Za potrebe radova na vikendici moje kćeri u Lici sam morao pokušati popraviti mješalicu za beton koju sam kupio davne ~1980-te godine, a koja nije bila uključena zadnjih ~20-25 godina. S njom su napravljene 2 stambene kuće kao i nebrojeni ogradni zidovi, terase i ploče dvorišta dok je radila.
Stajala je vani na kiši, suncu, posolici, krupi i snijegu (nekoliko puta je pao i u Zadru u zadnje ~34 godine koliko sam tu!

) pa nije bilo čudo da se nije uopće dala okrenuti!
Rastavio sam glavni ležaj bubnja, pogonske osovine i oba ležaja elektro-motora, očistio ih,"oprao", ponovo podmazao i montirao natrag. Zamijenio sam pogonski remen (nije pukao, ali je bio krut, ispucao i "zasukan", zamijenio sve korodirane vijke, navrtke i podloške, podmazao litijevom masti ("kolomast" smo to nekada zvali!

), zamijenio puknuti štift velike pogonske remenice i ugrubo čekićem otukao ostatke betona od nekadašnjih betoniranja.
Treba još malo bolje skinuti ostatke starog betona, ponovo ju obojati jer su vidljivi tragovi korozije i napraviti novi poklopac koji štiti motor od kiše kada mješalica ne radi.
Pop-nitnama sam ponovo pričvrstio lim-poklopac motora jer su točkasti varovi svi bili puknuti.
Na iznenađenje svih, a i moje, mješalica je proradila i to vrlo tiho za jednu, gotovo muzejsku starinu!
Bubanj mješalice ima ~160 litara, a slične nove koštaju ~330-370 Eura pa bi se mnogi zapitali čemu trud!?
Sam popravak je predstavljao izazov i veselje nakon uspješnog kraja radova, jer se dugi niz godina nisam bavio sličnim poslovima, a bilo mi žao baciti na otpad uređaj-stroj koji ima šanse raditi još prilično dugo s obzirom na kvalitetu i robusnost izvedbe te vjerujem da nove mješalice neće raditi niti približno tako dugo kao ova!
https://studio.youtube.com/video/b8Sgu7ooU3I/edit