ETR ERMA RS1

Re: ETR ERMA RS1

PostPostao/la tubeman » Uto lip 03, 2014 9:45 pm

Pri kraju smoove priče.

Uspio sam pronaći sve originalne gumbe :)
Trebalo je prilagoditi šarafe kako ne bi virili, jer bi moglo doći do tresavice ako faza dođe na šasiju.
Šansa za to je 50:50, mada bi Marfi rekao da bi vjerojatnost mogla biti i puno veća .) :)
Za svaki slučaj sam rupe na šarafima zapunio s izolacijskom masom iste boje.

Naravno da sam trafo morao opet dislocirati na jedan šaraf jer mi je zvučnik pomrsio račune pa nije stalo onako kako sam zamislio :(
Sve sam dobro učvrstio i ne bi trebalo biti nikakvih problema, čak ni u punoj eksploataciji do koje sigurno neće doći.

Slijedi par slika. "Prave" slike ću napraviti sutra s normalnim svjetlom jer s blicom sve to previše blješti.
Trenutno se sluša radio Rumania internacional.
Davorina , na žalost, više ne mogu slušati :(
Zanimljivo je što ovako jednostavan aparat vrlo dobro "čuje".

Slika
Slika
Slika
Slika
Ništa ne bacam. Sve mi treba.......
tubeman

PostPostao/la baginana » Pet lis 31, 2014 10:38 pm

Samo da ispravim godište ovog radia.
Tvornicu Erma (Elektro-radio-mehanika) su ustanovili u martu godine 1955 u Šmarjah kod Kopra.Tvornica je bila blizu tvornice radijskih aparata Iskra Sežana.
V Ermi su pravili prijemnike: Piran RS2, Šmarje USA, Izola RS1, Portorož RS3, Izola RS7, Piran 58RS8 i Koper S5A. Prema licenci madžarskog Oriona su pravili čak i baterijski prenosni prijemnik.
baginana

PostPostao/la tubeman » Pet lis 31, 2014 11:56 pm

Hm, govorimo li o istoj tvornici (ETR - Elektro Radio Tovarna ili ERMA - Elektro Radio MEhanika) ???
Što je tu kokoš a što jaje :) :) :)
O "tvornici" ETR kao takvoj imam nekakve podatke ali o ERMI nemam.
Moguće je da je "ERMA" isprva bio tek brand ETR-a ???
Ako imaš štogod konkretnije rado bih saznao.

Najvjerojatnije je ovaj primjerak originalni ORION jer su godine na ključnim dijelovima iz 1951 (zato sam je i naveo), a ono što je bilo originalno je proizveo Philips.
To i nije ništa čudno jer je praktički SVA proizvodnja na ovim područjima debelo do sredine pedesetih godina bila isključivo temeljena na sklapanju uvoznih šasija u domaće kutije sa "domaćim" skalama.
Ono što se nije uvozilo gotovo, sklapalo se po licenci jer u to vrijeme ovdje nije postojala proizvodnja (pogotovo ključnih) komponenti.

Imam još par ETR aparata koji će isto doći na red ali je teško oćekivati da ću prikupiti sve ove što si nabrojao :(
Ali to i nije cilj.

Najbolji primjer za ovo što sam napisao su "slavni" Kosmaji kojih imam dvanaest, među kojima nema dva ista (i to po šasijama, da ne govorim o kutijama :) :) ).
Znam za još najmanje 5-6 drugačijih, koje nemam, a samo nebo zna koliko ih stvarno ima, a proizvodili su se tek par godina :) :)
tubeman

PostPostao/la tubeman » Sub stu 01, 2014 12:03 am

Da, i ako baš želimo biti precizni tvornica nije mogla biti blizu "ISKRE".
Iskra je osnovana tek 1961 :) :)
Tada se to zvalo TELEKOMUNIKACIJE :) :)
Mislim da su i oni nastali kao frakcija IEV iz Ljubljane.
tubeman

PostPostao/la baginana » Pon stu 03, 2014 3:34 pm

Evo šaljem ti link i sam proceni
http://www.rtvslo.si/radiokoper/zgodba/11935
Pozdrav Marko
baginana

PostPostao/la tubeman » Pon stu 03, 2014 5:21 pm

Teško je tu donositi procjene.
U svakom slučaju zgodan izvor podataka.
Takvi su u stvari i vrlo vrijedni, mada često osobna svjedočenja nisu previše precizna.
Pogotovo kada se treba prisjetiti stvari od prije 50-60 godina.
Onda se obično (i razumljivo) preuveličava vlastiti doprinos, i doprinos svoje zajednice.
Imam i ja takvih podataka iz razgovora s ljudima (inženjerima) koji su radili u RIZ-u i njihovim servisima još od pedesetih, ali njihove informacije znaju biti dosta drugačije od onih iz službenih dokumenata.
Na sreću, za "ozbiljne" proizvođače se sačuvalo ponešto materijala, a za ovakve entuzijstičke manufakture ne baš previše.

