Preliminarna razmišljanja o pojačalima

Re: Preliminarna razmišljanja o pojačalima

PostPostao/la audio kutak » Čet stu 07, 2013 10:44 pm

Master of disaster napisao:Muči me također, dobavljivost tih lampi; pogotovo u budućnosti kod retubinga. :think:

pa si ti misli... kupi box od 100 komada i miran si :mrgreen:
We Are DIY-erz...
audio kutak

PostPostao/la davorin » Čet stu 07, 2013 11:03 pm

tubeman napisao:Kakvih je to 90 W (PMPO???) :)
S kojim naponom na anodama, kojom strujom i kolika će to biti izobličenja?

Koliko će to dugo izdržati uz više od 350V, (što je značajno više od preporučenog max napona od 250V) na anodama (ako pretpostavljamo 1,6 K Ra-a) ?
Pa čak i da je tako, za iole razumne HI-FI uvjete to sve skupa ne može (ne smije) dati više od 30-40W (što isto tako uopće nije za odbaciti).
Pretpostavljam da se računa i na svih teoretskih 85% iskorištenja :)
Je li to HI-FI, za disko ili za gitaru ?

Neka jednostavna matematika bi za 90W pretpostavila da bi na anodama trebalo biti barem 400V uz 70mA po cijevi što se opasno približava SVIM apsolutnim maksimumima za te cijevi, pa mi nekako nije lako za povjerovati u dug i zdrav život takvog pojačala :(
Uostalom, sigurno neću biti razočaran ako se iz toga potegne 40W HI-FI zvuka :) :) :)

Bez ljutnje, ali ja te stvari gledam nekako konzervativno, i nije mi važna snaga nego kvaliteta.
Ista je stvar i s (prezrenim i preskupim???) EL34 koje bi u PP trebale uz (za njih beznačajnih) 400V U TAKVOM ILI SLIČNOM režimu dati 60W.
Praksa je pokazala da se to svede na svega dvadesetak upotrebljivih vata, a sve iznad toga je derača i galama (barem ja to tako doživljavam).
Druga stvar je ako će se to koristiti za razglas na feštama.

Iako je EL86 vrlo upotrebljiva i respektabilna (a i sam sam već napisao da je zapostavljena) cijev, ne treba od nje očekivati čuda.
Mala napomena: uz "normalan" napon od 250V PP s EL86 može se koristiti posve isti trafo kao i EL34, (Ra-a 3,5K) naravno, respektirajući struju :) :) :)

Nisam naveo ništa što nisam u praksi i probao, izmjerio i provjerio više puta!
Nemam namjere nikoga nagovoriti na izradu nečega sumnjivog, a pogotovo nemogućeg!
Elektronke rade s mirnom strujom od 18-22mA (po elektronki), anodni napon je 380-390V, napon druge rešetke od 210-220V, a struja kod maksimuma signala do 90mA (po elektronki).
Ideja o ovakvim radnim uvjetima (vrlo visoki anodni napon, a napon na G2 oko polovine anodnog napona ili malo viši) nije moja, već su je koristile firme DYNACORD i HOHNER u svojim razglasnim i prijenosnim pojačalima (koristili su EL86, PL84, PCL805, EL500 itd., u ovisnosti o potrebnoj snazi), iako se u podacima proizvođača elektronki takve radne točke ne mogu naći. Elektronke traju vrlo dugo, a izobličenja su iznenađujuće niska, iako nisu usporediva sa boljom harmonijskom i intermodulacijskom strukturom izobličenja trioda (lošiji je naravno i damping faktor).
Ovakav projekt nije zamišljen da se takmiči po kvaliteti s već etabliranim pojačalima s uobičajenim izlaznim elektronkama, već prije svega da se dobije pristojno pojačalo za što nižu cijenu.
Ne radi se lošim pojačalima, mnoge firme i lošija pojačala prodaju (uspješno) kao HI-END samo su estetski dotjerana do savršenstava.
Kad je već spomenuta EL34, analogno radu s visokim radnim naponima EL86, u pojačalima DYNACORD rade godinama na anodnom naponu od 760-820V, naponu druge rešetke od 380-400V i daju 80-100W izlazne snage uz vrlo niska izobličenja. Sasvim je druga priča koliko će (i hoće li uopće!?) neka iz današnje proizvodnje EL34 raditi u takvim uvjetima.
U prilogu ću ponovo dodati list sa tvorničkim radnim podacima za elektronku 6CW5 gdje je navedena izlazna snaga od 25W (za par) uz svega 250V anodnog napona i relativno malim izobličenjima.
Po tim sam podacima napravio do sada barem 10-ak pojačala koji su u potpunosti potvrdili navedene brojke.
Nisam naveo nikakvu PMPO izlaznu snagu, već isključivo RMS !
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Zadnja izmjena: davorin; Pet stu 08, 2013 5:02 pm; ukupno mijenjano 1 put/a.
davorin

