Šta se radi...a nema blage veze sa....

Re: Šta se radi...a nema blage veze sa....

PostPostao/la Khadgar2007 » Sub lip 14, 2014 3:58 pm

jedna riječ : samokontrola.
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la pamook » Sub lip 14, 2014 5:27 pm

dve reči - zvezda, zvezda! :lol: :lol:

da ne bi... ni kontrola, ni samokontrola...eventualno žena ali i ona vec vise nema zivaca :mrgreen:
---- Samoukices fumo iuvat ----
pamook

PostPostao/la tubeman » Pet lip 20, 2014 3:30 pm

Nije da baš nema blage veze, ali da ne gadim temu.

Dežuram sam u firmi pa sam odlučio konačno iskutijati još jedno računalo koje će se koristiti u multimedijalne svrhe.
Ne baš zvuk, već za obradu slike, eKnige, automatizirane postupke konverzija i finiširanja slika za internet i arhivu.

Za to je "must be" 64 bitni OS, puno memorije i diskovnog prostora te solidna brzina.
Koliko god nisam procesorski fan, ovdje je to vrlo poželjno budući se radi o obradi vrlo velikih slika (cca 100-300 Mb po komadu), i tako veći broj u seriji.
Zato sam predvidio ploču i procesor koje sam inicijalno namijenio za sviralicu, ali sviralica će malo pričekati jer ionako još radim potrebni softver.

Ploča je ASROCK FM2A88X EXTREME +4 a procesor AMD A10 5800K (4,2 GHz) multicore.
Zašto baš ta kombinacija? NE sjećam se jer sam to uzeo prije par mjeseci.
Nemam nikakvih preferencija prema AMD-u tako da je vjerojatno bila dobra cijena :) :)
Inače, ploča ima puno zgodnih stvari među kojima je i mogućnost istovremenog korištenja tri monitora, daljinskog priključivanja, long life elektrolite 6 USB2 i 6 USB3 priključka, standardni, DVI i HDMI priključak, 8 SATA i 1 Esata priključak i sl.
Ima i dosta dobru zvučnu karicu sa S/PDIF i stereo izlazom s NE5532 čipom, Ali to neće biti od neke koristi :) :)

Dakle, nije neka egzotika ali niti bijeda :)

Zgodno je to što je ASROCK izbacio i mini (ITX) pandan te iste ploče koja ima tek nešto manje priključaka i "samo" dva memorijska slota.
Postoji verzija s ATOM procesorim, ili se može odabrati verzija s AMD ili Intel procesorom ako se procijeni da bi double core Atom bio preslab.
Naravno, sva ostala pomoćna procesorija je na ploči.
Sa stražnje strane izgleda upravo kao i ova (na trećoj slici) i cijela je toliko široka i duboka kao pločica s priključcima.

Memorije sam nakrcao dovoljno (32 GB), sistemski disk je SEAGATE Constelation 1 TB, a unutra idu još (za prvu silu) 3 komada crvenih WDA po 3 TB.
Ispravljač je (za sada) Corsair VS450.
Jači ne treba, a dobra mu je strana što je vrlo tih i učinkovitost mu je iznad 80%.
Sve skupa je upakirano u Zalmanovo Z12 kučište koje je relativno jeftino a pruža veliki komfor i maksimalno hlađenje sa svoja dva velika i tiha ventilatora.
Montiranje diskova u ovu kutiju je dosta zanimljivo.
Za 5,25" su predviđena 4 mjesta, a za 3,5" pet što je sasvim dosta.
3.5" diskovi se ugraćuju na zanimljiv način: s gumenim podloškama-nosačima koje služe za ublažavanje vibracija.
Koliko će to biti učinkovito, vidjeti ćemo.

To mi se sve čino dosta zgodno jer se to računalo (kao niti ostala te namjene) praktički nikada ne gase jer se stalno nešto "vrti" na njima.
USB slotovi su na sve strane (otraga, naprijed, gore :) što je često vrlo zgodno.
Sve komponente su jako green orjentirane.

Upravo ide instalacija WIN 8.1 PRO, cijeli ADOBE paket, ABBY Fine reader itd.
Sve u svemu, solidan novi igrač u ekipi :)

Slika
Slika
Slika
Ništa ne bacam. Sve mi treba.......
tubeman

PostPostao/la tom_hifi » Pet lip 20, 2014 3:35 pm

Jest, solidan igrač :) Jedina primjedba na sistemski HDD. Ja bih tu, bez razmišljanja, upiknuo SSD. Sličnu konfiguraciju imam doma s malo boljim napajanjem, SSD OCZ Vertex 4 i tri ili četiri HDD-a sa strane za podatke. Win 8.1 Pro gore i radi vrhunski brzo. :)
tom_hifi

PostPostao/la Khadgar2007 » Pet lip 20, 2014 3:45 pm

Tubemane, baš si me zaintrigirao sa ovim kompom ali čisto sa one kompjuteraške strane jer bi u sljedećih godinu dana stvarno morao kupiti novi picek jer stari mi je već na izdisaju(zapravo nisam bio zadovoljan sa njime ni kada je bio nov...). A kako sam napustio IT vode "odavno" i više ne kupujem BUG ili čitam po forumima tako mi svaka preporuka za neku PC komponentu dobro dođe. Baš me zanima kako će sve to zajedno raditi jer mi je cijenovno matična veoma privlačna(cijena u Protisu 550kn).
Zadnja izmjena: Khadgar2007; Pet lip 20, 2014 3:54 pm; ukupno mijenjano 1 put/a.
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la zika » Pet lip 20, 2014 3:52 pm

