Šta se radi...a ima veze sa....

Re: Šta se radi...a ima veze sa....

PostPostao/la Khadgar2007 » Sub pro 21, 2013 1:10 am

Da sada kada si rekao,da moglo je i sa sklopkom sa sva para kontakata,no to mi nije palo na pamet jer je on krenuo sa nekom šemom sa diodom koja je spojena drito na 220V i ča znam i koja ne radi.Onda sam vidio šemu soft starta iz Elektora na forumu i upalila mi se lampica,i tamo se pali recimo jače trošilo(pojačalo) preko releja koji ima ispravljeno napajanje i recimo to tako da je odvojeno od 220V mreže, znači 3x takav "soft start" i problem riješen. Druga stvar vezano za potrošnju svega toga,prijatelj mi je rekao da to ne troši puno pa sam onda išao na PCB.

Prekidač/sklopka...a zašto onda kada odem u trgovinu svugdje piše prekidač a ne sklopka? Govorim naravno o kip,vaga, i ostalim tipovima prekidača/sklopki koje koristimo na svakom ćošku našeg doma.
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la joe dalton » Sub pro 21, 2013 1:16 am

Khadgar2007 napisao:Da sada kada si rekao,da moglo je i sa sklopkom sa sva para kontakata,no to mi nije palo na pamet jer je on krenuo sa nekom šemom sa diodom koja je spojena drito na 220V i ča znam i koja ne radi.Onda sam vidio šemu soft starta iz Elektora na forumu i upalila mi se lampica,i tamo se pali recimo jače trošilo(pojačalo) preko releja koji ima ispravljeno napajanje i recimo to tako da je odvojeno od 220V mreže, znači 3x takav "soft start" i problem riješen. Druga stvar vezano za potrošnju svega toga,prijatelj mi je rekao da to ne troši puno pa sam onda išao na PCB.

Potrošnja nema veze s tim. Radi se o uklopu i isklopu elektromotora. Relej jednostavno nije napravljen za to.
Daj podatke pumpe i datasheet releja.

Khadgar2007 napisao:Prekidač/sklopka...a zašto onda kada odem u trgovinu svugdje piše prekidač a ne sklopka? Govorim naravno o kip,vaga, i ostalim tipovima prekidača/sklopki koje koristimo na svakom ćošku našeg doma.

Zato što to pišu trgovci koji ne znaju.
joe dalton

PostPostao/la Khadgar2007 » Sub pro 21, 2013 2:02 am

Relej je ovaj http://www.chipoteka.hr/artikl/14728/re ... nder-f4052 a za pumpu nemam pojma. Prijatelj mi je samo rekao da ima ventile i pumpu,da je sve to već u "zidu" i jedino ča viri su žice za to spojiti i to da ne vuče previše struje(barem ne ventili),trebao sam skoro sa klještima izvlačiti informacije. Uglavnom prošlo je nekih dva tjedna od kada je pokupio PCB.
Khadgar2007

PostPostao/la micro » Sub pro 21, 2013 9:00 am

Pumpe za centralno grijanje(grunfos) a i ovu sto imam na plinskom bojleru snaga zavisi od polozaja sklopke ,ima 3 polozaja , koji diktira ujedno i brzinu protoka vode, vecinom od 30 do 60W na max snagi pumpe odnosnu protoku iste.
Konkretno pumpa grunfos je radila preko 20 godina u sistemu koji ima oko 300 lipovica alu rebara , nikad svi nisu ukljuceni radila bi i dan danas da se drzalo uputa proizvodjaca i kod prvog starta pumpe u sezoni skida se onaj mali metalni poklopac, plosnatim odvijacem i rotor pumpe se malo zarotira isto plosnatim odvijacem ,jer je u vodi i lezajevi znaju da zalijepe, kako to nikad nije radjeno predzadnju zimu onaj ko je ukljucio prvi put pumu poslije pauze nije oslusnuo da rotor stoji i poslije odredjenog vremena je motor izgorio. Inace u motoru same pumpe je stalno voda.
micro

PostPostao/la joe dalton » Sub pro 21, 2013 11:20 pm

Khadgar2007 napisao:Relej je ovaj http://www.chipoteka.hr/artikl/14728/re ... nder-f4052" target="_blank a za pumpu nemam pojma. Prijatelj mi je samo rekao da ima ventile i pumpu,da je sve to već u "zidu" i jedino ča viri su žice za to spojiti i to da ne vuče previše struje(barem ne ventili),trebao sam skoro sa klještima izvlačiti informacije. Uglavnom prošlo je nekih dva tjedna od kada je pokupio PCB.

