Cjevni phono 834P

Re: Cjevni phono 834P

PostPostao/la Edison » Sri srp 09, 2014 10:51 pm

Danas kisovito, nije za more, temparatura cudna za srpanj... Vrijeme je pozabavit se malo gramofonom i phono cudesima.

Prvo: Skinuo sam Grado MM zvucnicu i montirao Denon DL-103 MC zvucnicu. To je zvucnica iz, mislim, 1958. i jos se uvijek proizvodi. Muzikalna je i ima izlazni napon od 0,3mV. Problem je s njom sto je fizicki prilicno niska, samo 15mm. Mom Technicsu SL-1210 Mk2 najvise odgovaraju zvucnice visoke 20-21mm. Tada u punoj mjeri mogu podesavati visinu rucke, tzv. VTA (Vertical Tracing Angle). U biti rucka treba biti paralelna s plocom. S tim VTA podesavanjem odredjujemo da li ce rucka malo "ponirati" prema ploci, ili ce biti u "uzletu". To je vrlo bitno podesavanje i jako utice na tip zvuka koji zvucnica daje. Technics ima to podeasavanje rijeseno gotovo idealno, i s njime se moze cijela rucka dizati za 6mm. Kad smo u sredini podrucja imamo regulaciju +/-3mm. Podesava se na velikom prstenu oko rucke, a moguce je i za vrijeme reprodukcije "na uho" pronaci najbolji zvuk. Jedna od bolje rijesenih bitnih kontrola, i takva se rijetko vidja na drugim gramofonima.

No s DL-103 je problem sto je tijelo zvucnice nisko, i rucka s njom "ponire". Nedostaje minimalno 3mm, a optimalno oko 6mm visine. Rjesava se na dva nacina, debljim matom ili podloskom izmedju shella i zvucnice. Podlozak ne bi trebao biti pretezak da se da uravnoteziti protuutegom. Inace, DL-103 voli malo teze rucke pa ta podloska dobro dodje. No nemam takvu podlosku... Sve se mislim da posaljem Deanu nacrt za drvenu plocicu 20x22,5x5mm s dvije rupe od 2,5mm... drvo lagano a tvrdo, moze i javor... ;). Isle bi takve podloske dobro i na trzistu dodataka za gramofone...

Moj mat je 3mm debljine, a podlosku nemam, tj. jos je nisam napravio. OK, za prvu pomoc spustamo rucku na nulu. Srecom Technics je omogucio i podrucje ispod nule, negdje oko -1, ali nije obiljezeno. Spustam do kraja i rucka nije bas paralelna s plocom, ali ne ponire puno. Za probu ce biti dobro. Podesavam gaznu silu i antiskateing, i gramofon je spreman za svirku.

Drugo: Uvijek me je kopkalo moze li MC zvucnica s izlaznim naponom od 0,3mV svirati na mojoj phono samogradnji koja ima 59dB pojacanja. To bas nije dovoljno za MC zvucnice, ali nije ni malo. Probam, spajam bez MC transformatora, direktno. Ulazna impedancija phono pretpojacala je 47k, prlagodjena za MM zvucnice. Nije idealno za MC zvucnicu, ali ona moze raditi s tim. Spustam iglu na plocu i... svira, malo tiho, ali svira. Obicno mi je preamp na oko 9-10 sati. Pojacavam na 14 sati i zvuk je vise nego dovoljne glasnoce. Znaci radi, i zvuk je dobar, osjeti se da je ova Denon zvucnica bolja od moje Grado MM zvucnice. Kad nema signala, cuje se nesto malo huka kad se uho zabije u zvucnik. Nije puno, ali ipak ima huka, cuju se cijevi... Za nuzdu bi trebalo malo prilagoditi ulaz pretpojacala i moglo bi to fino raditi sa zvucnicama s oko 3mV izlaznog napona. Idealno bi bilo koristiti high output MC zvucnice.

Trece: Spajam novonapravljeno kuciste s Cinemagovim MC trafoima. Iz njega jos vire one zice iz mog proslog posta. Zice mase koje jos nisu spojene. Evo i sheme sto treba isprobati:

Cinemag-3440A-spajanje.jpg

Dakle, treba isprobati u praksi razne nacine i kombinacije spajanja masa i utvrditi kad je shum najmanji. U biti na vijak mase iz gramofona se spajaju mase izlaznih chinceva i kuciste trafoa. Najbrze mi je ovo bilo spajati direktno zicama i preko redne stezaljke. Odmah sam utvrdio da treba spojiti mase izlaznih cincheva s vijkom za masu. Tad najvise shuma nestane. Kad se jos spoje kucista trafoa (koja nisu nigdje u elektricnom/fizickom kontaktu s kucistem koje nosi transformatore) shum se jos malo smanji, i u biti ga nema. Znaci, treba sve spojiti, a tako mi je izgledalo logicno jos dok nisam provjeravao u praksi. Mogu probati jos na kojem sistemu, a ne bi bilo lose staviti i male preklopnike pa po potrebi "oslobadjati" pojedine mase i probati u konkretnom sistemu kako je najbolje. No, posto ne radim za bilo koji sistem, nego za svoj, mozda cu sve zalemiti kako treba i zaboraviti ova podesavanja.

