dadod napisao:davorin napisao: Analogno tome bi se zbog uobičajene upotrebe negativne povratne veze i njenim utjecajem na dinamiku zvuka poluvodički uređaji mogli vulgarno nazivati "kompresorima"!
Da ne spominjem da je svako korištenje velike negativne povratne veze zapravo narušavanje prirodne harmonijske strukture zvuka (negativna povratna veza djeluje samo na parne harmonike, a preostanu samo neparni!).
Ne volim se bas petljati u ovakove rasprave jer sam se vec opekao, ali ovo sto si rekao nije tocno, ni jedno ni drugo. Neki bi mogli to uzeti zdravo za gotovo.
Sve što sam rekao je točno, a da mi se da preko foruma toliko opširno pisati pokazao bih to zainteresiranima i matematički.
Zapravo je svaka negativna povratna veza svojevrsna kompresija signala bez obzira bila ona mala ili velika, što, ako se dobro razmisli, nalaže i logika analizirajući što radi signal koji se pojačan vraća suprotnog polariteta na ulaz.
Djelomično je točno samo to da postoji djelovanje na neparne harmonike, osim na parne, ali je ono relativno jer se mijenja njihov odnos prema parnim harmonicima, kao i intermodulacija kao produkt eventualnih preostalih parnih i neparnih harmonika. Time je naravno promijenjen subjektivni doživljaj reproducirane glazbe, ako do reprodukcije dođe.
Negativna povratna veza može djelovati i na negativne harmonike pomoću sklopova za aktivni dinamički pomak faze u realnom vremenu, ali takvi sklopovi i objašnjenje njihova rada ne spadaju u temu o audio pojačalima.
Cijela ova tema i mini rasprava nije o tome pa svakako neću više o nastavljati diskusiju u tome smjeru.