Moj slučaj s zakašnjenjem nije baš potpuno sretno završio:
-kupio sam od jednog Australca za ~500 $ par novih (NOS-NIB) elektronki TB4/1250 (Philips; s izmjerenim radnim podacima i tvorničkim knjižicama)
-nakon 44 dana sam otvorio slučaj i obavjestio prodavača da mi elektronke svakako trebaju(pogrešan korak!) te da ih pronađe s potražnom službom
-dopisivali smo se oko 30 dana bez rezultata gdje su nestale elektronke, pa je e-bay sam zaključio slučaj i vratio mi novce
-odustao sam od projekta s TB4/1250 i počeo kupovati drugi tip elektronki
-nakon 3 mjeseca su mi pristigle elektronke TB4/1250 na koje sam platio carinu i PDV u vrijednosti od ~140$ (u kunama) , a par dana nakon toga i tužba od prodavača da sam zadržao i elektronke i novce
-platio sam ponovo elektronke, iako mi više nisu trebale, uz dodatnih ~50$ za 2xtransfer novca (provizija Pay-Pal-u; zbog višestruke konverzije valuta sam izgubio i dodatnih ~20$ !)
Na paketu s elektronkama je bila moja točna adresa, ali je na mjestu STATE (država) pisalo YUGOSLAVIA,CROATIA!
Dakle, paket je greškom prodavača otišao u drugu državu, gdje su čekali da istekne njihov zakonski potražni rok od 3 mjeseca, te ga nakon toga proslijedili u Hrvatsku. Prodavač je mudro uočio vlastitu grešku pri adresiranju (imao je listić potvrde!), te nije preko potražne službe tražio povrat paketa jer bi morao platiti ležarinu od 3 mjeseca i transportne troškove iz Srbije u Australiju s osiguranjem.
Kad sam odmotao cijelu trakavicu, tužio sam ga e-bay -u uz precizan opis kompletnih događaja, ali nisam dobio nikakav povrat dodatnih troškova niti obeštećenje zbog predugog čekanja, iako je prodavač izbačen s e-bay -a.
Nakon toga u slučajevima kad u roku od 45 dana ne dobijem robu, kroz kontakt s prodavateljem kažem da mi ta roba više niti ne treba i tražim bezuvjetni povrat kompletnog novca.
Ukoliko roba stigne nakon povrata novca, kontaktiram prodavača i predložim mu da vratim robu natrag nakon što na moj račun uplati kompletnu cijenu povratnih poštanskih troškova s troškovima pakiranja (i eventualne troškove carine i PDV-a ukoliko ih bude, a dokumentaciju o tome spakujem skupa s robom koju vraćam).
Samo jedan prodavač je prihvatio takve uvjete (valjda me je testirao!), a troškovi povrata su ga koštali više od cijene robe.
Nekoliko prodavača je procijenilo da im se ne isplati cijela operacija povratka, a jedan me tužio e-bay -u. E-bay je presudio u moju korist, a prodavaču su predložili da ubuduće koristi brže poštanske servise.
Ipak, na kraju sam ja izgubio: potrošio sam više od 700$ za elektronke koje mi ne trebaju i ne znam kome ih mogu prodati!

). Pametan ja, nakon 45 dana otvorim dispute,