Šta se radi...a ima veze sa....

Re: Šta se radi...a ima veze sa....

PostPostao/la Schultz » Sub lis 12, 2013 10:30 am

Bez veze... :mrgreen:
Malvazijski tigar
Schultz

PostPostao/la davorin » Sub lis 12, 2013 11:17 am

Ponovo mukotrpni i još kompliciraniji pregovori s razmjenama, ali rezultat je odličan!
Još jedan odvojni trafo na kojem se još lakše (od prethodnog) može do-motati namotaj za grijanje i napraviti od njega izvrstan mrežni za vrlo jaka pojačala: samo 5 zavoja za 6,3V !
Ima na primaru izvode +/-5% za mjesta gdje mrežni napon nije korektan, ili zbog jakog opterećenja dođe do prevelikog pada napona na sekundari(-ima).
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
davorin

PostPostao/la tubeman » Sub lis 12, 2013 11:28 am

Misliš da mi ostali nemamo kilovatne+ odvojne trafe ???

Slika

Jedino mi je muka jer ne znam kuda ću s njima ;) :mrgreen:
Za sada služe za sidrenje podruma :) :)
Ništa ne bacam. Sve mi treba.......
tubeman

PostPostao/la davorin » Sub lis 12, 2013 11:33 am

Vidim da ću morati ponovo u pregovore za jedan od 2kW ! :lol:
davorin

PostPostao/la tom_hifi » Sub lis 12, 2013 11:51 am

Materijala i svega uvijek ima, no novaca za svu tu realizaciju jako slabo. Uz GM-70, sinula mi odlična ideja oko jednog preampa koji bi si napravio za Sony VFET da ga koristim samo kao izlaz, no, novaca nema i nema :whistle: :)

A za, pošteno, iskoristiti trafe koje davorin navodi, trebalo bi bome podosta novaca. Davorine, gdi ćeš ih iskoristiti? Sigurno si već par kombinacija pronašao, jelda? :)
tom_hifi

PostPostao/la Khadgar2007 » Sub lis 12, 2013 12:18 pm

Evo napokon i mene, sve se radi u zadnji čas.

Malo politiranja kutija za gramofonsko i linijsko pretpojačalo nakon jedno 20tak slojeva politure

Politiranje.jpg

Politiranje (1).jpg

Ovaj nastavak sam kupio u OBIju za kojih 40tak kn, LUXov za black&decker brusilicu. Naravno da to nisam vidio kada sam kupovao već sam mislio da ima "šaraf" da se stavi na bilo koju bušilicu. Rupa za uglaviti na brusilicu nije kružna već kao neka ovalna pa samo se uhvatili DIYanja napravili dvije pločice od debelog aluminija kroz njega stavili šaraf, stegnuli sa samokočećom maticom i voila makina je spremna za rad. Prije toga sam kupio gumeni nastavak za poliranje koji baš ide na bušilice ali na njemu nije bilo prepravke.
nastavak za šmirglanje.jpg

nastavak za šmirglanje (2).jpg

nastavak za šmirglanje (1).jpg
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la pamook » Sub lis 12, 2013 12:44 pm

Khad, mislim da je rupa ovalna upravo da bi dobio ekscentricno gibanje kod brusenja... mislim :think: .... krasna politura btw, svaka cast :clap:

moze pitanje oko ovih odvojnih trafoa - vezano uz sigurnost mene i ekipe, a usko vezano uz akvarij :mrgreen:

kuca je starija i nije imala uzemljenje dok nisam ukopao sondu, povucena je nova instalacija (3 zile) i sve rijeseno osim FID sklopke koja ne postoji. Akvarij je na jednom vodu od kutije sa osiguracima i ima "svoj" dedicated osigurac, a u nekom momentu mi je kolega (po struci elektricar) nesto spominjao kako bi sigurnosno bilo dobro ubaciti odvojni trafo (kW bi bilo sasvim dovoljno) jer sam mu pokazivao napuknute kablove na pumpama, vise-manje neminovnost tijekom par godina rada i vibracija - na mjestu ulaska kabela u zaliveni stator pumpe dolazi do degradacije izolacije vodica (slana voda) i uslijed vibracija pumpe izolacija puca jer je postala krta...

ne bi mi bio problem napraviti sa strane kutiju sa odvojnim trafoom i uticnicama upravo za ovu namjenu, a bome vidim da i za hifu se moze izvesti nesto takvo... pa ako bi bilo pameti u ovom sto sam napisao, da krenem u pregovore oko nabave, da ne zahrdjaju kao sidra :D

sto dobivam time da odvojim sve trafoom od mreze i sto u tom slucaju (odn. kako) sa uzemljenjem?