PostPostao/la davorin » Čet stu 07, 2013 11:17 pm

Master of disaster napisao:Ova ideja sa 90w pojačalom mi se od tri sheme najviše sviđa. Koliko tih lampi bi trebalo imati radi uparivanja? Muči me također, dobavljivost tih lampi; pogotovo u budućnosti kod retubinga. :think:

Elektronke EL86 (6CW5, PL84, UL84, 15CW5 itd.) danas nisu u proizvodnji, pa se na tržištu mogu naći samo NOS (NewOldStock) elektronke. Cijena im je relativno niska, pa se može dočekati povoljna prilika za kupnju većeg broja komada. Praksa je pokazala da većina tih NOS elektronki odradi 4-6 tisuća sati bez pada emisije, što je sigurno puno više od prosječnog radnog vijeka danas proizvedenih elektronki.
Za kompletirati 12+12 komada (pričuvni komplet) bi vjerojatno trebalo kupiti ~30 komada, ali mogu se kod nekih prodavača (pozor, nisu svi pošteni!) kupiti i već selektirane elektronke uz nešto višu cijenu.
davorin

PostPostao/la davorin » Pet stu 08, 2013 12:06 am

Za ilustraciju dajem slike pojačala firme HOHNER (Orgaphon30MH) sa 2xPL84 u izlaznom stupnju koje ima nominalno 30W izlazne snage. Iz podataka se da isčitati da pojačalo može dati 22V izlaznog napona (na 16 Ohmskom izlazu i frekvenciji 1kHz) uz harmonijska izobličenja od 1% što je preračunato 30,25W izlazne snage. Iako se ovdje radi o prijenosnom instrumentalnom pojačalu koje nije namjenjeno za HI-FI kućnu reprodukciju, može se uočiti da radne točke sa šeme ne možemo naći u niti jednom priručniku za elektronke. Ipak, pojačalo po toj šemi radi jako dobro, elektronke vrlo dugo traju, a kroz slušanje (na druge zvučnike, a ne one ugrađene!) mogu reći da i reprodukcija glazbe zvuči odlično.
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
davorin

PostPostao/la davorin » Pet stu 08, 2013 12:11 am

U prilogu i šema jače verzije (HOHNER-Orgaphon41MH) sa istim elektronkama koja je mogla dati blizu 40W izlazne (RMS, ne MUZIČKE !), ali za nju nemam ostale podatke (a zapravo i nisam tu varijantu nikad imao na servisu, za razliku od ...30MH).
davorin

PostPostao/la tubeman » Pet stu 08, 2013 8:43 am

Sve to stoji.
Ja nisam ništa drugo niti napisao.
Ali ovdje je ipak ispada da se radi o razglasnim pojačalima što možda treba naglasiti kada se spominje nekakva maksimalna snaga.
Siguran sam da će ona sasvim dobro zvučati na manjim snagama (10-15W - PP s dvije cijevi), jer ja nisam čuo iole dobro konstruirano pojačalo da zvuči loše kada se iz njega ne izvlači maksimum.
Neka netko pokuša izmjeriti bilo koje EL84 pojačalo deklarirano na 14W.
Do 7-8 W je sve savršeno, a poslije........
Zašto bi onda ovo bilo bitno bolje???

