TELEFUNKEN 2L66WK

TELEFUNKEN 2L66WK

PostPostao/la tubeman » Čet srp 24, 2014 10:12 pm

Radio se kuha već jedno vrijeme ( :) ) pa ga odlučih dovršiti, onako, u pauzama :).
Niti rijedak niti nešto poseban, ali iz nekih razloga je zaslužio novu mladost :) :)

Počeo se proizvoditi taman početkom II svj. rata i dobar je primjer standardnih radija tog vremena velike produkcije.
Šest cijevi ( ECH3 EF9 EBF2 EL3 EM4 AZ1 ), dugi, srednji i kratki val te priključak za gramofon.

Stanje, na izgled, nije bilo niti vrit niti mimo. Zbog nekoliko dubljih brazgotina taman da ga se ne može tek zakrpati.

Slika
Slika
Slika

Pogled u unutrašnjost je pokazao da je zvučnik bio zamijenjen, a kroz vrijeme se daska na kojoj je bio prišarafljen raspala i sve je "sjelo" na šasiju :(
Tkanina je bila zamijenjena s nekakvom YU varijantom (krajem pedesetih ili početkom šezdesetih).
Cijevi slabe ili krepane, a izlazna EL4 zamijenjena s presoklanom 6v6. srećom, podnožje je ostalo originalno.
Dva gumba potrgana.

Slika
Zadnji karton je postojao, ali je neupotrebljiv jer je totalno izvitoperen i sliči na lavor.
Zbog zapečenosti je totalno ukrućen i praktički ga je nemoguće popeglati.
Pri tome je i puknut.

Sve u svemu, situacija kao kod 70% neodržavanih radija iz tog vremena.
Pala je odluka da se napravi temeljita, mada ne i totalna obnova.
Ništa ne bacam. Sve mi treba.......
tubeman

Re: TELEFUNKEN 2L66WK

PostPostao/la tubeman » Čet srp 24, 2014 11:05 pm

Prvi korak je bilo sređivanje šasije.
Sve je skinuto s nje i slijedilo je temeljito čišćenje.
Budući je bila djelomično oksidirana i abšisana, odlučio sam je osvježiti hladnim cinčanjem.

Slika
Slika

Istovremeno je išlo i sređivanje transformatora, MF lonaca i elektrolita.
Drugi MF lonac je bio raskupusan. Izgleda da je zadnjem serviseru nedostajalo ideja kako da to riješi pa je izbacio preklapanje dodatne zavojnice kako bo dobio ikakav prijem.
A trebalo je samo otvoriti lonac i zakrpati zavojnicu :)
Slika

Sve je vraćeno na svoje mjesto.

Zvučnik nije originalan i natumplan je na postojeći okvir.

Slika

I on je dobio primjereni tretman.
Slika

Originalna daska je popravljena (budući se raspala), a ova za nadogradnju je prilagođena da ne bode u oči :)
tubeman

PostPostao/la tubeman » Čet srp 24, 2014 11:37 pm

Budući je zadnji karton bio neupotrebljiv, odlučio sam napraviti novi.
Tu je pomoglo je malo Photoshopa :)

Slika

Gumbi su popravljeni s epoksidom. Tu sam koristio silikonske kalupe.
Slika

Kutija je ogoljena do gaća, prešmirglana i popravljena:
Slika
Slika

Jedino što mi se nije dalo je bilo "#originalno" lakiranje pa sam to napravio s 2K PU lakom.
Prije toga sam primijenio odgovarajući bajc koji je "pojeo" sve nepravilnosti krparije i greške.

Slika
Slika

Metalni okvir je isto dobro ošmirglan i prelakiran crnim lakom.
Na centralnom stupu je napravljena pozlata u kombinaciji s crnom bojom (kao u originalu).

