Union W58 3D T

Re: Union W58 3D T

PostPostao/la Pao Pepeo » Ned ruj 19, 2021 11:35 pm

sad sam tek vidio tvoj zadnji post Ivore , u zelji da ti odgovorim na predhodni
pa idemo redom
Ivor napisao:Možda se pomak membrane vidi bez skidanja, kroz rupe sa strane.

membrana se nije vidila kroz mrezicu , tako da sam uspio skinut jedan zvucnik od dvoje . Bio sam skeptican da cu uspijet viditi golim okom pomak membrane na takvom zvucniku koji je zaduzen samo za visoke frekve , i tako je i bilo... jako je tesko to samo okom odredit
Pa sam lagano prislonio prst na rub zvucnika , i uz par pokusaja mislim da sam uspio odredit polaritet , vise osjetom nego vidom.
Ali mislim da ce ti bit bitnije da sam primjetio da su ti zvucnici spojeni zapravo paralelno a ne u seriju kao na semi.
I spojeni su obrnutog polariteta kao sato sam nacrtao

i da . neznam kad sam vidio lijepseg visokotonca :romance-hearteyes:
Ivor napisao:Jednom sam imao na stolu radio Grundig 955WI-3D. Usprkos oznaci 3D, sa strane nije imao zvučnike, već samo rešetke. Umjesto zvučnika montirane su s unutrašnje strane 2 folije iz pretinaksa, koje usmjeravaju "izgubljeni" zvuk sa stražnje strane zvučnika (iz unutrašnjosti kutije) prema rešetkama. Budući da je zvuk na stražnjoj strani zvučnika u protufazi s onim sprijeda, po toj logici bi trebalo i zvučnike sa strane, ako ih ima, spojiti u protufazi s glavnim zvučnikom, da se postigne 3D efekt (pseudo stereo).

neznam koliko je to sretna preinaka , koja vjerujem da nije tvornicka ??
a pravi stereo se moze dobiti samo na jedan nacin... ;) a koliko je to bitno za radija di zvuk gotovo da dolazi iz iste tocke neznam...
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Pao Pepeo

PostPostao/la davorin » Pon ruj 20, 2021 6:56 am

Servisirao sam sličan model, ali su visokotonci bili elektrostatski (kao što je na šemi nacrtano kao jedna od varijanti). Oba visokotonca su bila spojena jednako, odnosno "u fazi", ali su bili spojeni u kontra-fazi u odnosu na glavni zvučnik.
Pozitivni pol elektrostata je bio spojen na g2 izlazne elektronke, odnosno na "+" napona, a signal je sa anode preko RC-mreže stizao na njih na negativni pol.
Kod modela koji je bio kod mene su elektrostati bili montirani na prednju ploču i to lijevo i desno od glavnog zvučnika, a ne na bočnim stranicama kao na ovom modelu.
Prije mene aparat nije bio nigdje na servisu pa mogu reći da sigurno nitko nije prespajao zvučnike i bili su spojeni kako ih je proizvođač spojio.
Model-uređaj je bio bez magnetofona, ali je imao gramofon.
davorin

PostPostao/la Ivor » Pon ruj 20, 2021 7:35 am

Pao Pepeo napisao:neznam koliko je to sretna preinaka , koja vjerujem da nije tvornicka ??
a pravi stereo se moze dobiti samo na jedan nacin... ;) a koliko je to bitno za radija di zvuk gotovo da dolazi iz iste tocke neznam...
100% sigurno je original, nije preinaka. Sve su to komercijalne finte. Važno je da se bar stvori dojam da je proizvedeno nešto novo i bolje od konkurencije, a stvarni efekt je manje važan. Kod toga puno pomaže natpis 3D na prednjoj strani. :twisted:
Imam problem za svako rješenje
Ivor

PostPostao/la Ivor » Pon ruj 20, 2021 8:08 am

davorin napisao:Servisirao sam sličan model, ali su visokotonci bili elektrostatski (kao što je na šemi nacrtano kao jedna od varijanti). Oba visokotonca su bila spojena jednako, odnosno "u fazi", ali su bili spojeni u kontra-fazi u odnosu na glavni zvučnik.
Ovo mi se na prvi pogled čini najprihvatljivije. Morat ću se još malo potruditi i sam provjeriti u praksi razne kombinacije. Nisam siguran da li ću uspjeti "na uho" odrediti pravu kombinaciju.
Imam jednu Soču 58 s 3 zvučnika, s kojom se mogu do mile volje igrati i koristiti je kao "pokusnog kunića". :D
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Ivor

PostPostao/la Pao Pepeo » Pet lis 08, 2021 7:26 am

:banana-parachute: dobro jutro ( dan ili vece )
dali zna netko o kojem se magnetofonu radi ? i di se mogu naci remeni , presjek im je okrugli i 3mm
Pao Pepeo

PostPostao/la Ivor » Pet lis 08, 2021 10:37 am

Meni izgleda da se radi o magnetofonu Saja MK4. :think: Na netu se nađu ponude za komplet remenja za taj magnetofon.
Ivor

PostPostao/la Pao Pepeo » Pet lis 08, 2021 1:38 pm

Hvala Ivore !!! to je taj !!!
ok... svi znamo koliko sam ja pismen... :mrgreen: ali ako je ono prvo slovo S ... :doh:

EDIT :
zapravo da budemo tocni moj model se zove Saja MC4
a mideli SK4 su imali jos i dvije cijevi za izlazni stupanj i zvucnik, torbicu..
ostalo sve isto...
remenje sam nasao na Ebay-u da ima :)
Pao Pepeo

PostPostao/la Pao Pepeo » Čet lis 21, 2021 10:15 am

trakas vracen u zivot :dance: , zamjenjeni kondici i remenje , sve lijepo ocisceno i podmazano
sad slusam Boney M , Abbu i neke njemacke kancone :mrgreen: odnosno ono sto je bilo na traci koja je dosla s magnetofonom
iznenađen sam kako se fino cuje...
Pao Pepeo

PostPostao/la Ivor » Čet lis 21, 2021 11:38 am

Pao Pepeo napisao:iznenađen sam kako se fino cuje...
Brzina trake je vjerojatno 9,5cm/s. :?:
Ivor

PostPostao/la Pao Pepeo » Čet lis 21, 2021 1:23 pm

Ivor napisao:Brzina trake je vjerojatno 9,5cm/s.

tako je
https://www.radiomuseum.org/r/sander_sa ... d_mk4.html" target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank
moj je gotovo identican osim sto mu fali izlazni stupanj
kupio sam se jedno stivo za ne bit totalno neuk , koje me odmah podsjetilo da trake imaju A i B stranu :mrgreen: ( a neke i vise od toga )
morate mi oprostit... mjuzu s magnetne trake slusao sam jako jako davno
na drugoj strani izbor muzike je mrvicu bolji...
a ovaj magnetofon ni nezna sto ga ceka po izboru muzike koja ce proc kroz njega... :character-beavisbutthead:
Pao Pepeo

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Refresh starih uređaja