807 MONOBLOKOVI

Re: 807 MONOBLOKOVI

PostPostao/la Edison » Pon sij 11, 2021 7:54 pm

Bepone napisao:ja u ozbiljnoj industriji 20 godina i nigdje ne vidjam taj azijski srot, nema chunga lunga marki, a to nitko ozbiljan niti ne kupuje, nit ugradjuje. a pogotovo nema smisla sebi za jedan amp koji si covjek radi ubacivat taj krs. jesam li spomenuo da i elektroliti sviraju i imaju svoj saund? :mrgreen:

Ma, Bepo, sve u redu. Ali ne mozemo 200 godina koristiti Nichicon kondenzatore i Toshiba 2SK170 jfetove kao da nista drugo i ne postoji. Stalno izlazi nesto novo, ljudi se trude , pokusavaju, neki i uspiju. Sjeti se brace Wright. Uz sve sto sad znamo, a vezano je za dosadasnje iskustvo, mogu se kladiti da ce za 5 godina najbolji kondenzatori biti i dizajnirani i napravljeni u Kini, kao produkt njihove pameti. S cijevima su to vec napravili. Svijet se vrti naprijed... srecom uvijek na istu stranu... ;)

Ja kaliguli samo savjetujem da predvidi mjesto ako/kad bude trebala zamjena. Ako bude trebalo, nek ne bude previse posla...
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

PostPostao/la davorin » Pon sij 11, 2021 8:09 pm

Dovoljno sam star da pamtim vrijeme u koje su se ozbiljni elektroničari smijali na spomen Japanskih proizvođača komponenti, ako ne bi bili ljuti! :lol:
Najblaži opis za elektroniku iz Japana je bio "Japansko smeće", a tu su bile i kvalifikacije kao "Japansko đubre", "Japanska govna", itd. :lol:
Na ETF-u se nije smjelo u istoj rečenici spojiti riječi "elektronika" i "Japan", ako ste mislili da vas ozbiljno shvate. :lol:
(ETF=Elektro Tehnički Fakultet u Zagrebu)
davorin

PostPostao/la davorin » Pon sij 11, 2021 9:00 pm

Umalo da zaboravim! :lol:
Mislim da je negdje ~'75-te godine jedan moj poznanik, a inače pomorac, donio sa putovanja na kojem je bio u Japanu, 12 elektrolitskih kondenzatora od 2x32uF-500/550V od firme "Rubycon". Kompletna ekipa elektroničara koja me je poznavala mi se rugala kada sam ih počeo ugrađivati u pojačala, a jedna stari poznati radio-amater nije dao da ih ugradim u njegov stari prijemnik "Drake" koji sam servisirao! :lol:
davorin

PostPostao/la Bepone » Pon sij 11, 2021 9:44 pm

ca suplji balkanci znaju o japanu.. cijeli svijet skupa ne moze dostic razinu preciznosti tehnologije koju ima japan..samo honda!!
Bepone

PostPostao/la davorin » Pon sij 11, 2021 10:09 pm

Japanska elektronika je do početka '70-ih imala u cijelom svijetu status kao danas Kineska potrošačka elektronika i to ne samo među konzumentima već i među stručnjacima onoga doba.
davorin

PostPostao/la Bepone » Pon sij 11, 2021 10:18 pm

je...trio, kenwood , sansui, marantz..sve entry level ... :lol:
Bepone

PostPostao/la davorin » Pon sij 11, 2021 10:32 pm

Bili su ~3-4 puta jeftiniji od GRUNDIGA npr. 1968-me, a barem ~5 puta jeftiniji od Američkih i Britanskih uređaja. Za jednog "Klain+Hummel-Telewatt-VS70"-a, "Mackintosh-MC240"-a ili 2 komada "Quad II" si mogao dobiti kamion Japanaca sve do negdje kraja '70-ih.
davorin

PostPostao/la grunf » Uto sij 12, 2021 12:16 am

uf ,a jeste kaligulu opteretili kondezatorima :D
ja ću samo kratko :lol: , vidim da nitko nije spomenuo novu generaciju polyporpilena DC Link Film koja je izbacila elektrolite viskog napona ,a danas se koriste u frekvetnim pretvaračima i sl. profi uređajima
koristim ih već godinama tako da kod mene oko lampe više ne vidite elektrolita osim prva dva u ispravljaču koji su obično između 330uF i 470uF (ja imam malo drugačije viđenje napajanja za lampe ,ali o tome možemo u drugoj temi)
cijena za recimo 50uF 800V je od 7eura pa na dalje,istina malo su veći ,ali mislim da itekako nadmašuje karakteristiku standardnog elektolita, dovoljno je šta piše da je service life 50000h

ili staviti ovakve ljepotane (100g lema je samo za usporedbu :lol: )
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Bolje nešto od nečega, nego ništa od ničega
grunf

PostPostao/la Khadgar2007 » Uto sij 12, 2021 12:40 am

Jako zanimljivo Grunfe, baš bi mogao pogledati di ih ima za nabaviti.

Što se tiče usporedbe, di ćeš sa tim 100g tinola. Ajde stavi ti jedan kolut od 1000g, ako nemaš nabavi si jer ih ja ne dijelim. ;)
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la grunf » Uto sij 12, 2021 1:03 am

Khadgar2007 napisao:Jako zanimljivo Grunfe, baš bi mogao pogledati di ih ima za nabaviti.

Što se tiče usporedbe, di ćeš sa tim 100g tinola. Ajde stavi ti jedan kolut od 1000g, ako nemaš nabavi si jer ih ja ne dijelim. ;)

danas imaš svugdi, mouser, farnell, .....samo treba istraživati,čitati, o kondezatorima bi moga napisati čitav referat ja za svaki sklop biram posebno kondezatore i uspoređujem ih, djelim ih po namjeni,samo malo treba čitati datashetove ,testirati i ući u problematiku, ne stavljam bez veze oko digitalije OS-CON , sve ima svoje zašto, i uvati me jeza kad vidim tantal ili OS-CON u katodi lampe, još ako je zalemljen direktno na podnožje ,divota :D

a šta se tiče lema ne treba se još bojati, lager mousera je još pun i stižu im nove pošiljke i šalju u ovu našu žabokrečinu
Bolje nešto od nečega, nego ništa od ničega
grunf

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Cijevna tehnika