Nakon povezivanja masa, spustam opet iglu na plocu i pocinje glazba. Sve radi kako treba. Imam dva ulaza za primare transformatora, jedan s pojecanjem oko 34x i 38R ulaznog otpora, i drugi s 17x pojacanja i 150R otpora. Probam ulaz od 150R, jer Denon za DL-103 preporuca opterecenje od 100R. Svira bez problema. Probam i drugi, 38 ohmski ulaz. I tu svira bez problema, zvuk je nesto glasniji, ali nije bolji. Vracam se na ulaz od 150 Ohma. Opet moram pretpojacalo postaviti na 9 do 10 sati. Primjecujem da je rad s ulaznim transformatorom tisi nego kad radim bez transformatora i pojacam vise pretpojacalo. S transformatorom nema nekog shuma, nije bas kao kad je ulaz CD, ali shum nije nista veci nego kad se koristi MM zvucnica. Odlicno.

Transformatori nisu nikad radili, potpuno su novi, i trebat ce ih usvirati, To ce trajati dugo jer kroz njih teku vrlo male struje. No zvuk je u startu dobar, ne mogu se pozaliti. Sve u svemu, operacija phono pretpojacalo i MC trafoi uspjesno privedena kraju. Rezultatima sam zadovoljan, a prilicno sam zahtjevan, jer cuo sam odlicne sisteme. No nije jos sve gotovo. Treba zavrsiti kucste za ove transformatore (zatvoriti bocne dijelove), i napravi pravo kuciste za phono pretpojacalo. Bit ce i to, bar se nadam, glavno je da su svi konstrukcijski problemi rijeseni.

A sad odoh pustiti jos koju plocu... :)
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
Edison

PostPostao/la Edison » Sri srp 09, 2014 11:58 pm

Trebalo mi je dosta vremena dok sam slozio gornji post. Cijelo to vrijeme gramofon je svirao, a svira i sad. I svidja mi se to sto cujem. Kako god okrenuo, nikakva digitalija ne moze svirati ovako. :D

Iako je phono stupanj u kutiji bez poklopca, iako su zice transformatora ostavljene predugackima, iako je masa "pod vijkom", iako se male promjene gazne sile i antiskateinga mogu jos isprobavati i fino podesavati, iako, iako... ovo svira dobro. Ostvario mi se jedan od snova. :D

Bila mi je zelja sagraditi phono stupanj koji ce svirati dinamicno, zivo, "vuci" na slusanje, a ne nekakav koji svira sivo, mrtvo i dosadno, a takvih ima dosta industrijskih koji se prodaju po ne bas maloj cijeni. Bila mi je zelja napraviti phono s cijevima i transformatorima za MC stupanj, a da sve u konacnici nema puno shuma i da zadrzi kvaltetu MM phono stupnja kakvog sam zelio. I to je ovo sto slusam dok ovo pisem.

A imam nekoliko phono stupnjeva, jedam vrlo ambiciozan s operacionim pojacalima i ogromnim napajnjem (bio na TF u Umagu), Broskiejevu cjevnu Tetru (bila na TF u Umagu), phono Roda Ellliotta u dvije aluminijske kutijice (bile u Sheratonu), jos nekoliko prototipova... A imao sam i dosta industrijskih proizvoda u vlasnistvu i na slusanju. I nista od toga se zvucno ne moze mjeriti s ovim. Zato velim da mi se jedan san ostvario. I to je bas dobar osjecaj... :dance:
Edison

PostPostao/la pamook » Čet srp 10, 2014 9:29 am

:obscene-drinkingcheers: cant beat the feeling, bas mi je drago citati zadnji post :D

uzivaj, zasluzio si :D
---- Samoukices fumo iuvat ----
pamook

PostPostao/la cappucino » Čet srp 10, 2014 11:40 am

Super dokumentirano.
Svaka pohvala Edisone! :clap: :clap: :clap:
cappucino

PostPostao/la Edison » Ned srp 13, 2014 11:11 pm

Jucer je bilo slusanje kod prijatelja, u jakom sistemu. Bio je s nama i gosp. Boris Kotevic, konstruktor cjevnih uredjaja koji ima malu audio tvrtku "BK Audio". Vec je imao prezentacije svojih uredjaja u Sheratonu u Zagrebu i u Cadoru u Rijeci. Za zagrijavanje je svirao Avid gramofon s Ortofon 2M Black zvucnicom. Cilj je bilo ispitati moje phono pretpojacalo i Cinamag MC transformatore. Gosp. Kotevic je donio svoje novorazvijeno MC pretpojacalo s 2SK170 jfetovima i napajanjem iz olovnog akmulatora. A kanili smo napraviti i usporedbe s jos nekom phono opremom.

