pa idemo redom
Ivor napisao:Možda se pomak membrane vidi bez skidanja, kroz rupe sa strane.
membrana se nije vidila kroz mrezicu , tako da sam uspio skinut jedan zvucnik od dvoje . Bio sam skeptican da cu uspijet viditi golim okom pomak membrane na takvom zvucniku koji je zaduzen samo za visoke frekve , i tako je i bilo... jako je tesko to samo okom odredit
Pa sam lagano prislonio prst na rub zvucnika , i uz par pokusaja mislim da sam uspio odredit polaritet , vise osjetom nego vidom.
Ali mislim da ce ti bit bitnije da sam primjetio da su ti zvucnici spojeni zapravo paralelno a ne u seriju kao na semi.
I spojeni su obrnutog polariteta kao sato sam nacrtao
i da . neznam kad sam vidio lijepseg visokotonca
Ivor napisao:Jednom sam imao na stolu radio Grundig 955WI-3D. Usprkos oznaci 3D, sa strane nije imao zvučnike, već samo rešetke. Umjesto zvučnika montirane su s unutrašnje strane 2 folije iz pretinaksa, koje usmjeravaju "izgubljeni" zvuk sa stražnje strane zvučnika (iz unutrašnjosti kutije) prema rešetkama. Budući da je zvuk na stražnjoj strani zvučnika u protufazi s onim sprijeda, po toj logici bi trebalo i zvučnike sa strane, ako ih ima, spojiti u protufazi s glavnim zvučnikom, da se postigne 3D efekt (pseudo stereo).
neznam koliko je to sretna preinaka , koja vjerujem da nije tvornicka ??
a pravi stereo se moze dobiti samo na jedan nacin...

dobro jutro ( dan ili vece )
Na netu se nađu ponude za komplet remenja za taj magnetofon.
, zamjenjeni kondici i remenje , sve lijepo ocisceno i podmazano