thx unaprijed :P
---- Samoukices fumo iuvat ----
pamook

PostPostao/la tom_hifi » Sub lis 12, 2013 12:49 pm

Baš me zanima odgovor stručnije osobe na ovo, no, nekako imam osjećaj da ti odvojni trafo tu uopće ne treba. A ako ga i staviš, neminovni ti je još jedan osigurač na njegovu sekundaru (pretpostavljam :mrgreen: ). Odvojni trafo, kako i sama riječ govori, odvaja galvanski potrošača od ostatka mreže u kući, tj. na toj fazi. A zašto bi akvarij galvanski išao odvajati, ne znam :mrgreen:
tom_hifi

PostPostao/la davorin » Sub lis 12, 2013 1:00 pm

tom_hifi napisao:... gdi ćeš ih iskoristiti? Sigurno si već par kombinacija pronašao, jelda? :)

Na ovaj drugi ću domotati 2 namotaja od 6,3V/15A i za njega imam namjenu, a dugi (veći, namotan na EI-195 limovima, onaj od VOLTA-e) zbog velike težine nije praktičan za ugradnju u pojačala. Zapravo bi bio najzgodniji za namjenu kakvu je i namotan, ali bi ga trebalo smjestiti u kutiju s osiguračima (automatski od 8A koji bi ujedno bio i prekidač za uključenje) indikacijom i nekoliko šuko-utičnica te eventualno ugraditi ulazno/izlazne filtere.
To je posao koji zahtjeva dosta vremena (kojeg trenutno nemam), pa će biti uskladišten.
Već imam odvojni trafo od 4kW (za radionu), a kao što sam najavio, u izgledu mi je jedan od 2kW (za stan) kojem još nisam uspio "spustiti" cijenu u pregovorima s vlasnikom.
davorin

PostPostao/la davorin » Sub lis 12, 2013 1:14 pm

pamook napisao:Khad, mislim da je rupa ovalna upravo da bi dobio ekscentricno gibanje kod brusenja... mislim :think: .... krasna politura btw, svaka cast :clap:

moze pitanje oko ovih odvojnih trafoa - vezano uz sigurnost mene i ekipe, a usko vezano uz akvarij :mrgreen:

kuca je starija i nije imala uzemljenje dok nisam ukopao sondu, povucena je nova instalacija (3 zile) i sve rijeseno osim FID sklopke koja ne postoji. Akvarij je na jednom vodu od kutije sa osiguracima i ima "svoj" dedicated osigurac, a u nekom momentu mi je kolega (po struci elektricar) nesto spominjao kako bi sigurnosno bilo dobro ubaciti odvojni trafo (kW bi bilo sasvim dovoljno) jer sam mu pokazivao napuknute kablove na pumpama, vise-manje neminovnost tijekom par godina rada i vibracija - na mjestu ulaska kabela u zaliveni stator pumpe dolazi do degradacije izolacije vodica (slana voda) i uslijed vibracija pumpe izolacija puca jer je postala krta...

ne bi mi bio problem napraviti sa strane kutiju sa odvojnim trafoom i uticnicama upravo za ovu namjenu, a bome vidim da i za hifu se moze izvesti nesto takvo... pa ako bi bilo pameti u ovom sto sam napisao, da krenem u pregovore oko nabave, da ne zahrdjaju kao sidra :D

sto dobivam time da odvojim sve trafoom od mreze i sto u tom slucaju (odn. kako) sa uzemljenjem?

thx unaprijed :P

Za sve potrošače koji su smješteni u blizini ljudi. a postoji povećana opasnost od oštećenja izolacija i/ili proboja instalacije prema masi, poželjno je ugraditi odvojne transformatore. Uzemljenja preko posebnog vodiča ili centralnim "nulovanjem" na razvodnoj tabli imaju svojih mana i nikad nisu potpuno sigurna. Jedino sigurno uzemljenje instalacije je ono spojeno na propisno izvedenu lokalnu instalaciju uzemljenja. I tu postoji problem ukoliko negdje na putu do trafo stanice dođe do prekida voda nule, sva potrošnja ostalih domaćinstava bi zatvarala strujni krug mreže preko tog uzemljenja!
Odvojni trafo osigurava neovisnost o mrežnim prekidima pojedinih sigurnosnih vodova, a cijela instalacija uzemljenja potrošača na sekundaru te instalacije se može izvesti i bez uzemljenja (tkzv. "lebdeći spoj", odnosno niti jedan vod sekundara ne uzemljivati, a sa utičnica spojenih na sekundar ukloniti sve kratkospojnike nulovanja!), ili bez opasnosti spojiti na lokalnu instalaciju uzemljenja. (bez spoja sa mrežnim uzemljenjem!).
davorin

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Brbljaonica