson je dao objašnjenje koje dosta dobro zvuči. Kaže da, gledalno lokalno, phase shift i time delay su jedno te isto. Gledalno globalno nisu. Jer zavojnice i kondenzatori akumuliraju energiju te je potom otpuštaju i ono što tako stvaraju je - phase shift. Međutim, driveri imaju histerezu koja za posljedicu ima pravi pravcati time delay.

Vidiš? Tko zna, zna.. Vidjet ćemo što će još biti..
Tko radi ... griješi!
kiko

PostPostao/la kiko » Sub lip 15, 2019 9:20 pm

Izgleda da sam dobro zagnjavio Nelsona.. :geek:

Razmišljao sam u svezi onoga što kažu za LR2 skretnicu - da su na reznoj frekvenciji oba drivera na -6 dB a da je sumirani odziv flat, dakle na 0 dB. NIje mi bilo jasno kako to. I sad, od kada računam sumirani odziv preko pritisaka u Pascalima, to se pokazuje točno. Vidi (tu je "naštiman" time delay od 0,1 us ) :
-6 dB issue.jpg

Dakle, elementi skretnice su točno oni koje formule izbace, i onda je to to.
Zadnja izmjena: kiko; Pet lip 21, 2019 6:00 pm; ukupno mijenjano 1 put/a.
Tko radi ... griješi!
kiko

PostPostao/la kiko » Uto lip 18, 2019 11:04 pm

Da mi ponovimo gradivo.. Išao sam mjeriti moje zvučnike onako kako Troels Gravesen sugerira (ovdje: http://www.troelsgravesen.dk/Time-Alignment.htm" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank)

To bi bio ovaj setup:

Phase measurement setup.jpg

Rezulat mjerenja je ovaj:

P - AE; MAG & MIN PH 1m.JPG

Računica:

align.jpg

Pošto su driveri u istoj ravnini a pomak ak. centara prosječnih drivera je na tim frekvencijama kako piše Troels, od 20 do 30 mm, vidi se da očitanih -45 stupnjeva s grafa na 2000 Hz znači alignment od -21,6 mm (neg = tweeter bliži nego što treba) i delay od - 62,5 us (posljedično tweeter raniji nego što treba).

Znači, da sam bio uvukao tweeter za tih 21,6 mm, računica kaže - bilo bi ciljanih nula stupnjeva ( i 0 us).

E sad ... to je mjereno sa skretnicom, 1. reda. A šta bih dobio da sam isključio skretnicu, mjerio čiste drivere? Zar ne bih u tom slučaju trebao dobiti takve vrijednosti (oko - 21 mm, - 62 us) ?? Kako to ?
Zadnja izmjena: kiko; Pet lip 21, 2019 6:02 pm; ukupno mijenjano 3 put/a.
Tko radi ... griješi!
kiko

PostPostao/la kiko » Uto lip 18, 2019 11:41 pm

Idem na Vifa / Seas kombinaciju i još mi ostane love za gramofon.. :lol: 8-)
Zadnja izmjena: kiko; Pet lip 21, 2019 5:50 pm; ukupno mijenjano 1 put/a.
Tko radi ... griješi!
kiko

PostPostao/la kiko » Sri lip 19, 2019 7:21 pm

++
Zadnja izmjena: kiko; Pet lip 21, 2019 5:51 pm; ukupno mijenjano 1 put/a.
Tko radi ... griješi!
kiko

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Zvučnici