U krajnjoj liniji, sve ovisi o napajanju, transformatoru i razumnom načinu drajvanja.
O tome je li "bolji" concertina, long tail ili transformatorski okretač faze, fiksni ili automatski prednapon, može se razgovarati.
Sve ostalo je otprilike isto.

Ali sve se to na kraju svede u neke normalne granice ako se želi postiči HI-FI zvuk.
Kada ih malo više "potjeraš" sve to počne fercerati ili iritirati.
Tako je i s ovim pojačalima. Do neke razumne granice (opet vrlo predvidive) će svirati lijepo, a onda sačuvaj bože :)
HOHNER isto tako nije rekao na kojoj snazi su izobličenja mala.
Tada to nitko niti nije provjeravao, vjerovalo se proizvođaču a rijetko se VOLUME i odvrtao do kraja :) :)
Sjetimo se samo kako su japanci crtali propusnu krivulju (20-20000) u reklamama i specifikacijama.
Hebate, takmičili su se tko će je ljepše i što više umjetnički nacrtati.

To možemo usporediti s autima gdje proizvođač kaže da auto troši 3,5 l/100, ide 240 na sat, ima emisiju CO2 40g, ali ne kaže da to sve nije u istom trenutku i prešućuje da 3,5 l troši samo u leru a na 100kmH je to 1 l
240 kmH se ionako gotovo nitko nikada neće voziti..... :) :) .)

Ona usporedba s EL34 baš i ne stoji jer je EL34 bila konstruirana da NORMALNO radi na 700V (vidio sam pojačala i s 900V!!! - u stvari, imam jedno takvo), a el86 ima predviđenu granicu od 250V....
Isto tako je i s PL519 KOJA isto tako ima (za svoju namjenu) predviđen vrlo nizak anodni napon, ali će izdržati i puno više.
Ali ovdje se radi o puno potentnijim anodama i mehaničkim konstrukcijama.
Sve to , naravno, vrijedi za NOS cijevi jer današnja EL34 ne može podnijeti više od 400V, a i onda je uglavnom nestabilna (EH npr.)
Davorin je na kraju napisao ponešto o dobavljivosti cijevi.

EL86 i 6CW5 po datasheetovima NISU posve iste cijevi.
Iz koje se može izvući više, to tek treba istražiti.

Dobavljivost je trenutno OK, ali Davorin je naveo zamke.
Dakle, onaj koji misle s njima nešto raditi, neka se udruže i kupe bar 100 komada. Nije to puno novaca.
Problem je samo što se nikada ne zna što će se dobiti :(
Kupovina "za jedno pojačalo s rezervom za jedan retubing po najpovoljnijoj cijeni" nije posve sigurno rješenje.

U svakom slučaju, čestitke Davorinu na trudu kod otvaranja DIY-erskih očiju :)
Ništa ne bacam. Sve mi treba.......
tubeman

PostPostao/la Edison » Pet stu 08, 2013 10:36 am

Master of disaster napisao:Ova ideja sa 90w pojačalom mi se od tri sheme najviše sviđa. Koliko tih lampi bi trebalo imati radi uparivanja? Muči me također, dobavljivost tih lampi; pogotovo u budućnosti kod retubinga. :think:

MoD, ako te muci dobavljivost i retubing, ima i shema s 4 tube za 2x25W pojacalo. Nije ni to za odbacit... ;)

Ako se bas zeli pojacalo velike snage, ja bih isao na PPP s KT88. Cijev se jos uvijek proizvodi, a ima ih i NOS. Trenutno prave i KT120, a izgleda i KT150, ali mislim da je to prolazna moda.
Mojih 5 lipa.
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

