Šta se radi...a nema blage veze sa....

Re: Šta se radi...a nema blage veze sa....

PostPostao/la micro » Ned ruj 03, 2023 6:56 pm

Khadgar2007 napisao:Grunfe, jel si prošetao po onom deblu koje viri van terase? Čini mi se kao jedan ekstreman izazov. :mrgreen:

Ja se baš ovih dana mučim sa kiselim krastavcima(ne onim tvojim elektroničkim :lol: ). Prvi puta ih radim samostalno, davno smo ih znali raditi prije nekih 25 godina pa smo odustali jer su se znali zamutiti pa onda više štete nego koristi. Tako da sam si rekao idem napraviti par tegli ove godine za probu. Rezultat je za sada upitan. Od 7 tegli pet se zamutilo od vrenja, pa sada pokušavam spasiti situaciju ako se može... I

Meni su objasnjavali da se krastavci pokvare zato sto prije kiseljenja treba da odstoje nekoliko dana poslije branja, moraju da dehidriraju i onda navodno kod kiseljenja povuku ocat u sebe i ne kvare se , tako tvrde.
micro

PostPostao/la micro » Ned ruj 03, 2023 7:02 pm

grunf napisao:
Boban napisao:Ovo je predivno.

sigurno ćemo se vratiti sljedeću godinu , najvjerovatnije proljeće , odma se navučeš na te planine a i ima još toga dosta za obići šta po planinama šta po kotlinama :D

tko može otići svakako preporuka za odmor

muu.jpg

btw; kravice su na svakom koraku , a sir i mliječni proizvodi su vrhunski ;)

Ovo me podsjeca kad sam bio mali, i neki krave cuvali oko sela a i guske i nagazne mine koje su bile po svuda , kad igrali nogomet kad neko uklize ide ko podmazano :lol:
micro

PostPostao/la Khadgar2007 » Ned ruj 03, 2023 7:49 pm

Onda je to vjerojatno sličan razlog zašto i zelje treba da odstoji prije kiseljenja, iako mi se zelje do sada nikada nije pokvarilo.
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la pinco » Pon ruj 04, 2023 6:16 pm

1. nisan opće mislija da ti jideš 8-)
2. šta se vataš ženskih poslova
pinco

PostPostao/la tubeman » Pon ruj 04, 2023 6:27 pm

Khadgar2007 napisao:Onda je to vjerojatno sličan razlog zašto i zelje treba da odstoji prije kiseljenja, iako mi se zelje do sada nikada nije pokvarilo.

Nije se pokvarilo ili nisi primijetio. ?
U svakom slučaju jse ukiseli, samo ima drukčiji miris ;)
Ništa ne bacam. Sve mi treba.......
tubeman

PostPostao/la grunf » Pon ruj 04, 2023 9:38 pm

khan , imaš knjigu Cvrc Mrc 'Kako ukuhati krastavce' (inače se pojavljuje u jednom poznatom stripu a po naslovu nije prolem zaključiti u kojem :lol: )
Bolje nešto od nečega, nego ništa od ničega
grunf

PostPostao/la micro » Pon ruj 04, 2023 11:14 pm

Khadgar2007 napisao:Onda je to vjerojatno sličan razlog zašto i zelje treba da odstoji prije kiseljenja, iako mi se zelje do sada nikada nije pokvarilo.

Vec jako dugo ne kiselimo jer se zamute , sad kupio kornisone i cekam nekoliko dana da probam da li je do toga , inace ove godine kiseljeni iz domace proizvodnje i svi se smutili. Inace volim i one kiseljene na suncu sto se jedu odmah , bez sirceta ali isto probao i izgleda nisam dosta soli stavio , poceo proces kiseljenja ali izgleda trebalo jos da stoji, stave se krastavci veci i onako se zasijeku sa svake strane , prokuha voda stavi soli i komad kruha ,poklopi tanjurom i ostavi na suncu ,ali izgleda u kruhu ima pojacavaca okusa i ostalih kemikalija koji nisu izgleda pozeljni u procesu.

Danas inace bilo kiseljenje "paradajz paprike" , kisele se citave i to uvijek bude dobro, idu oni original tvornicki poklopci limeni.
Standardno litar octa 4 litre vode , papar zrno , lovor , secer ,sol, moze i one sijemenke neznam kako se zovu.
Cekamo jos da temperatura padne pa da izvadim ocisceni i zamrznuti paradajz da skuhamo u flase , takodje one sa sirokim grlima ala fruktal nekadasnje pakovanje i original limenim poklopcima , ne kvare se i aroma bude jako dobra , prije toga kad se odmrznu odvojim onu vodu i treba ekspresno kratko vrijeme za prokuhavanje i budu jako gusti.

Zelje kiselimo samo takozvane derivate "futoskog kupusa" , varazdinski ovdje ne ide, nema dovoljno secera da postupak vrijenja odvije kako treba.
micro

PostPostao/la tubeman » Pet ruj 08, 2023 8:29 pm

Vezano uz špajzu s prošle stranice .....

Glede i unatoč, napravljena je još jedna runda soka od aronije.
Ovaj put s minimumom šećera jer su bobice bile dovoljno slatke.
preobrazba:
Slika
Slika

Lonac je taman velik za rezultirajućih 11 litara.
Ovaj put sam nalijepio i naljepnice s "godinom proizvodnje" :)

Sad imam dva problema:
Prvi je što je tetris u špajzi napunjen do vrha.
Drugi je što je ostalo još 7-8 kila bobica kojih se moram riješiti u roku dan dva.
Spremanje u škrinju je otpalo jer se prošlogodišnje smrznute nisu dopale okusom :(
Razmišljao sam o još "proizvoda" ali pogled na problem jedan me obeshrabrio.
Pokušao sam ih zadnjih dana pokloniti ali nitko ih neće pa se bojim da će završiti u bio otpadu :(
Ništa ne bacam. Sve mi treba.......
tubeman

PostPostao/la micro » Pet ruj 08, 2023 10:05 pm

Dok je bilo aronije ja nabrao jednu kofu , bilo jos ali mi dosadilo , trazili za neki eksperiment, nasao u podrumu kanister 5 litara loze , mozda prije 15 godina destilovanu (pecenu) ,za liker , nisam pitao jel eksperiment uspio:)
micro

PostPostao/la micro » Pet ruj 08, 2023 10:08 pm

Posadio jedan grm aronije i jedan grm borovnice , kupio sadnice prije oko 7 godina, borovnica zbog gnojenja narasla ogromna , ove godine bilo 15kg ploda , borovnica dosad rodila mozda 2 ploda sve ukupno , zemlja joj ne odgovara.
micro

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Brbljaonica