Prvo: Skinuo sam Grado MM zvucnicu i montirao Denon DL-103 MC zvucnicu. To je zvucnica iz, mislim, 1958. i jos se uvijek proizvodi. Muzikalna je i ima izlazni napon od 0,3mV. Problem je s njom sto je fizicki prilicno niska, samo 15mm. Mom Technicsu SL-1210 Mk2 najvise odgovaraju zvucnice visoke 20-21mm. Tada u punoj mjeri mogu podesavati visinu rucke, tzv. VTA (Vertical Tracing Angle). U biti rucka treba biti paralelna s plocom. S tim VTA podesavanjem odredjujemo da li ce rucka malo "ponirati" prema ploci, ili ce biti u "uzletu". To je vrlo bitno podesavanje i jako utice na tip zvuka koji zvucnica daje. Technics ima to podeasavanje rijeseno gotovo idealno, i s njime se moze cijela rucka dizati za 6mm. Kad smo u sredini podrucja imamo regulaciju +/-3mm. Podesava se na velikom prstenu oko rucke, a moguce je i za vrijeme reprodukcije "na uho" pronaci najbolji zvuk. Jedna od bolje rijesenih bitnih kontrola, i takva se rijetko vidja na drugim gramofonima.
No s DL-103 je problem sto je tijelo zvucnice nisko, i rucka s njom "ponire". Nedostaje minimalno 3mm, a optimalno oko 6mm visine. Rjesava se na dva nacina, debljim matom ili podloskom izmedju shella i zvucnice. Podlozak ne bi trebao biti pretezak da se da uravnoteziti protuutegom. Inace, DL-103 voli malo teze rucke pa ta podloska dobro dodje. No nemam takvu podlosku... Sve se mislim da posaljem Deanu nacrt za drvenu plocicu 20x22,5x5mm s dvije rupe od 2,5mm... drvo lagano a tvrdo, moze i javor...
Moj mat je 3mm debljine, a podlosku nemam, tj. jos je nisam napravio. OK, za prvu pomoc spustamo rucku na nulu. Srecom Technics je omogucio i podrucje ispod nule, negdje oko -1, ali nije obiljezeno. Spustam do kraja i rucka nije bas paralelna s plocom, ali ne ponire puno. Za probu ce biti dobro. Podesavam gaznu silu i antiskateing, i gramofon je spreman za svirku.
Drugo: Uvijek me je kopkalo moze li MC zvucnica s izlaznim naponom od 0,3mV svirati na mojoj phono samogradnji koja ima 59dB pojacanja. To bas nije dovoljno za MC zvucnice, ali nije ni malo. Probam, spajam bez MC transformatora, direktno. Ulazna impedancija phono pretpojacala je 47k, prlagodjena za MM zvucnice. Nije idealno za MC zvucnicu, ali ona moze raditi s tim. Spustam iglu na plocu i... svira, malo tiho, ali svira. Obicno mi je preamp na oko 9-10 sati. Pojacavam na 14 sati i zvuk je vise nego dovoljne glasnoce. Znaci radi, i zvuk je dobar, osjeti se da je ova Denon zvucnica bolja od moje Grado MM zvucnice. Kad nema signala, cuje se nesto malo huka kad se uho zabije u zvucnik. Nije puno, ali ipak ima huka, cuju se cijevi... Za nuzdu bi trebalo malo prilagoditi ulaz pretpojacala i moglo bi to fino raditi sa zvucnicama s oko 3mV izlaznog napona. Idealno bi bilo koristiti high output MC zvucnice.
Trece: Spajam novonapravljeno kuciste s Cinemagovim MC trafoima. Iz njega jos vire one zice iz mog proslog posta. Zice mase koje jos nisu spojene. Evo i sheme sto treba isprobati:
Dakle, treba isprobati u praksi razne nacine i kombinacije spajanja masa i utvrditi kad je shum najmanji. U biti na vijak mase iz gramofona se spajaju mase izlaznih chinceva i kuciste trafoa. Najbrze mi je ovo bilo spajati direktno zicama i preko redne stezaljke. Odmah sam utvrdio da treba spojiti mase izlaznih cincheva s vijkom za masu. Tad najvise shuma nestane. Kad se jos spoje kucista trafoa (koja nisu nigdje u elektricnom/fizickom kontaktu s kucistem koje nosi transformatore) shum se jos malo smanji, i u biti ga nema. Znaci, treba sve spojiti, a tako mi je izgledalo logicno jos dok nisam provjeravao u praksi. Mogu probati jos na kojem sistemu, a ne bi bilo lose staviti i male preklopnike pa po potrebi "oslobadjati" pojedine mase i probati u konkretnom sistemu kako je najbolje. No, posto ne radim za bilo koji sistem, nego za svoj, mozda cu sve zalemiti kako treba i zaboraviti ova podesavanja.
Nakon povezivanja masa, spustam opet iglu na plocu i pocinje glazba. Sve radi kako treba. Imam dva ulaza za primare transformatora, jedan s pojecanjem oko 34x i 38R ulaznog otpora, i drugi s 17x pojacanja i 150R otpora. Probam ulaz od 150R, jer Denon za DL-103 preporuca opterecenje od 100R. Svira bez problema. Probam i drugi, 38 ohmski ulaz. I tu svira bez problema, zvuk je nesto glasniji, ali nije bolji. Vracam se na ulaz od 150 Ohma. Opet moram pretpojacalo postaviti na 9 do 10 sati. Primjecujem da je rad s ulaznim transformatorom tisi nego kad radim bez transformatora i pojacam vise pretpojacalo. S transformatorom nema nekog shuma, nije bas kao kad je ulaz CD, ali shum nije nista veci nego kad se koristi MM zvucnica. Odlicno.
Transformatori nisu nikad radili, potpuno su novi, i trebat ce ih usvirati, To ce trajati dugo jer kroz njih teku vrlo male struje. No zvuk je u startu dobar, ne mogu se pozaliti. Sve u svemu, operacija phono pretpojacalo i MC trafoi uspjesno privedena kraju. Rezultatima sam zadovoljan, a prilicno sam zahtjevan, jer cuo sam odlicne sisteme. No nije jos sve gotovo. Treba zavrsiti kucste za ove transformatore (zatvoriti bocne dijelove), i napravi pravo kuciste za phono pretpojacalo. Bit ce i to, bar se nadam, glavno je da su svi konstrukcijski problemi rijeseni.
A sad odoh pustiti jos koju plocu...

cant beat the feeling, bas mi je drago citati zadnji post