Nixie clock

Nixie clock

PostPostao/la Klokan » Sub lip 29, 2013 4:39 pm

Pozdrav,

Sinoc mi je na pamet pala ideja da napokon dovrsim projket sa nixie cijevima koji je bio moj prvi susret sa elektronskim cijevima bilo kojeg tipa :)

Imam 4 komada IN-8 nixie cijevi.
Ideja je da preko Arduino UNO upravljam sa prikazom vremena u cijevima.

Posto mi arduino ima 13 I/O digitalnih pinova a ja bih trebao 16 za upravljanje sa 4 komada 74141 chipa koji kao ulaz prima cetverobitnu vrijednost i sukladno tome postavlja svoje izlaze u logicka stanja 0 ili 1.

Ima li netko ideju kako bih prosirio broj izlaza na 16 te upravljao sa nixie driverima?
Klokan

Re: Nixie clock

PostPostao/la pamook » Ned srp 07, 2013 9:19 pm

nemam pojma hoce li ti pomoci, ali onaj nixie sto ja imam radi samo s jednim 74141 chipom

shema slicnog sata je na str. 23 i 24, pa mozda nesto skuzis... ne kazem da ja jesam, nego - mozda ti pomogne u razmisljanju :mrgreen:

http://www.pvelectronics.co.uk/kits/six ... nix_v4.pdf
---- Samoukices fumo iuvat ----
pamook

PostPostao/la Klokan » Ned srp 07, 2013 10:19 pm

Evo malo sam ja razmisljao o principu rada BCD-a (74141) i skuzio kako ustediti nekoliko pinova tako da sada imam cak i jednog viska. Evo ideje:

Slika

Sad cekam da mi jedan bivsi profa kaze svoje misljenje i malo pomogne oko programa pa cu vidjeti sto cu dalje.

A onaj nacin sa tvojim satom mogu objasniti jedino da sklop osvjezava zarenje svake katode na nekoj frekvenciji i tako BCD u nekom trenutku upravlja samo jedniom cijevi odnosno onom kod koje je tranzistorska sklopka (MPSA42) zatvorena i time ima anodni napon i tako u krug za svaku cijev xy puta u sekundi
Klokan

PostPostao/la micro » Pon srp 08, 2013 5:04 am

Onaj sat sa pamook pdf-a radi u multipleks modu , jedan drajver pogoni sve cijevi , tako se pogone i 7-segmentni displeji, kod displeja je samo jedan displej ukljucen u odredjenom trenutku , najbolja frekvencija osvjezavanja je oko 200hz , kod ovog sata se radi nesto tako sa onim mpsa tranzistorima. Za ovaj tvoj treba svaka cijev svoj drajver i jos ti treba mikrokontroler sa puno vise pinova nego za multipleks pogon.
micro

PostPostao/la Klokan » Pon srp 08, 2013 2:12 pm

Micro, predlazete li da radim ovako ili da i ja idem na multipleksiranje??? Sto se elektronike tih 8 tranzistora vise mi ne smeta ali me zanima koliko je to teze za izvesti u kodu??
Klokan

PostPostao/la micro » Pon srp 08, 2013 8:30 pm

Sto se tice koda vise manje isto ali izracunaj koliko ti treba pinova i koji mikrokontroler zadovoljava. Po tvojoj shemi treba 16 pinova , trazis pic koji ima recimo dva porta po 8 pinova , vecina 40 pinskih to imaju.
Podatke upisujes u 4 gornja i 4 donja bita, binarnim operacijama i siftovanjem za 4 mjesta lijevo ili desno vec kako hoces. Pogledaj binarne operacije I, ILI exILI (AND,OR,XOR) pa ce ti biti jasnije, takodje i siftovanja >> <<.
micro

PostPostao/la Klokan » Pon srp 08, 2013 9:54 pm

Ma ja sam mislio preko Arduina to upravljati i 13 pinova mi je dosta samo za cijevi, jos po koji za tipkala i ta sranja.... PIC ne znam programirati, i sa Arduinom cu krv propisat dok ga isprogramiram...
Klokan

PostPostao/la micro » Uto srp 09, 2013 4:55 am

Moze i na arduinu ali to je citav sklop i po gabaritima je veci od jednog mikrokontrolera, da li imas dovoljan broj slobodnih izlaza za takvu konstrukciju kakvu si zamislio?
micro

PostPostao/la Dean » Uto srp 09, 2013 6:49 am

micro napisao:Moze i na arduinu ali to je citav sklop i po gabaritima je veci od jednog mikrokontrolera, da li imas dovoljan broj slobodnih izlaza za takvu konstrukciju kakvu si zamislio?

Kada sa Arduinom isprogramiraš Atmela, poslje ti treba atmel, oscilator, blok i dva otpora. To je lako implementirati u sklop..
...pipl mast trast as....
Dean

PostPostao/la Klokan » Čet srp 11, 2013 5:04 pm

Ove pipljave stvari oko programa i mikrokontrolerom cu ja sa profom srediti.
Kakvo mi mi napajanje preporucili za nixie???
Moje IN-8 imaju nominalni anodni napon od 180V i katodnu struju od oko 2.5mA pa bih trebao napajanje koje moze dati reci cemo 15-20mA tako da bude viska i da ne radi na maksimumu. Imam kod kuce nekoliko IRFD220 tranzistora i mislim da bi se to moglo iskoristiti samo mi fali teorije :)

Napon sam mislio dizati sa 9 ili 12 V tako da mi se sklop napaja preko adaptera.
Klokan

Sljedeće

Vrati se na: Brbljaonica