Šta se radi...a ima veze sa....

Re: Šta se radi...a ima veze sa....

PostPostao/la Khadgar2007 » Sub lis 12, 2013 1:18 pm

pamook napisao:Khad, mislim da je rupa ovalna upravo da bi dobio ekscentricno gibanje kod brusenja... mislim :think: .... krasna politura btw, svaka cast :clap:

Možda je zbog toga ovalna ali više mislim da je zato jer je izbočina na brusilici di se metne ta ploča takvog oblika da se ista ne bi okretala pri brušenju. Bilo kako bilo ja sam zadovoljan sa ovime jer više neće biti ručnog šmirglanja iznad vandla sa vodom i sve ča dolazi sa time. Istina da sa ovime trebam tri ruke ali nešto ćemo izmisliti. Drvo definitivno ne šmirglati sa ovime, ne u zatvorenom prostoru. Jučer sam reda radi stavio komad i za sekund sam dobio oblak prašine da nisam vidio prst pred nosom.

Politura je tak tak, treba još barem toliko slojeva gore ali zadovoljan sam. Jedino ča me muči je kako otkloniti risove koje dobijem pri politiranju,nisu veliki ali svejedno postoje. Da li da stavim više politure u lopticu,uzmem skroz fino platno,radim neke druge pokrete sa lopticom jer sam ovdje radio pravocrtne kao sa kistom. Kažu da treba biti kružni rad sa lopticom ali to sam prije radio i isto su se risovi poznali.
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la joe dalton » Ned lis 13, 2013 1:00 am

pamook napisao:Khad, mislim da je rupa ovalna upravo da bi dobio ekscentricno gibanje kod brusenja... mislim :think: .... krasna politura btw, svaka cast :clap:

moze pitanje oko ovih odvojnih trafoa - vezano uz sigurnost mene i ekipe, a usko vezano uz akvarij :mrgreen:

kuca je starija i nije imala uzemljenje dok nisam ukopao sondu, povucena je nova instalacija (3 zile) i sve rijeseno osim FID sklopke koja ne postoji. Akvarij je na jednom vodu od kutije sa osiguracima i ima "svoj" dedicated osigurac, a u nekom momentu mi je kolega (po struci elektricar) nesto spominjao kako bi sigurnosno bilo dobro ubaciti odvojni trafo (kW bi bilo sasvim dovoljno) jer sam mu pokazivao napuknute kablove na pumpama, vise-manje neminovnost tijekom par godina rada i vibracija - na mjestu ulaska kabela u zaliveni stator pumpe dolazi do degradacije izolacije vodica (slana voda) i uslijed vibracija pumpe izolacija puca jer je postala krta...

ne bi mi bio problem napraviti sa strane kutiju sa odvojnim trafoom i uticnicama upravo za ovu namjenu, a bome vidim da i za hifu se moze izvesti nesto takvo... pa ako bi bilo pameti u ovom sto sam napisao, da krenem u pregovore oko nabave, da ne zahrdjaju kao sidra :D

sto dobivam time da odvojim sve trafoom od mreze i sto u tom slucaju (odn. kako) sa uzemljenjem?

thx unaprijed :P

Mislim da bi ti bilo pametno, kad već imaš poseban vod za akvarij, na njega iza osigurača staviti i FID sklopku za diferencijalnu struju 30mA.
Ne košta puno, nije problem ugraditi, a čuva glavu. Pogotovo kod takvih instalacija gdje su voda i struja blizu.
Odvojni trafo je isto dobro rješenje. Kao što je Davorin napisao ostaviš sekundar "u zraku" i siguran si.
Inače FID sklopka se može ugraditi i biti efikasna i na nulovanoj instalaciji. Važno je samo da su nula i zemlja spojene tek ispred nje, na razvodnoj ploči, a nikako iza (npr. u utičnici) i da se vuku odvojeno i više nigdje ne spajaju. To je tzv TN-C-S sustav.
joe dalton

PostPostao/la joe dalton » Ned lis 13, 2013 1:22 am

davorin napisao:Jedino sigurno uzemljenje instalacije je ono spojeno na propisno izvedenu lokalnu instalaciju uzemljenja. I tu postoji problem ukoliko negdje na putu do trafo stanice dođe do prekida voda nule, sva potrošnja ostalih domaćinstava bi zatvarala strujni krug mreže preko tog uzemljenja!

Ovo zadnje stoji jedino ako je sve samo na jednoj fazi, što u praksi baš i nije slučaj. Uglavnom su odvodi trofazni, a eventualno na svaku kuću/domaćinstvo ide jedna faza (ili opet sve tri). Kroz nulu se onda zatvara samo razlika, odnosno nesimetrija.

davorin napisao:Odvojni trafo osigurava neovisnost o mrežnim prekidima pojedinih sigurnosnih vodova, a cijela instalacija uzemljenja potrošača na sekundaru te instalacije se može izvesti i bez uzemljenja (tkzv. "lebdeći spoj", odnosno niti jedan vod sekundara ne uzemljivati, a sa utičnica spojenih na sekundar ukloniti sve kratkospojnike nulovanja!), ili bez opasnosti spojiti na lokalnu instalaciju uzemljenja. (bez spoja sa mrežnim uzemljenjem!).