Nakon zagrijavanja, mijenjamo gramofon i na red dolazi najjaci SME model s Ortofon Candenza Bronze zvucnicom. U pocetku sviraju Cinemag transformatori i moje phono pretpojacalo. Sve radi bez problema, nema shuma, nema bruma, svira dobro, mozda mrvicu pretvrdo. Micemo transformatore i stavljamo Kotevicev pre-pre umjesto transformatora. Zvuk se malo profinio, s ovim je ipak nesto bolji nego s transformatorima. Moram napomenuti da su transformatori potpuno novi i prakticno neusvirani, svirali su sveukupno 4 sata prije ove probe. I zice iz trafoa su ostavljene pune duzine, oko 20cm, mada bi bila dovoljna duzina od 3 do 4cm. Slusamo neko vrijeme Kotevicev pre-pre i moj phono i ta kombinacija radi izvanredno. Vlasnik sistema izvlaci Mark Levinson MC-pre i stavljamo taj mjesto Kotevicevog. I ovo dobro svira, no zvuk se povukao malo prema pozadini. Sva trojica zakljucujemo da je Kotevicev pre-pre u ovoj kombinaciji ipak nesto bolji. Gazda sad izvalaci tesku artiljeriju, americki phono preamap "Heron", vrijednosti oko 4.000$. Herona smo puno puta slusali, i radi se o jako dobrom phono stupnju. Medjutim u ovoj usporedbi gubi, zvuk je malo tamniji i povuceniji, "ne vuce" na slusanje. Herona smo probali s Kotevicevim pre-pre i s vlastitim MC stupnjem. U oba slucaja je bila slicna situacija. Dobitna kombinacija ove veceri je moj phono i Kotevicev MC-pre. Za kraj gazda spaja na phono stupanj u svom Mark Levinson pretpojacalu. I evo vrhunskog zvuka. Ovdje nemamo nikakve zamjerke, taj preamp svira odlicno. Da li je bolji od domace kombinacije? Tesko je reci, sigurno nije losiji, tu vec presudjuje ukus izmedju dva izuzetna sistema. Slusanje je potrajalo pet sati. I gosp. Kotecvic i ja smo zadovoljni, domacin takodjer. Dosta smo toga isprobali, nesto novo saznali, i naslusali se dobre glazbe.

Ovo je dokaz da se vlastitim trudom i rukama moze doci do dobrog zvuka. Treba dosta eksperimentirati, uloziti, raditi, ali na kraju se dodje do dobrog rezultata. I ovaj Kotevicev MC pre je rezultat njegovog znanja i rada. Vrlo je jednostavne konstrukcije, ima akumulatorsko napajanje i odlicno kuciste. Ja sam s Cinemag transformatorima zadovoljan. Na ne previse skup nacin rjesavaju problem MC pretpojacala. Mada, zaintrigiralo me ovo s jfetovima pa cu pokusati sloziti i sam nesto slicno...

Moje phono pretpojacalo je u biti prototip, trebalo bi ici u finalnu gradnju i napraviti pravo kuciste. Posto je u prototipu sve jos u poluotvorenoj shasiji, isli smo zabiti uha u zvucnike i slusali cuje li se sto. I s uhom u zvucniku, u jednom kanalu se nesto malo culo, kao neke povremene tihe smetnje. Pomakli smo malo policu s phonom i to je nestalo. Ocito cijevi trebaju dobiti metalne kosuljice i posteno kuciste. Cinemag transformatori su se dobro pokazali pa bi i njima trebalo napraviti finalno kuciste. Vjerujem da ce jos bolje svirati dok se propisno usviraju. Znaci, bit ce jos dosta posla, ali onaj glavni, na razvoju, je zavrsen. Radjena su tri razlicita napajanja dok se doslo do ovog zvuka, ali isplatilo se.
Edison

PostPostao/la Bepone » Pet sij 17, 2020 9:53 pm

evo i mene sa tim projekticem
Bepone

PostPostao/la Bepone » Pet sij 17, 2020 10:09 pm

plocice sam napunio nesto sa dijelovima iz kita nesto sa boljima.. pcb modificiran na 12.6VDC i izglodani dijelovi gdje je copy/paste konstruktor / preuzet za taj posao iz pekare/ ostavio clearance izmedju anoda i grijanja unutar pol mm..
ear1.jpg

Ear2.jpg
Pažnja! Nemaš dopuštenje kao gost foruma za pregledavanje i/ili preuzimanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Bepone

PostPostao/la Bepone » Pet sij 17, 2020 10:12 pm

ovaj plast. lim mi je ostao od nekog projekta i bio je baza sa sastavit kutiju oko njega.. danas sam pilio , rezao busio i pituravao limove..
ostatak kutije ce bit od tresnje i par L profila , komada tekstolita..
ear3.jpg
Bepone

PostPostao/la tom_hifi » Sub sij 18, 2020 10:15 am

Lijepo.

Koje su ti ovo crvene Silver Mice?
tom_hifi

PostPostao/la tubeman » Sub sij 18, 2020 11:48 am

Hebate, opet KK :!: :D
Ajde, barem će biti obučen u trešnju... :evil:
Ništa ne bacam. Sve mi treba.......
tubeman