Nije da baš nema blage veze, ali da ne gadim temu.
Dežuram sam u firmi pa sam odlučio konačno iskutijati još jedno računalo koje će se koristiti u multimedijalne svrhe.
Ne baš zvuk, već za obradu slike, eKnige, automatizirane postupke konverzija i finiširanja slika za internet i arhivu.
Za to je "must be" 64 bitni OS, puno memorije i diskovnog prostora te solidna brzina.
Koliko god nisam procesorski fan, ovdje je to vrlo poželjno budući se radi o obradi vrlo velikih slika (cca 100-300 Mb po komadu), i tako veći broj u seriji.
Zato sam predvidio ploču i procesor koje sam inicijalno namijenio za sviralicu, ali sviralica će malo pričekati jer ionako još radim potrebni softver.
Ploča je ASROCK FM2A88X EXTREME +4 a procesor AMD A10 5800K (4,2 GHz) multicore.
Zašto baš ta kombinacija? NE sjećam se jer sam to uzeo prije par mjeseci.
Nemam nikakvih preferencija prema AMD-u tako da je vjerojatno bila dobra cijena

Inače, ploča ima puno zgodnih stvari među kojima je i mogućnost istovremenog korištenja tri monitora, daljinskog priključivanja, long life elektrolite 6 USB2 i 6 USB3 priključka, standardni, DVI i HDMI priključak, 8 SATA i 1 Esata priključak i sl.
Ima i dosta dobru zvučnu karicu sa S/PDIF i stereo izlazom s NE5532 čipom, Ali to neće biti od neke koristi

Dakle, nije neka egzotika ali niti bijeda

Zgodno je to što je ASROCK izbacio i mini (ITX) pandan te iste ploče koja ima tek nešto manje priključaka i "samo" dva memorijska slota.
Postoji verzija s ATOM procesorim, ili se može odabrati verzija s AMD ili Intel procesorom ako se procijeni da bi double core Atom bio preslab.
Naravno, sva ostala pomoćna procesorija je na ploči.
Sa stražnje strane izgleda upravo kao i ova (na trećoj slici) i cijela je toliko široka i duboka kao pločica s priključcima.
Memorije sam nakrcao dovoljno (32 GB), sistemski disk je SEAGATE Constelation 1 TB, a unutra idu još (za prvu silu) 3 komada crvenih WDA po 3 TB.
Ispravljač je (za sada) Corsair VS450.
Jači ne treba, a dobra mu je strana što je vrlo tih i učinkovitost mu je iznad 80%.
Sve skupa je upakirano u Zalmanovo Z12 kučište koje je relativno jeftino a pruža veliki komfor i maksimalno hlađenje sa svoja dva velika i tiha ventilatora.
Montiranje diskova u ovu kutiju je dosta zanimljivo.
Za 5,25" su predviđena 4 mjesta, a za 3,5" pet što je sasvim dosta.
3.5" diskovi se ugraćuju na zanimljiv način: s gumenim podloškama-nosačima koje služe za ublažavanje vibracija.
Koliko će to biti učinkovito, vidjeti ćemo.
To mi se sve čino dosta zgodno jer se to računalo (kao niti ostala te namjene) praktički nikada ne gase jer se stalno nešto "vrti" na njima.
USB slotovi su na sve strane (otraga, naprijed, gore

što je često vrlo zgodno.
Sve komponente su jako green orjentirane.
Upravo ide instalacija WIN 8.1 PRO, cijeli ADOBE paket, ABBY Fine reader itd.
Sve u svemu, solidan novi igrač u ekipi

Ništa ne bacam. Sve mi treba.......