Ovo je odlično rješenje. Spojiti na uzemljnje samo zaštitne kontakte sa sekundarne strane, a sekundar (tzv. aktivne vodiče) ostaviti neuzemljene.
U tom slučaju kontakt sa aktivnim vodičem ne zatvara strujni krug, odnosno kak bi rekli ne može te "drmnut" struja.
@ Tom - to ti je obješnjenje čemu služi odvojni trafo.
Čak i kada bi uzemljili jedan kraj sekundara odvojnog trafoa, pa da te "strese" preko trafoa, on već dosta limitira struju (naravno ovo jako ovisi o veličini trafoa - što manji to bolje), pa je čak i tako sigurnije nego bez njega.
joe dalton

PostPostao/la tom_hifi » Ned lis 13, 2013 9:53 am

Ja sam imao u planu 150 - 200VA odvojni trafo za izvore zvuka (CD Player i DAC). Njega ću dati namotati jer su prednosti višestruke. Imam trenutno, provizorni, odvojni trafo sastavljen od dva jednaka mala toroida, no, čim ga uštekam u utičnicu, počinje lagano zujati. Kontaktirati ću Josipa Kedmenca i dati namotati trafo. Dobra namjena istog je i što eliminira, eventualni, ground loop.
tom_hifi

PostPostao/la davorin » Ned lis 13, 2013 10:40 am

Odvojni trafo se u profesionalnoj elektronici i komercijalnim uređajima za trajni rad koristi gdje god je to moguće. Osim zaštitne i sigurnosne funkcije, on je i vrlo efikasan filter za spriječavanje raznih smetnji koje mogu iz mreže doću u uređaje, a i obrnuto.
Koristi se čak i kod uređaja koji imaju trofazne ispravljače za 3x400V(380V nekada; odašiljači) kojima je zvjezdište uzemljeno, gdje osim sigurnosne funkcije, odvajaju uređaje od mreže na način da time štite mrežu od smetnji generiranih u tim uređajima.
Limitirani propusni frekventni opseg transformatora (što je i glavni problem pri upotrebi transformatora u audio tehnici!) je zapravo korisna osobina jer će njegov unutrašnji induktivitet i parazitni kapacitet (prema jezgri i kućištu) realno spustiti gornju graničnu frekvenciju ispod frekvencija smetnji raznih prekidačkih uređaja u domaćinstvu (štedne lampe, računala sa svom periferijom, multimedija, punjači mobitela i ostalih akumulatorski napajanih uređaja, kućanskih uređaja novije generacije, itd.). Ako sve smetnje i nisu potpuno eliminane, njihov nivo je atenuiran tako da se lako dodatno filtrira unutar samih audio uređaja.
Korištenje odvojnog trafa samo za digitalne audio uređaje je prvi korak k tome, ali zapravo pomaže uglavnom da se spriječe smetnje (generirane u njima) u prodoru u ostatak analognih audio uređaja.
davorin

PostPostao/la davorin » Ned lis 13, 2013 1:11 pm

davorin napisao:Ponovo mukotrpni i još kompliciraniji pregovori s razmjenama, ali rezultat je odličan!
Još jedan odvojni trafo na kojem se još lakše (od prethodnog) može do-motati namotaj za grijanje i napraviti od njega izvrstan mrežni za vrlo jaka pojačala: samo 5 zavoja za 6,3V !
Ima na primaru izvode +/-5% za mjesta gdje mrežni napon nije korektan, ili zbog jakog opterećenja dođe do prevelikog pada napona na sekundaru(-ima).

Domotao sam 3 namotaja za grijanje od 6,3V (prvi sa AWG10 ili ~2,6mm za ~16A, a druga 2 sa AWG12 ili 2,05mm po ~10a svaki. Trafo je lakiran i trenutno se cijedi i suši, pa ću ga nakon toga testirati pod teretom.
Moguće su razne kombinacije spajanja namotaja za grijanje, a sve zajedno paralelno spojene mogu dati ~35A uz 6,3V.
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
davorin

PostPostao/la fixxxer » Ned lis 13, 2013 2:29 pm

Lepo!
Kojim lakom lakirate trafoe?
fixxxer

PostPostao/la davorin » Ned lis 13, 2013 3:24 pm

Moram pogledati oznaku, ne znam na pamet. Zapravo ih imam 2 vrste. Jedna vrsta laka se polako suši na zraku (ovaj trafo je lakiran s njime) i taj je i jeftiniji (~100kuna/kg), a druga vrsta se nakon kratkog sušenja peče na temperaturi od 100-120°C koji je i skuplji (zanimljivo je da razređivač za ovu drugu vrstu laka košta ~220 kuna/kg!).
davorin

PostPostao/la fixxxer » Ned lis 13, 2013 3:27 pm

Zahvaljujem!
Metoda je verovatno potapanje trafoa u lak? :)
fixxxer

PostPostao/la davorin » Ned lis 13, 2013 3:51 pm

fixxxer napisao:Zahvaljujem!
Metoda je verovatno potapanje trafoa u lak? :)

Uglavnom je dovoljno samo namotaje potopiti na ~10-20 minuta, ocijediti za ~20-30 minuta i ostaviti na sušenje.
Slikao sam pakovanja laka:
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
davorin

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Brbljaonica