Slika
tubeman

PostPostao/la tubeman » Čet srp 24, 2014 11:55 pm

Ovdje se i zadnji karton dobro uklopio u kutiju :)

Slika

Posebna dio priče su elektronske cijevi.
Unatoč tomu što se ne radi o nekakvim egzotikama, pokazalo se da je prilično komplicirano iskompletirati solidan set cijevi.

ECH3, EBF2 i AZ1 nisu bile problem.
Upotrebljiva EF9 je već teži zalogaj, a EL3 vrlo teška misija.

Zato sam odlučio napraviti nadomjesnu cijev:

EL3 je vrlo lako replicirati budući je po karakteristikama vrlo slična EL84.
Takvo relampiranje nije nešto novo pa je napravljeno vrlo brzo - u tri koraka :)
1.
Slika
2.
Slika
3.
Slika
Raspored nožica je isti (uokrug) što još više olakšava stvar.
Stakleni balon će još dobiti sloj crvene boje da ne bude previše proziran :)

Najveći problem je EM4 koje je danas vrlo teško pronaći, a kada ih ima onda su bezobrazno skupe.
Već sam opisao postupak testiranja više desetaka EM4 i EM34 potrebnih za ovaj "projekt" i kvintet TESLA 57b.
Rezultat je bio porazan, ali sam ipak uspio pronaći jednu (ne baš u naponu snage) koja se uklopila u ovaj radio.
tubeman

PostPostao/la deleted user » Pet srp 25, 2014 12:01 am

Tubeman, molim te pojasni pojam "hladno cincanje". Sprej ili nesto drugo?

PostPostao/la tubeman » Pet srp 25, 2014 12:29 am

Malo pomalo se sredilo i stanje ispod šasije.
Većinu dijelova je trebalo zamijeniti. Potrudio sam se da što više toga bude originalno ili barem vizualno slično.
Dio je i frankeštajniziran tako što su novi dijelovi umetnuti u stara tijela.

Podešavanje je bio lakši dio posla jer je nakon prethodnih aktivnosti sve sjelo na svoje mjesto.
Malo je trebalo "nagovarati" onaj popravljani MF lonac, ali ne previše :)
Pomoću signal generatora sam podesio točan raspon skala (LW MW, KW) tako da sam vrlo brzo dobio glasan dobar signal.

Zamijenio sam i mrežni kabel s sličnim (pamučna izolacija),
Staklo skale je isto tako dobro i pažljivo očišćeno.
Takve skale su dosta osjetljive jer se kod nepažljivog čišćenja lako "očiste" i oznake :)

Kao rezultat svega toga je ispao lijep, veliki radio koji može poslužiti kao zanimljiv ukras, a k tome još i radi :)

Slika
Slika
Slika
Slika

Bakelitni priključak s desne strane ima preko sebe nalijepljenu crvenu izolacijsku traku (koja će se zamijeniti za nešto estetski prihvatljivije).
Taj priključak se koristi za dodatni zvučnik.
Svojedobno su dodatni zvučnici bili u principu elektrodinamički (bez trajnog magneta) pa im je za rad trebao visoki napon - koji se nalazio na toj priključnici.
Priključivanjem današnjeg zvučnika bi napravili vraga :) :) :)
Zato će ta priključnica ostati zazidana.

Trenutno je radio na 24 satnom testu kako bi se ustanovili eventualni bugovi ili slabosti.
Staro je upak staro i face-lifting, kakav god bio nikada potpuno ne vraća mladost.

Ostaje još nekoliko stvari za napraviti:
Nisam zadovoljan sa zlatnom bojom na gumbima - treba ju srediti.
Zadnji karton treba malo podrezati (3-4 mm) s lijeve strane kako bi rupe na priključnicama točno sjele na mjesto.
Potenciometar za glasnoću mi se ne sviđa - možda ga treba zamijeniti :)
Cijevima treba osvježiti boju :)

Što reči na kraju...