PostPostao/la davorin » Pet stu 08, 2013 12:22 pm

Nisam siguran da cijelo vrijeme govorimo o istom!?
Stalno spominjem da se radi o jeftinim pojačalima s pristojnim tonskim karakteristikama!
2 para KT88 koštaju najmanje 120$ (proizvodnja SHUGUANG, s upitnom trajnosti!), svaki pouzdaniji model je puno skuplji (npr. SVETLANA košta oko 200$ minimum!), a za kvartet NOS KT88 treba izdvojiti i više od 2000$ (GEC) !
Za novce 4 najjeftinije KT88 se može kupiti najmanje 2 selektirana kompleta NOS EL86, a za kvartet NOS KT88 bi se moglo kupiti nekoliko stotina NOS EL86!
Osim usporedbe cijena, tu su i drugi problemi:
-Anodni napon od ~520-550V za KT88, naprema anodnom naponu od 380-390V za EL86 (jeftiniji elektroliti kod nižih napona koji se ne moraju serijski spajati)
-Anodna impedancija od Raa~5-6kOhma za 2xKT88, naprema impedanciji od Raa=1,6kOhma za 6xEL86 (puno kompliciraniji i skuplji izlazni trafo za 2xKT88 od onoga za 6xEL86)
-Potreban pobudni napon od Ug~50-55Veff za KT88, naprema Ug~17-18Veff za EL86, što traži više stupnjeva naponskog pojačanja i upotrebu više elektronki u kojima se multipliciraju izobličenja (minimum 3 dvostruke triode za okretač i pogonske stupnjeve za KT88)
-Unutrašnji otpor KT88 (u zadanom pojačalu) je oko Ri~16kOhma, a unutrašnji otpor 3 paralelno spojene EL86 (također u zadanim uvjetima) ima oko Ri~7kOhma (pa je damping faktor uz primjenu jednake negativne povratne veze dvostruko povoljniji kod 3 paralelne EL86, što znači i dvostruko manje istitravanje zvučnika!)
-Trajnost i pouzdanost elektronki KT88 današnje proizvodnje je svedena na 1500-2000 radnih sati ukoliko kupac ima sreće (čast izuzecima, ali pouzdane i dugovječnije varijante novije proizvodnje su izuzetno skupe!) da ne ispadne iz pogona prije no što oslabi emisija (a kad oslabi, naglo padne na 30-40% !?), a NOS EL86 će gotovo bez iznimke odraditi više od 4000 radnih sati bez slabljenja emisije ( a i kad oslabi, još će odraditi 4000-5000 radnih sati prije pada ispod granice od 50% !) !
Govorim iz vlastitog iskustva konstruiranja pojačala i eksperimenata s elektronkama dužih od 40 godina, a i servisiranja izuzetno velikog broja tvornički napravljenih pojačala, ali vjerujem da u svojim stavovima i nisam usamljen.
Neusporedivo je jeftinije i jednostavnije napraviti pojačalo od 2x90W sa 12xEL86 od onoga jednake snage sa 4xKT88 !
Vjerojatno će mjerne karakteristike pojačala sa elektronkama KT88 biti bolje od onih sa elektronkama EL86, ali će i ukupna cijena gradnje biti 2-3 puta veća!
davorin

PostPostao/la tubeman » Pet stu 08, 2013 12:33 pm

Ja sam shvatio da želimo napraviti DOBRO pojačalo a ne samo jeftino i pristojno.
Očito da ja u ovom postu zbunjujem i remetim, pa ću se bez ikakvih strasti i ljutnje povući iz diskusije :) :)

Sorry for disturbing :) :)
Ništa ne bacam. Sve mi treba.......
tubeman

PostPostao/la audio kutak » Pet stu 08, 2013 12:41 pm

vidim da nam predstoji mala grupna kupnja.... da se skupimo i naručimo paket elektronki.... makar da se imaju, cijena
će im sigurno ići nagore (sad smo hrčci ko LesFaul :mrgreen: )

ako tko ima za preporućiti kojeg prodavača ili neki link za nabavu, neka ga ustupi...
We Are DIY-erz...
audio kutak

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Cijevna tehnika