Master of disaster napisao:Muči me također, dobavljivost tih lampi; pogotovo u budućnosti kod retubinga.
pa si ti misli... kupi box od 100 komada i miran si
Master of disaster napisao:Muči me također, dobavljivost tih lampi; pogotovo u budućnosti kod retubinga.
tubeman napisao:Kakvih je to 90 W (PMPO???)
S kojim naponom na anodama, kojom strujom i kolika će to biti izobličenja?
Koliko će to dugo izdržati uz više od 350V, (što je značajno više od preporučenog max napona od 250V) na anodama (ako pretpostavljamo 1,6 K Ra-a) ?
Pa čak i da je tako, za iole razumne HI-FI uvjete to sve skupa ne može (ne smije) dati više od 30-40W (što isto tako uopće nije za odbaciti).
Pretpostavljam da se računa i na svih teoretskih 85% iskorištenja
Je li to HI-FI, za disko ili za gitaru ?
Neka jednostavna matematika bi za 90W pretpostavila da bi na anodama trebalo biti barem 400V uz 70mA po cijevi što se opasno približava SVIM apsolutnim maksimumima za te cijevi, pa mi nekako nije lako za povjerovati u dug i zdrav život takvog pojačala
Uostalom, sigurno neću biti razočaran ako se iz toga potegne 40W HI-FI zvuka![]()
![]()
Bez ljutnje, ali ja te stvari gledam nekako konzervativno, i nije mi važna snaga nego kvaliteta.
Ista je stvar i s (prezrenim i preskupim???) EL34 koje bi u PP trebale uz (za njih beznačajnih) 400V U TAKVOM ILI SLIČNOM režimu dati 60W.
Praksa je pokazala da se to svede na svega dvadesetak upotrebljivih vata, a sve iznad toga je derača i galama (barem ja to tako doživljavam).
Druga stvar je ako će se to koristiti za razglas na feštama.
Iako je EL86 vrlo upotrebljiva i respektabilna (a i sam sam već napisao da je zapostavljena) cijev, ne treba od nje očekivati čuda.
Mala napomena: uz "normalan" napon od 250V PP s EL86 može se koristiti posve isti trafo kao i EL34, (Ra-a 3,5K) naravno, respektirajući struju![]()
![]()
Master of disaster napisao:Ova ideja sa 90w pojačalom mi se od tri sheme najviše sviđa. Koliko tih lampi bi trebalo imati radi uparivanja? Muči me također, dobavljivost tih lampi; pogotovo u budućnosti kod retubinga.
Master of disaster napisao:Ova ideja sa 90w pojačalom mi se od tri sheme najviše sviđa. Koliko tih lampi bi trebalo imati radi uparivanja? Muči me također, dobavljivost tih lampi; pogotovo u budućnosti kod retubinga.
Nema registriranih korisnika pregledava forum i 4 gostiju