Kada se sve skupa zbroji, ispadne da je utrošeno puno vremena pa i materijala. Taj sport nikako nije jeftin.
Netko će se pitati isplati li se sve to ?
Kad bi se to gledalo sa stanovišta "puta-puta", bez dvojbe se može reči da se ne isplati.
Ali ako se uzme u obzir da će taj uređaj nekome nešto značiti, i da je to jako dobar način za opuštanje, onda definitivno DA.
Ipak se nešto i nauči, usvoje se neke nove tehnologije, uvježbavaju nove vještine.
Ako za ništa drugo onda barem za vlastiti gušt.
tubeman

PostPostao/la Khadgar2007 » Pet srp 25, 2014 12:36 am

Tubemane, možda si već negdje objasnio ili nisi. uglavnom te dublje brazgotine sa čime ih popraviš? Baš sam danas čistio podrum i naletio na jednu staru obiteljski portret koji ima relativno lijep okvir ali je lak oštećen na par mjesta i brazda je dubine oko 0,5-1mm pa me zanima sa čime bi to popunio a kasnije bi to onda prelakirao ili ispolitirao sa šelakom. Inače okvir mi se čini da je pravi drveni a premaz mi na prvu ruku stvarno izgleda na rubin šelak.

Da znam...pitanje je totalno offtopic što se tiče mjesta di ću tu reparaturu upotrijebiti ali sigurno način ispunjavanja takvih brazdi je manje više univerzalan pa će se sigurno zapamtiti i primijeniti ako mi dođe pod ruke neki stari radio,komadić namještaja ili nešto treće.
Psihodelični sin cvijeća...zauvijek!
Khadgar2007

PostPostao/la tubeman » Pet srp 25, 2014 8:23 am

Odgovor ne može biti jednoznačan.
Način ovisi o više faktora, i uglavnom se svodi na "kontrolu štete", odnosno kako postići optimalni rezultat sa što jednostavnijim postupcima :) :)
Negdje možeš kitati, negdje ne, pa radiš nadogradnju.
Negdje se pokitani dio može sakriti, negdje ne.
Uglavnom, ništa nije prejednostavno.
I ja dosta lutam po tom području i tek sam zagrebao u konkretnije stvari što nije lako ako si uglavnom samouk.
Nešto pomognu knjige, ali konkretna praksa je nezamjenjiva.
Internet ne bih niti spominjao.

To ti je kao kada ti objašnjavaju gradnju savršenog pojačala.
Svi sve znaju do zadnjeg detalja ŠTO treba napraviti, ali kada to treba napraviti i procijeniti, nastaje muk.

Inače, šelak je možda malo precijenjena stvar.
Pogotovo tamo gdje ima puno neravnih površina jer je to teško dobro ispolirati, a uvijek postoji problem vlage i oštećivanja.
To pogotovo vrijedi za ove današnje, industrijske, šelake (sve iza četrdesetih godina) za koje sam nekako uvjeren da nisu previše kvalitetni.
Moguće da ih ne znamo pripremiti, i da su potrebni još neki sastojci.
tubeman

PostPostao/la pamook » Pet srp 25, 2014 8:39 am

Krasno izgleda ovaj `funken :handgestures-thumbupleft:

...a o isplativosti ne treba uopce trositi rijeci, jednako se isplati kao nekome auto od 300ks pa ga pitaju di mu je tu isplativost jer puno trosi...

valjda zato se ovo zove hobi a ne posao

srecom :lol: :lol:
---- Samoukices fumo iuvat ----
pamook

PostPostao/la tubeman » Pet srp 25, 2014 11:32 am

LesFaul napisao:Tubeman, molim te pojasni pojam "hladno cincanje". Sprej ili nesto drugo?

Tako je.
U ovom slučaju sprej.
Ima ih više vrsta, s time da tek malo njih emulira cink kako treba (vodljivost).
Ako nije vodljivo onda to nije cinčanje nego lakiranje :) :) :)
tubeman

Sljedeće

Vrati se na: Refresh starih uređaja