Kontakti releja su deklarirani 2000VA (8,7A) na 230V za AC-1 (ohmski, neinduktivni teret) i 400VA (1,7A) za AC-15 (špule releja ili sklopnika). Za AC-3 (asinkroni elektromotori) uopće nije deklariran. Za pretpostaviti je da bi mogao preživiti i takva opterećenja do možda max. 0,5A. A možda niti toliko. Provjeri struju motora pumpe.
joe dalton

PostPostao/la Khadgar2007 » Sub pro 21, 2013 11:20 pm

Napokon se radni stol malo rasčistio i počelo se dovršavati par stvarčica za privatnu upotrebu,a ne samo za zgrtanje love(nešto me ide u zadnje vrijeme :lol: ).
Znači radi se o generatoru funkcija sa xr2206 i test pojačalu sa TDA2030, koje mi je Davorin preporučio da napravim za testiranje novonastalih uređaja ili onih na popravku. Pojačalo bi trebalo ići od 5Hz-50kHz. E sada mi je palo na ideju da zbuksam oba uređaja zajedno. Pa evo slike

Donja lijeva strana je predviđena za generator funkcija i njegov ispravljač. Ispred generatora su posloženi dijelići koji idu na prednju ploču: BNC,potovi za regulaciju amplitude i frekvencije te selektor frekventnog opsega(njega glumi Nikov pot,jer mi se nije dalo kopati po ladici za preklopnik koji je iste veličine). Ispravljač za generator fukcija je uzet isti koji sam radio za MC pretpojačalo,znači Krellova šema množitelja kapaciteta.
Desno je pojačalo, ispravljač za pojačalo sam mislio staviti u sredino gore odmah pored trafoa,kakav ispravljač za sada ne znam, možda bi išao na nešto malo kvalitetnije od standardnog grec/filterski elkosi ako je potrebno. Ako će trebati nešto oklopiti imam par kila trafo limova koje mi je Pamook dao na Žarula festu(vrijeme je da se stave u upotrebu).
layout.jpg

Veličina kutije bi bila 20x30cm i visina 6cm,da li pametniji od mene misle da se tako nešto može kvalitetno natrpati u takvu kutiju ili da idem na veću? Na dvije odvojene ne bi htio(osim ako baš ne moram) jer želim neke takve stvarčice imati u kompaktnim kutijama. Kao ča mislim staviti ESR i L/C metar u jednu da mi je sve na okupu.

Za kraj traži se neki trafo, po mogućnosti toroid koji ima sekundar oko 2x12V maksimalno,u razmjenu dam ovaj koji je na slici. Ovaj na slici je 2x18V što mi je previše za ispravljač za pojačalo jer TDA2030 ide do +/-18V maksimalno. Naravno mogao bi napraviti stabilizirano napajanje za njega i po prilici znam kakvo ali trebam vidjeti da li bi mogao di zgurati hladnjake za tranzistor koji bi trebao srušiti napon za barem 10V.
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Khadgar2007

PostPostao/la Khadgar2007 » Ned pro 22, 2013 12:38 pm

Neki prijedlog,pokuda,mani se toga i sl.? :lol:
Khadgar2007

PostPostao/la audio kutak » Ned pro 22, 2013 1:58 pm

mani se toga ! :lol: :lol:
We Are DIY-erz...
audio kutak

PostPostao/la davorin » Ned pro 22, 2013 2:30 pm

Khadgar2007 napisao:Neki prijedlog,pokuda,mani se toga i sl.? :lol:

Možda bude primjedbi i komentara kad se sve smjesti u kutiju (ili prije toga, kad se vidi razmještaj komponenti).
Važniji je "zgodan" razmještaj priključaka, dugmadi za manipulaciju, dodatnih instrumenata, preklopnika, prekidača itd., od samog izgleda pločica, hladnjaka i trafa.
davorin

PostPostao/la Khadgar2007 » Ned pro 22, 2013 3:41 pm

Davorine, to i je planirani raspored,preklopnici,potovi nisu položeni tamo radi toga ča nisam imao kuda sa njima već će na tom mjestu biti na prednjoj ploči. A4 papir predstavlja lim na koji ću to montirati(20x30cm). Za konektore koji će ići na pojačalo već znam di ću ih pošarafiti,ali budući da će biti skroz na desnoj strani teško da će biti smetnje od trafoa.
Khadgar2007

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Brbljaonica