kao ca neki znaju, satrao me covid teski oblik i odlezao sam zadnjih 22 dana u komadu. jucer su me pustili iz bolnice gdje sam proveo 14 teskih dana, ali sad iman ok parametre pa pomalo vracan sve u normalu. Zelio bih podijeliti par bitnih stvari za koje nisam znao na pocetku i sve nazalost o bolesti sam naucio na osobnom primjeru i cimera u bolnici a u javnosti nema tih informacija pa da podijelim, jer moze nekome skratiti opravak i povecati sanse da do goreg ne dodje..
virus je sjeo na pluca i rasturao dok sam ja kao testirani pozitivan (krene lagano , prva 3 dana lagana temp oko 38) bio doma u izolaciji u maloj sobi 8 dana i cekao da mi bude bolje, kako ti doktori govore stoj doma itd. U stvarnosti svaki dan mi je bilo samo gore , 4. dan je skocila temp 39.1 i tako je stajalo tjednima... konacno negdje 9. dan sam uspio izborit za bolnicko lijecenje (jos jedanput rengen pluca, pregled, misljenje, pregled kod doktora u bolnici, mjerenje kisika) ..puno je ljudi kandidata ali ne uzimaju svagog nego samo kome stvarno treba da se ne zakrcaju. tu smatram da sam dosta zakasnio jer virus je cijelo vrijeme nesmetano rasturao po plucima, snage sam imao sve manje a hodao sam sa stankama kao starcic od 90 god, tesko dolazio do zraka. temperatura me zatukla totalno, imao sam 39-40 ukupno 14 dana, a onda je samo stala kao po nekom programu!
stetno je jako po tijelo imati i 7 dana visoku temp. a kamoli 14 gdje dolazi do vecih problema, osipa, koagulacije itd itd.. tabletama spustas na 38 ali vraca se stalno, vrtoglavice, mucnine itd, nemas snage se pomaknut.. zavrsio sam na kisiku jer pluca jedno vrijeme nisu radila i 12 dana sam dobivao kisik dan i noc ,"od zida" gdje na ventilu postepeno smanjuju svaki dan litara po minuti kako pluca krenu sa funkcijom. Jedno vrijeme sam bio medju najbolesnijima da nisu vise znali kako napred. sreca stale su temperature dolazit 14. dan I od onda krece opravak, nesto su pocela I pluca delat.
-----------------------
-----------------------
Bitno, znaci postoji blagi i teski oblik (obolijevanje statisticki - 80-20%). vecinom ljudi poberu blagi oblik to je par dana niske temp pa pricaju gluparije okolo kako je covid nista, to je bezveze, mala gripica i tako. dobiju neku sitnu temperaturu i pricaju o okusu i mirisu.. ako imas taj oblik znaci da si jako sretan covjek.
ljudi koji poberu teski oblik, tu zelim jako naglasit, moraju HITNO na bolnicko lijecenje!! tu se ne smije ostat doma!! i kao stajat u izolaciji! hitno moraju u bolnicu jer svaki dan se stanje jako pogorsava!!! tu nema boljega, ne ide na dobro I nema ni kako, virus napada pluca i srce (mom prijatelju). ovdje krene visoka temperatura 39-39.5 i stoji tako tjednima!! znaci ako netko ima 3 dana visoku temp, hitno mora u bolnicu bez razmisljanja sa velikom vjerojatnoscu upale pluca ili neceg drugog!
moderna medicina je cudo i postoje lijekovi, dobiva se infuzijom I koktelima svaki dan, postoji lijek za stopirat sirenje virusa po tijelu a to je kljucno da ne rasturi pluca ili slucajno ne krene na srce.
tko krene rano sa bolnicom, vele su sanse da ce dobro proc. ja sam se docepao bolnice tek 9.dan jer nisam znao kako, kamo to ide, ca da delan. treba ici na covid bolnicu na trijazu, pregled , misljenje da procijene ako si ili nisi za bolnicu! Tamo mjere kisik u krvi (dobar broj je 95%+) meni je bilo 91 to je vec losiji znak, a u bolnici poslije sam imao 78% znaci sam sebe sam gusio pomakom jer pluca ne rade.
odredjen broj ljudi zavrsi na intenzivnoj na zescem kisiku, a onih 5% koji idu na respirator.. tu nazalost povratka nema. zato treba prepoznat bolest bar koji je tip i hitno krenut sa lijecenjem.
bolest ne napada nacete, bolest napada zdrave! bar sam se ja osjecao zdrav, a cimer zadnji kojega su dovukli, mlad od 32 godine takodjer zdrav i trenirao nogomet, sa jakim imunitetom , pa ga je sasilo I dosao je u bolnicu kompletno rastavljen sa jakim kasljanjem i borbom za zrakom!
bolest se siri kao kuga, i cijela kuca je dobila od mene li djece mislimo (na srecu blagi oblik 4 dana) a ja nemam pojma gdje sam dobio a jako sam se pazio.
glavno od svega, kao apostulat br 1.
bitno je ne udahnut negdje taj virus i maska je sve!! ako udahes , udahni cim manje toga!!
po bolnici niti jedna medicinska sestra, brat, doktor nije obolio, a imaju maske i delaju 24h /dnevno sa covid bolesnicima koji kaslju, previjaju se , bacaju pluca van. sigurni su 100% i kazu da im ne mores nista preko njihove maske.. virus se siri kapljicno, ne preko stvari. Nas preglupi narod i govori cemo lahko, maske nam ne trebaju a ustvari samo to ti i treba.
jako zahvalan na kraju modernoj medicini , lijekovima i svim divnim ljudima u inf. klinici fran mihaljevic zg koja je najbolja bolnica ca se toga tice, svaka im cast, ljudi su predobri i kolicina brige po pacijentu je enormna, stalno te obilaze, mjere, pitaju kako je, ujutro , popodne, noc, samo da ti bude bolje, svaki drugi dan vade krv da se vidi kamo to ide, ukoliko se nesto pogorsa daju ti odmah neku terapiju.. mores nazicat duplu marendu, dupli caj, sve ti daju! Bitno je I va bolnice nazicat fetu kruha vise