Teško je tu donositi procjene.
U svakom slučaju zgodan izvor podataka.
Takvi su u stvari i vrlo vrijedni, mada često osobna svjedočenja nisu previše precizna.
Pogotovo kada se treba prisjetiti stvari od prije 50-60 godina.
Onda se obično (i razumljivo) preuveličava vlastiti doprinos, i doprinos svoje zajednice.
Imam i ja takvih podataka iz razgovora s ljudima (inženjerima) koji su radili u RIZ-u i njihovim servisima još od pedesetih, ali njihove informacije znaju biti dosta drugačije od onih iz službenih dokumenata.
Na sreću, za "ozbiljne" proizvođače se sačuvalo ponešto materijala, a za ovakve entuzijstičke manufakture ne baš previše.
Kamo onda u kontekstu informacija s linka smjestiti ETR (ERT) koji je po nastanku stariji i bez sumnje je postojao?
Njihov logo se inače koči na gotovo svim aparatima s brandom ERMA.
Dapače, i ja sam do prije nekog vremena (temeljem podataka sa stražnjih kartona) mislio da je ERMA naziv proizvođača, a ETR model

Boljih informacija nije imala niti nešto šira zajednica koja se bavi sa starim radijima.
Ponavljam, ovaj link mi je svakako vrlo zanimljiv, ali nekako više naginjem nekakvim "ozbiljnijim" izvorima.
To mi je nekako i u opisu posla jer sam s vremenom naučio, uz posao kojim se bavim, ne nalijetati na "prvu loptu"

Ovo je isto dobra informacija za ISKRU.
Definitivno se ne radi o ISKRI koja je nastala 1961 i kojoj je sjedište definirano u Kranju, već vjerojatno opet o nekoj ispostavi ili preteči ili kooperantu firme TELEKOMUNIKACIJE, a za nju se točno zna tko su joj mama i tata

Zna se da je prije WWII radio bio vrlo široko raširen i proizvodio se na ovim prostorima.
Istina je da je iza rata skoro sve to bilo nacionalizirano, protjerano, kanalizirano (ili što već), ali ostalo je puno entuzijasta koji su svoj nekadašnji biznis ili zanimaciju sačuvali u duši, i tako su nastajale svakakve "proizvodnje".
Nakon prvih "udara" , početkom pedesetih restrikcije po tom pitanju nisu bile tako strogo pa su samozatajno nicali i takvi obrti.
Naravno, nije bilo baš niti moguće raditi što tko poželi

Svi ti aparati koji su u tekstu (ISKRA) nabrojani su definitivno TELEKOMUNIKACIJE (imam ih gotovo sve, od kRASA do zadnjeg Triglava ili Vesne 61).
Kasnije su se nastavili proizvoditi pod brandom ISKRA.
Ima li ta Iskra kakve veze s onom iz linka, ne bih špekulirao

U tekstu navedena Iskra je možda neka ispostava ili pogon gdje se dio tih aparata proizvodio.
Isto tako, možemo se zapitati o statusu RAFIMUSA koji je proizvodio iste te Savice u Murskoj Soboti (isto imam poneki).
itd...itd...
U svakom slučaju svaka informacija je dobrodočla, dapače dragocjena.
Pa ako imaš bilo što drugo, samo daj

Ništa ne bacam. Sve mi treba.......