Uh, ovde se ima šta pogledati.
Na moju žalost, sasvim sam zahrđao oko toga šta je sada sve od HW-a na raspolaganju. A sledi mi zamena radne stanice...
Monitor i sve je zamenjeno ostaje srce... A mora biti i Ubuntu-out-of-the-box... ;) Dobro, znam zakrpiti i pokoji driver pa me to spašava...
Ono što mi je prvo uhvatilo pogled i što me je odsetilo na nekoliko leđa-beaking trenutaka je CMS-clear-button... Priceless...
Već sam nekoliko puta hteo izvesti to sa pin-ova na mali push-button kad ono evo ga baš kao po mojoj želji...
Uživajte... Productive dežurstvo, mora se priznati...
Zadnja izmjena: zika; Pet lip 20, 2014 4:11 pm; ukupno mijenjano 1 put/a.
zika

PostPostao/la s@ki » Pet lip 20, 2014 4:04 pm

e moj khadgare, od sveg navedenog on veli "super mi je jer je ploča cijenovno privlačna"...drugo ti ne treba ? :)
i šut u dupe je korak prema naprijed
s@ki

PostPostao/la tubeman » Pet lip 20, 2014 4:19 pm

Tom.
SSD neće u ovu špilju još duugo.
Nije to primjereno za profesionalnu uporabu.
Ovdje se po sistemskim diskovima toliko toga kuha da bi ssd za čas izgubio pola bajtova :)
Isprobao sam dosta toga, i nisam baš sretan.
Možda je dobro za vikendaše i šmekere, ali za ovo sigurno nije.
Osim toga, kapacitet im je premali za ono što trebam.
Softveri znaju napraviti TEMP ove od par desetaka gigabajta, a tu je jako puno pisanja.
Tu SSD i nisu baš previše jaki.
Najveći problem kod multimedije je RAM i disk keš (VM).
Zato sam stavio puno RAMa pa će potreba za VM biti minimalna.
A to, hoće li se OS učitati za 35 ili 39 sekundi me uopće ne muči.
Zato sam i stavio dosta brzi serverski disk (10.000 RPM).
Doći će još jedan na koji će se preusmjeravati VM pa svi eventualni problemi otpadaju.

Imam skener bez hard diskova, ali opet nema SSD već Flash Card (kakva se koristi u fotićima gdje se traži velika brzina zapisa.
Ali i tu se koristi samo za butanje, a sve ostalo se događa isključivo u RAM-u.
Kada sam pitao zašto ne SSD, odgovor je bio otprilike ovaj moj odozgo - nije dovoljno pouzdano i ne mogu si dozvoliti intervencije svako malo po cijelom svijetu na stotinama skenera.
Ovo radi savršeno već četiri godine, a sve dopune softvera i promjene mogu napraviti sam.
Ako slučajno rikne, za dva dana dobijem iz Francuske novu karticu koju samo treba upiknuti u slot.
OS je MS XP industrial embedded.
Takvog ću (samo verziju 8) koristiti u svojoj sviralici.

Praksa je pokazala da od varijante s HD-ima mogu očekivati prilično pouzdanih 4-5 godina korištenja, a onda i onako ide ili u pretumbavanje, na "lakše poslove" ili u rashod.
tubeman

PostPostao/la tom_hifi » Pet lip 20, 2014 4:33 pm

Tako znači :) S te strane bih se složio s tobom. Ima SSD prednosti i mana, no, za potpunu profesionalu (nisam odmah skontao da će se rabiti u tu svrhu), nema što SSD raditi unutra. :D

Davno sam u servere ugrađivao Seagate 15.000 okretaja diskove, no, ne sjećam se previše pojedinosti oko istih. Mislim da je bio u pitanju RAID 6. Trenutno većinom slažem jednostavnija računala/servere. Laptope neću ni brojiti, ni mobitele :D
tom_hifi

PostPostao/la tubeman » Pet lip 20, 2014 4:52 pm

Pogotovo je problem kada SSD rikne, a "sistemski je disk" i na njemu imaš softvera za par deset tisuća kuna. I tako par puta godišnje :) :)

15.000 okretaja imaja gotovo isključivo SCSI (danas SAS) diskovi.
Oni imaju sasvim drugačiju konstrukciju i za dobrih 20-30% su teži od standardnih diskova istog kapaciteta.
Cjenovno su 6-10 (pa i više) puta skuplji od "običnih" istog kapaciteta.
Naravno, tu treba dodatno uračunati i posebne kontrolere :)
SCSI polako ispada iz igre (diskova praktički više nema za nabaviti) pa se tako gomilaju i nekada vrlo skupi i dobri kontroleri :(

Tek od nedavno se mogu nabaviti SAS diskovi veći od 500GB, ali im cijena neproporcionalno raste.
Ja ih imam ugrađenih od 32-320 GB petnaestak komada (+ neidentificirani broj "običnih" sereverskih diskova) po serverima, uglavnom na internetu.
Tamo koristim Intelove servere s PO DVA četverojezgrena XEONA (3-4.5 GHZ) i dosta memorije.
Za jesen se spremam nabaviti još jedan, ali malo "jači" s diskovima budući da se značajno povećava količina multimedijalnih sadržaja, a planiramo i nekakav streaming koji bi mogao biti dosta opterećen.
tubeman

PrethodniSljedeće

Vrati se na: Brbljaonica