PHILIPS-projekti s širokopojasnim zvučnicima

PHILIPS-projekti s širokopojasnim zvučnicima

PostPostao/la davorin » Uto kol 27, 2013 10:51 am

Sinoć mi je ELVIS donio par PHILIPS-ovih širokopojasnih zvučnika koji su korišteni za ozvučavanje sportskih dvorana (dvorana GRIPE u Splitu), a trenutno ih kao rabljene prodaje jedan Splićanin.
Svaka kutija ima 4 zvučnika i pripadajući prilagodni transformator (100V-na linija). ELVIS ih je već izmjerio (i nadam se da će priložiti rezultate naknadno i na forum) i po nalazima mjerenja zvučnik bi jako lijepo radio u bas-refleks kutiji. Kako za brzu probu nisam imao ništa slično, stavio sam ih u mini-kutiju (bez stražnje ploče, dakle otvorena; ~8dm3) i probao. Prvi dojam je jako dobar, naročito u srednje-tonskom i visoko-tonskom području (očekivano), ali unatoč otvorenoj kutiji i vrlo "lakoj" membrani s gumenim ovjesom, ono malo basova je vrlo čisto, detaljno i ne prisiljavaju zvučnik na prevelike amplitude.
Zvučnik je prilično glasan, što govori da je korisnost iznad 90dB/1m/1W i svakako ću napraviti još nekoliko eksperimenata s njim.
Promjer mu je 6,5"(nazivni), a rupa za montažu sprijeda u kutiju je promjera 140mm.
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
davorin

Re: PHILIPS-projekti s širokopojasnim zvučnicima

PostPostao/la davorin » Uto kol 27, 2013 7:48 pm

Neki podaci za zvučnik:
Thiele-Small parameters:
Fs = 67.86 Hz
Re = 7.10 ohms[dc]
Le = 1024.37 uH
L2 = 499.78 uH
R2 = 8.00 ohms
Qt = 0.55
Qes = 0.68
Qms = 2.76
Mms = 5.36 grams
Rms = 0.828268 kg/s
Cms = 0.001027 m/N
Vas = 25.42 liters
Sd= 132.73 cm^2
Bl = 4.869232 Tm
ETA = 1.12 %
Lp(2.83V/1m) = 93.10 dB
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
davorin

PostPostao/la elvis » Sri kol 28, 2013 9:58 am

Predmetne zvučnike sam nabavio u Splitu, testni uzorak, ideja je bila napraviti line array sa njima, ima ih dovoljno za sve na forumu he he he... napravio sam par manjih testova, no moja slušna iskustva se ne slažu baš sa davorinovim iskustvima, no bilo bi loše da se u svemu slažemo :).

Kao prvo ovjes nije gumeni već je to impregrirano platno, što je puno bolja opcija od gume kada je WR driver u pitanju, pa i sama trajnost je praktički neograničena. Zvučnici su po gruboj procjeni stari cca 30 godine. U jednu ruku moglo bi se reći da su dobro očuvani, a sa druge strane malo se ipak prepoznaje zub vremena. Bili su dio razglasnog sutava u SC Gripe u Splitu, oznaka Philips LBC 3053/00. Driveri su montirani u line array plastičnu kutiju visoku oko 90 cm i naravno sa prilagodnim 100V trafom koji za razliku od zvučničkih drivera već na prvi pogled odiše kvalitetom. Postoje i kutije sa samo jednim driverom, vjerojatno je jednak ovomu, no ne mora biti tako, to su na slici one kutijice na podu koje izgledaju kao reflektori.

Zvučnike sam isprobao u malo većem volumenu, onako baš kako im paše, no zamjerka je na prisutnost nazalnosti u zvuku čemu vjerojatno kumuju whizeri. Serijski spoj dva drivera vjerojatno bi ublažio taj efekt, no u drugim sam projetima i nemam volju sada se igrati sa tim. Zvuk mi se nije svidio, a Davorin ih je uzeo u cilju daljnjih testiranja kako bi se vidjela moguća upotreba istih jer je u nabavi ovaj zvučnik praktično samo cca 35 kuna. Drugim riječima, gospodin koji ih prodaje za jedan stup od 4 komada traži 150 kuna, što je zbilja OK cijena i DIY istražiteljki novčanik to može podnijeti. U svakom slučaju oglas je aktivan na njuškalu... http://www.njuskalo.hr/zvucnici/zvucna-kutija-oglas-7267675

I danas se proizvode: http://www.springair.de/shopware.php?sViewport=detail&sArticle=46377&sCategory=1129

Evo slike sa skladišta:
elvis

PostPostao/la Zmajz » Sri kol 28, 2013 7:44 pm

Oglas više nije aktivan.
Zmajz - Z na kraju se ne čita i ne izgovara bez potrebe, to je nepostojano Z!
Zmajz

PostPostao/la davorin » Sri kol 28, 2013 8:01 pm

Zmajz napisao:Oglas više nije aktivan.

Prodavač je za sutra najavio obnavljanje oglasa! (via GSM)
davorin

PostPostao/la midruzin » Pet kol 30, 2013 5:21 am

Takve, skoro iste Philipsove širokopojasne zvučnike, samo nešto veće (mislim da je promjer bio 20 ili nešto više cm), kupio sam koncem 70-tih godina u "Tehnocentru" u Frankopanskoj ul. u Zagrebu. S njima sam napravio dve 120 litarne kopresione zvučne kutije za lokalni VIS. Po dva zvučnika u svakoj kutiji. Koristili su ih za razglas, te solo i ritam gitaru. Zvuk je bio vrlo čist i ugodan do većih glasnoća, kada su počinjala izobličenja. Vokali su zvučali jako dobro. Trubica je imala mali pik, koji nije bio iritantan. Probali su i bas gitaru spojiti na njih, ali nije bilo dubljih baseva, pa sam napravio posebnu bas reflex kutiju s velikim JBL bas zvučnikom.
midruzin

PostPostao/la davorin » Uto ruj 03, 2013 10:56 am

Kupio sam 4 kutije sa po 4 zvučnika pa moram organizirati prijevoz iz Splita. Probat ću ih smjestiti u vertikalni niz po 8 komada u svaku kutiju, bez dodatnih visokotonaca. Proba sa jednim zvučnikom po kanalu sugerira da visokotonac neće biti potreban, a završna proba sa 8 po kanalu će reći trebaju li svi imati visokotonsku "trubu" (WHIZZER) ili ću ju trebati ukloniti s nekih zvučnika (i sa koliko komada?!).
Izbor tipa kutije će biti kritičan, a otvorena kutija sa stražnje strane ovaj puta neće doći u obzir (kao kod WESTRA-i), jer su snimnjene karakteristike zvučnika potpuno različite od zvučnika iz predhodnog projekta LINE ARRAY ("Line Array" by "db&db") za kućno slušanje.
U obzir dolaze različite varijante bas-refleks kutija sa otvorom(-ima) s prednje strane, pa već imam neke ideje u tom smjeru.
davorin

PostPostao/la Schultz » Uto ruj 03, 2013 2:48 pm

Samo naprijed Davorine...!

Nepoderiv si...!
Malvazijski tigar
Schultz

PostPostao/la davorin » Sub ruj 07, 2013 5:44 pm

Stigli zvučnici iz Splita!
Jedan je neispravan, a 4 su malo drugačijeg tipa, ali sam već napravio dogovor s prodavačem o slanju novih 5 komada.
davorin

PostPostao/la Dean » Sub ruj 07, 2013 8:36 pm

A šta će jadna žena reć? :doh:
...pipl mast trast as....
Dean

Sljedeće

Vrati se na: Zvučnici