stressman napisao:ako moji buschorni kopaju fajn duboko za 3" zvucnik, slican ustroj sa 6,5" bi bio just fajn
Kopaju, kopaju, a koliki im je hod pri tome?
Gle neću ja nikoga ni u što uvjeravati. Ovo što sam napisao je čista fizika.
stressman napisao:ako moji buschorni kopaju fajn duboko za 3" zvucnik, slican ustroj sa 6,5" bi bio just fajn
tom_hifi napisao:Ako si ti skeptičan, OK, ja nisam. Netko je rekao da će sutra kiša, pa izgleda da ne bude. Nema mi smisla pregovarati se oko tog projekta. Ima dovoljno temi o DTQWT-u. Ne sumnjam u to da ima pokoji projekat odrađen lošije, no, čovjek treba od nečeg krenuti. Ako je jedan projekat njegov lošiji, zar to odmah znači da su i svi? Alaj su ljudi skeptični u današnje vrijeme oko svega, nevjerojatno.
Misliš da, npr. firma Krell, Accuphase itd. nemaju loših pojačala? To znači da su sva loša?
joe dalton napisao:To koliko zvučnik ide duboko nema veze s tim da li je dvo-, tro- ili neznamkolko- sistemska kutija.
Kad si već toliko proučavao zvučnike valjda ti je jasno da za glasno odsvirati duboki bas treba pogurati veći volumen zraka. Za to treba ili velika površina membrane ili veliki hod. Mali midbas kao tvoj (16cm) za to treba veeeliki hod membrane i zalazi već debelo u nelinearno područje.
Znači ništa bez 15" ili bar 12" ili 2x10" ko Gravesen.![]()
Inače i meni se čini da bi taj Gravesenov TQWT morao svirati dobro.
Btw. Interresantan projekt. Ne bi škodilo da staviš i skicu kutije kad ga već predstavljaš.
micro napisao:Nije pitanje da li sam ja skeptican ili nisam , vec da li si ti cuo taj zvucnik svojim usima i spreman si potrositi 2k E samo za drajvere + jos novca za ostalo.

Google [Bot] pregledava forum i 0 gostiju