Kamo onda u kontekstu informacija s linka smjestiti ETR (ERT) koji je po nastanku stariji i bez sumnje je postojao?
Njihov logo se inače koči na gotovo svim aparatima s brandom ERMA.
Dapače, i ja sam do prije nekog vremena (temeljem podataka sa stražnjih kartona) mislio da je ERMA naziv proizvođača, a ETR model :) :)
Boljih informacija nije imala niti nešto šira zajednica koja se bavi sa starim radijima.
Ponavljam, ovaj link mi je svakako vrlo zanimljiv, ali nekako više naginjem nekakvim "ozbiljnijim" izvorima.
To mi je nekako i u opisu posla jer sam s vremenom naučio, uz posao kojim se bavim, ne nalijetati na "prvu loptu" :)

Ovo je isto dobra informacija za ISKRU.
Definitivno se ne radi o ISKRI koja je nastala 1961 i kojoj je sjedište definirano u Kranju, već vjerojatno opet o nekoj ispostavi ili preteči ili kooperantu firme TELEKOMUNIKACIJE, a za nju se točno zna tko su joj mama i tata :)
Zna se da je prije WWII radio bio vrlo široko raširen i proizvodio se na ovim prostorima.
Istina je da je iza rata skoro sve to bilo nacionalizirano, protjerano, kanalizirano (ili što već), ali ostalo je puno entuzijasta koji su svoj nekadašnji biznis ili zanimaciju sačuvali u duši, i tako su nastajale svakakve "proizvodnje".
Nakon prvih "udara" , početkom pedesetih restrikcije po tom pitanju nisu bile tako strogo pa su samozatajno nicali i takvi obrti.
Naravno, nije bilo baš niti moguće raditi što tko poželi :)

Svi ti aparati koji su u tekstu (ISKRA) nabrojani su definitivno TELEKOMUNIKACIJE (imam ih gotovo sve, od kRASA do zadnjeg Triglava ili Vesne 61).
Kasnije su se nastavili proizvoditi pod brandom ISKRA.
Ima li ta Iskra kakve veze s onom iz linka, ne bih špekulirao :)
U tekstu navedena Iskra je možda neka ispostava ili pogon gdje se dio tih aparata proizvodio.
Isto tako, možemo se zapitati o statusu RAFIMUSA koji je proizvodio iste te Savice u Murskoj Soboti (isto imam poneki).
itd...itd...

U svakom slučaju svaka informacija je dobrodočla, dapače dragocjena.
Pa ako imaš bilo što drugo, samo daj :) :)
tubeman

PostPostao/la baginana » Pon stu 03, 2014 8:07 pm

Malo istorije tvornice ISKRE:
godine 1945 su promenili ime tvornice LGW (Luft-fahrtgeraetewerk) u ime "Strojna tovarna Kranj".Napravili su prvi "fabrikacijski plan" za godinu 1945.
8.3.1946 su preimenovali tvornicu "Strojne tovarne Kranj" u "Iskra-tovarna za elektrotehniko in fino mehaniko Kranj".
Godine 1951 Iskra ustanovi "Podjetje za elektroniko in avtomatiko, Ljubljana-Pržan (Telekomunikacije Pržan).

Ove stvari sam pronašao u Kroniki Iskre 1946-1986 (zvanična publikacija ISKRE)
baginana

PostPostao/la baginana » Pon stu 03, 2014 8:13 pm

A za TELEKOMINIKACIJE stavljam njihov bilten koji je izašao prilikom njihovog 10 godina rada (dokumentaciju je skenirao g. Jože iz Ljubljane - s57bic)
baginana

PostPostao/la baginana » Pon stu 03, 2014 8:17 pm

Na žalost je brošura prevelika (10M u PDF) a dozvoljeno je maks. 2M
baginana

PostPostao/la zika » Pon stu 03, 2014 8:23 pm

baginana napisao:Na žalost je brošura prevelika (10M u PDF) a dozvoljeno je maks. 2M
Upotrebite neki service kao dropbox, dodaj i slično. Ovde ostavite samo URL ka tom file-u na tom skladištu.
zika

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Refresh starih uređaja